Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pszichológus visszautasíthatja...

Pszichológus visszautasíthatja a terápia megkezdését, ha antidepresszánst szedek?

Figyelt kérdés

Eljutottam odáig, hogy komolyabb segítséget kérek a problémáim megoldásához.

Onnan merült fel bennem a kérdés, hogy amióta gyógyszert szedek, néhány mindennapos szorongásos/depressziós tünet ritkábban jelentkezik.

Persze gyógyszer mellett igyekszem is tenni azért, hogy jobban legyek, de egyszer már megtapasztaltam, hogy az antidepresszáns nem old meg semmit, csak élhetővé teszi az életet addig, amíg újra be nem következik valami tragédia, vagy olyan, amit tragédiaként élek meg.

2023. máj. 8. 21:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
66%

Elutasíthat, de ha a pszichiáterrel egyeztet, akkor kiválóan kiegészítheti a gyógyszeres terápiát.

Tekintsd az antidepit egy mankónak, ami segít addig, amíg járni tanulsz. Önmagában nem elég. Muszáj erőfeszítéseket tenni a járás érdekében. Eddig csak fogtad a mankót, de nem gyakoroltad a járást, ezért érzed azt, mintha nem lenne hasznos a gyógyszer.

2023. máj. 8. 21:32
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

A hasonlattam élve, pontosan ezt szeretném tenni; járni.

Korábban már szedtem, amit most is, lényegében ugyanaz a helyzet állt elő most, mint akkor, és ugyanazok az érzések, gondolatok törtek elő belőlem, így, bár elkezdtem újra szedni egy antidepresszánst, evidens, hogy ez alkalommal nem elégedhetek meg egy bogyóval, ha meg akarok szabadulni a szorongásoktól, így tovább mennék.

Sajnos arra számítottam, hogy nem szokás elutasítani a segítségkérést gyógyszer mellett :(

Szokott olyan előfordulni, hogy az SZTK keretein belül dolgozó pszichiátert felkeresi egy magán pszichológus?

2023. máj. 8. 21:48
 3/11 anonim ***** válasza:

elég furcsa pszichológus lenne ha e miatt utasítana el.

max. akkor ha gyógyszert szedsz akkor beteg vagy és vannak pszichológusok, akik csak egészségesekkel foglalkoznak, mert erre van kompetenciájuk.

egy klinikai szakpszichológus biztos nem fog elutasítani.

nem hiszem, hogy felkeresi majd, max. a kórlapodat olvassa el a pszichológus, az sztk-s pszichiátert tuti nem fogja zavarni ha magán pszihcológushoz mész.

2023. máj. 9. 08:07
 4/11 A kérdező kommentje:
Köszi, ki fog derülni.
2023. máj. 9. 22:28
 5/11 anonim ***** válasza:
Elvileg igen, gyakorlatilag inkább a fordítottja jellemző: elutasít, ha nem szedsz gyógyszert. Némelyikük őszintén hiszi, hogy a gyógyszer jó, az fog téged megnyitni a pszichoterápia számára, de a többség tudja, hogy a szűkecske kompetenciahatárait próbálja gyógyszetrel elmaszatolni.
2023. máj. 10. 17:51
 6/11 anonim ***** válasza:
Nekem még nem volt ilyen, hogy életben maradjak szedtem a gyógyszert, mellette jártam lógushoz, hogy azon dolgozzunk, hogy ne legyen szükség a gyógyszerre. Nem tudok olyan szitut elképzelni, amikor a lógus a gyógyszer miatt utasít el, szerintem ez hülyeség.
2023. máj. 12. 15:59
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a továbbiakat is!

#6: Kicsit szkeptikus vagyok a pszichológusok tekintetében, de mindenképp járni szeretnék. Egy jó szakember valóban tud segíteni?

2023. máj. 12. 19:28
 8/11 anonim ***** válasza:
#7 nincs rá garancia, de még neki van a legtöbb esélye erre. De a páciensnek is sok munkát kell bele fektetnie, tehát nem csak ott ülünk és várjuk, hogy megoldják helyettünk, hanem önfeltárás, őszinteség...
2023. máj. 12. 21:14
 9/11 A kérdező kommentje:
Persze, ez tiszta sor, köszi.
2023. máj. 13. 11:50
 10/11 anonim ***** válasza:
Hajrá, pajtás! Ha elkezded, már jobb lesz!
2023. máj. 15. 10:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!