SNI kivizsgálása megérné?
Hali, én 20 éves vagyok eddig sikeresen le érettségiztem és most egyetemre járok. Az lenne a kérdésem hogy ebben az esetben érdemes lenne kivizsgáltatni magam SNI-re?
Szóval én eddig szerbiában tanultam, de most szegeden tanulok egyetemen, eddig nem lettem kivizsgálva semmilyen mentális bettegségre, de sosem voltam a legjobb tanuló illetve utána olvastam pár dolognak és elég sok minden illik rám.
Például: koncentrációs zavar, nehezen jegyzek meg dolgokat(pl: vers tanulás nekem egy 20 soros vers megtanulása legalább 2 hét), idegen nyelvek tanulása és még sok minden
De ezek mellet sikeresen le érettségiztem és sikerült bejutnom az egyetemre és azt tanulom ami mindig is szeretem volna. De így egyetemen mikor van vizsga azon annyira leblokolok hogy egyszerűen nem tudok megoldani egy egyszerű feladatott sem. Középsuliban annyira nem zavart ha jegyeim nem voltak a legjobbak mivel ott elég könnyen bírtam javítani, egyetemen visszont összesen van 2 zh és egy javítandó alkalom és ennyi és ha véletlen egyik sem jó akkor félévett kell ismételnem és az össztöndíjam is elvesztem. És az lenne a legfőbb kérdésem hogy megéri e kivizsgáltatni magam?
Emellett még van pár dolog aminek utána olvastam és kitöltötem pár tetsztet (ONLINE) és az szerint asperger szindróma gyanus vagyok és enyhe autizmusom van. Szerintetek így megéri elmeni egy vizsgálatra?
Mennyi félreértelmezés van itt a kommentszekcióban.Felnőtt, már nem közoktatásban tanulóknak az ELTE GYOPSZ-hoz kell beadni a jelentkezést vizsgálatra,oda BÁRKI jelentkezhet.Nekik be kell küldeni az összes már rendelkezésre álló orvosi, pszichológusi stb. leletet,hogy miből gondolod azt,hogy neked ez és ez a problémád.Ők ezeket az iratokat áttekintik és amennyiben úgy gondolják,hogy tényleg fennállhat valamilyen fogyatékosság, akkor általában egyeztetnek egy időpontot elbeszélgetésre.Ott átnézik az addigi életedet, valamint alaposan kikérdeznek.A végén eldöntik, hogy szükséges-e még valami vizsgálat stb... Utána összeül egy team, aki megvitatja az esetedet.Ha akkor egybehangzóan úgy ítélik meg,hogy fogyatékossággal élő vagy, akkor kiállítják a papírokat.
Az ott kiadott szakvélemény bizony feljogosít a fogyatékosság formáját figyelembe véve egyetemi esélyegyenlőségi szolgáltatásokra, mint például többletidő, segédeszköz használata, szóbeli helyett írásbeli stb.
(Egy gyógypedagógus.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!