Visszautasíthatom a gyógyszeres kezelést ebben az esetben?
Éveket óta szednem kell hangulatjavítot és szorongás oldót, viszont az évek alatt, amik kiváltották a depressziót, megszűntek,valamint sokat fejlesztettem magam. A gyógyszerek miatt sok mellékhatás jött, amik megnehezítették a mindennapjaimat, azonban az orvos továbbra is ezeket a gyógyszereket erőlteti, hiába eltelt több év és hiába jelzem neki, hogy nincs rájuk szükségem és csak több problémám van velük.
Jelenleg terhes vagyok, és egy részt mivel lelkileg teljesen rendben vagyok, másrészt a korábban is probléma, hogy a gy9gyszerek mellékhatásai miatt szenvedtem, nem szedem már ezeket a gyógyszereket és normális életet élek. Rendben vagyok lelkileg is.
De még mindig erőlteti a gyógyszereket, és ezek hatással vannak a magzatra, szoptatásra.
Ilyen esetben mit tehetnék, egyrészt kotelessegből mentem, de ez aggasztó, hogy nincs figyelembe véve, hogy gyógyszerek nélkül jobban vagyok, és lelkileg is rendben vagyok, valamint, hogy gyermeket várok.
Szeretnék szoptatni is, és egyszerűen nem lehet ezt sem megbeszélni az orvossal, az volt a válasz, ha úgy látja nem kell szednem, akkor szoptathatok, ha szednem kell, akkor elkell majd szorítani mellemet. Nekem ez nagyon ijesztő és aggasztó. Azt érzem nincs választásom, hogy az orvos mondja meg hogy vagyok, miközben engem meg sem hal vagy hallgat.
Ez is alátamasztja,h jogod van nem visszamenni a dokihoz es önként elhagyni a gyógyszereidet.
Akkor nyugodtan vissza utasíthatom a gyógyszerek, amiket felír? Ezzel engem nem fognak felelősségre vonni, vagy a gyermekemet elvenni tőlem?
A pszichoterápiát nem utasítom el, az sokat segített az évek alatt és szerencsére nincs negatív hatása, sőt jól esik kibeszélni magamból, ami éppen nyom esetleg, és nekem ennyi elég is már, ha valakinek elmondhatom, ha bánt valami. De ezt nem veszi f8gyelembe a pszichiáter.
Tehát úgy látom, hogy a korábbi depressziót felelősséggel kezelem, magam kértem segítséget, tehát úgy gondolom nincs probléma a betegség tudatommal, de emellett van annyi egészségtudatom is, hogy azt mondjam nekem nem kellenek ezek a gyógyszerek.
Esetleg menj el másik dokihoz is és kérd ki a véleményét.
Mi innen nem fogunk tudni jó tanácsot adni, egyrészt azért, mert nem ismerjük a pontos részleteket, másrészt azért, mert nem vagyunk orvosok.
Amit viszont tudok (általánosságban), hogy sokszor a gyógyszerek miatt van jól az ember, és ezt bátran elhagyja, majd az elhagyás miatt idővel visszaesik és újra rosszul lesz.
A terhesség miatt mindenképpen valami értelmes orvossal beszélj, már csak azért is, mert terhesség során is kialakulhat depresszió, és lehet, hogy ilyen szempontból rosszabb helyzetből indulsz - nem tudom.
Ismerősi körömben személyiségzavar kapcsán fordult elő gyógyszerelhagyás és ez miatti visszaesés, vagyis a probléma létezik - az, hogy gyógyszer hatása mellett nincs gond, de elhagyása után ciklikusan előtör, nem feltétlenül rögtön.
A kérdés az, hogy a te esetedben mire kell számítani, és ezt az orvosoddal kell megbeszélni, lehetőleg értelmes ember módjára, vagy keresni másik szakértőt... lehet-e csökkenteni adagot vagy ritkábban szedni, esetleg nem szedni, de milyen jelek esetén mégis, esetleg családtag bevonásával... nem tudom, mit lehet vagy mit szabad.
Ezt az el kell szorítani a melledet dolgot nem értem... nem értek hozzá, de ezt vajon hogyan kell elképzelni, tényleg csinálnak ilyet?
Olyanról hallottam, hogy lefejik a fölösleget - valószínűleg ez sem kellemes, de lehet talán alternatíva, ha nem szabad szoptatnod...
Jogász sem vagyok, de, ha nem szeded a gyógyszereid és emiatt rossz mentális állapotba kerülsz, akkor nem tudom, mit / kit / hogyan vesznek figyelembe, de valószínűsítem, hogy van az a helyzet, amikor elveszik emiatt.
Mindenképpen orvossal beszélj és ne abban bízz, hogy te magad mit érzel, mert az lehet csalóka, ill. lehet olyan ideiglenes állapot, amit egy történés, akár a szülés kibillenthet, és ez senkinek sem tesz jót.
Fogadd el a hozzáértők tanácsát (ne a fórumét), de nem akadályoz semmi abban, hogy más szakemberrel is konzultálj az ügyben.
Rendes dokit keress!
Viszont ilyen gyógyszerről lejönni nem úgy kell, hogy elhagyod és kész. Jellemzően fél adagot szedsz 1-2 hétig és max utána, de le van írva, meg orvos is elmondja.
Én is hasonló helyzetben vagyok.
Volt egy gyógyszer ami komoly mellékhatást okozott, azt most csökkentem. De a doktornő felírt egy másik gyógyszert amit én nem biztos hogy szedni szeretnék.
Félek a mellékhatásoktól.
Most azon gondolkodom hogy
mi legyen..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!