Hosszútávon az alprazolam (Xanax) vagy a kvetiapin (Seroquel) károsabb az egészségre?
Seroquel napi 150 mg
Xanax napi 3-4 mg
Most latom az elirasaimat, ha van kerdes a szintaktikai szavakkal kapcsolatban, esetleg elirtam valamit mert itt-ott Xanaxra utaltam mint quetiapine vice versa, kerdezzen nyugodtan, szivesen elmagyarazom. Kerdezo, lenyeg a fokerdesre, "hosszu" tavon a merleg egyensulyban van, egy ideig. Egy ido mulva, a quetiapine-ra ejti. A tul sok mellekhatas, amik komolyak, avagy elhizas miatt, lehet sorolni extrapir., Neuroleptik (regen ez volt, ma is ez az antipszi.-nak) rosszindulatu szindroma. En a fent emlitett es a most (kihagyott) "NMS" (neurol. rossz. szind., angol neve, mint pl a Steven Johnson's syndrome) kihagyott szindroma is.
Mai napig csak benzod.-kat szedek, es lamictalt, mar nem faj a fejem, nincs gastroenteric (orvos szerint megallapitott ilyen belrendszeri tunet, konkretan hasmenes egy nap vagy 5x volt nekem). Regen a barbituratok voltak a tenyleg veszelyes GABAkin-ek. Ezert fejlesztettek ki a sokkal enyhebb szereket a benzodia.-kat. Egy ketto van epilepsziara ha jol tudom a phenobarbital.
Roviden, Kerdezo: Hosszu tavon tobb es karos, visszafordithatatlan (nem mindig) mellekhatasaik van az antipszich.-nak, legyen atip. vagy ne. A benzodia.-ek ilyet nem tesznek, nincs visszafordithatatlan mellekhatas, nincs elhizas, meg ilyenek. Egyedul a hozzaszokas esetleges enyhe mellekhatasok pl. kisebb szekrekedes, amit fuggoseknek hivnak. Most vitathato az antipsz.-ok is egy alvas gond miatt szedes, de szerintem nem igazan, egyesek szerint igen. A benzodia.-rol le lehet jonni, akar egy antidep.-rol is. Mellesleg vannak benzodia.-derivatumok pl Gerodorm, ami nem okoz fuggoseget, zolpidem is ott van mind-mind csak egy darab helyre hatnak (alloszterikus modulator), ahova kell, nem pedig ossze-vissza, mint ahogy az antipsz.-ok. Dontsd el melyik lenne jobb, igen latszik, hogy en antipsz. ellenes vagyok. Amennyiben nem vagy sulyos pszichotikus beteg, szerintem jobb lenne nem 150mg quetiapine vagy aripiprazole, risperidone, olanzapine, es isten aldjon clozapine, amiket szoktak felirni (clozapine-t ritkan), hogy "kezeljuk a depressziv tunetet".
Az antipsz.-ok mellett, pontosabban quetiapine mellett most belegondolva tenyleg csak ugy tudok mellette ervelni, hogy jot alszol tole, de ahogy a clonazepamrol irjak sokan (hiteles?) 0.5mg-tol mar 4 napig "zombik". Quetiapine valoban jo antidepresszans ~150 - 200mg-ig, mert a hatoanyagok a dopamine-szerotonin receptorokhoz kotodnek (nagyon nagy szazalekban), illetve a quetiapine "kiss and run" szerint mukodik, gyorsan leszakadnak a tipikus antipsz. helyekrol, amitol sokat alszol az a histamine, amitol ehes is leszel - ez anorexiasoknak jo talan meg bulemiasoknak, nem rossz, de ha nem lenne ennyi borzalmas rosszindulatu mellekhatasa, ez lenne talan a legjobb gyogyszer, hizas, aluszekonysag nelkul talan 150 - 200mg-nal. Nem biztos, mert ki hogy reagal ra. De nagyon igeretes lenne.
Nekem a szorongást mindkettő csökkenti, a kvetiapinnak meg elvileg van antidepresszáns hatása is.
Seroquelt orvos írja fel, Xanaxot más úton szerzem be. A dokim azt mondja kis dózisban a kvetiapin még nem káros, a Xanaxot meg kifejezetten ellenzi, viszont én meg azt jobban szeretem mert gyorsabban hat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!