Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Lehet, hogy demens lett az...

Lehet, hogy demens lett az illető? Zavarosabban viselkedik, mint azelőtt. 74 éves körül van - a születési éve 1950. Pontos dátumot nem hajlandó mondani, de tegyük fel, hogy nem is fontos.

Figyelt kérdés
Sokáig nagyon segítőkész volt ez a férfi. Alkalmazkodtam az elvárásaihoz, átmenetileg "utcaseprő" státuszban voltam nála néhány hónapig aprópénzért (heti egy ezres.) Lelki beszélgetést is vállalt, mivel egyházi alkalmazottként dolgozik önkéntesen. Most már egyre fogy a türelme, alig lehet vele két szót beszélni.

#egyszerűsített foglalkoztatás?!
szept. 26. 18:09
 1/8 A kérdező kommentje:
Azért írtam a "demencia" szót kérdésként, mivel ilyen állapotú közeli rokont nagyon sokáig gondoztam, de már nincs az élők sorában. Akinek van hasonló korú, vagy idősebb hozzátartozója, mint az említett úr és felfedezi ezeket a jeleket rajta, annak megköszönném, ha válaszolna!
szept. 26. 18:10
 2/8 anonim ***** válasza:
26%
Sem a türelmetlenség sem az "egyszerűsített foglalkoztatás" nem jelent demenciát.
szept. 26. 18:19
 3/8 A kérdező kommentje:

Nagyon bearanyozta az estémet a 2-es válasz! :)

Igen, tényleg fogy az illető türelme. Arra gondoltam, hogy ajánlok neki olyan lelki segítséget, amit elfogadhatna, de megint elutasító lett.

Azt feltételeztem róla, hogy talán legbelül mélyen szoronghat egészségügyi problémáktól (akár halálos betegségtől is szenvedhet, amit titkol hősiesen.) Nem tűnik rákosnak, elég jól néz ki a kora ellenére.

Akinek idősebb demens rokona vagy ismerőse van, annak milyen tünetei vannak? Mit tapasztal?

szept. 26. 18:49
 4/8 anonim ***** válasza:
Mért pont demens? Azért, mert most divatszóvá vált? Valami problémája van, amit nem akar az orrodra kötni. Rá lehet finoman, aggodalmat kifejezve kérdezni, aztán vagy megmondja, vagy nem. De amúgy idősebb korban alapból morgósabbak lesznek az emberek. (Nem mindenki.)
szept. 26. 18:58
 5/8 A kérdező kommentje:

Jó, nyilván egyre kevesebbet bír, elzárkózik. Fáradt.

Érthető. Van három felnőtt gyermeke, egymást segítik az életben, ahogy tudják. Apa és gyermekei. (Talán az üzletkötés, mint tevékenység lehet a szeretetnyelve?)

Két nagyobbik lánya külföldön van. Azt nem is akadályozhatom meg, ha elmegy hozzájuk, nyilván egyáltalán nem keresem. A fia magyarországi lakóhellyel rendelkezik, nemrég nősült, alig másfél éve.

szept. 26. 20:44
 6/8 anonim ***** válasza:
Idős korban az olyan primitív életviteli változás, mint pl. a kevés folyadék fogyasztása, okozhat pszichés változásokat az enyhe dehidratáció következtében fellépő csökkent agyi vérkeringés következtében. Én idén léptem be a 80.-ba és egy tél végi kórházi tartózkodásnál a kardiológus orvos kiemelte a napi 2-3 liter folyadék bevitel szükségességét. Sajnos azt nem tudom, hogy milyen módon lehet ezt elérni, mivel magamnál normál életvitel mellett a napi 1 liter körüli folyadékot tudom elérni és talán nem romlott nagyon a figyelmem, mert a sudoku rejtvényt megfelelő idő alatt képes vagyok megfejteni.
szept. 26. 21:26
 7/8 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a legutolsó választ! :)

Igen, tapasztaltam anno édesanyámnál, amíg ápoltam a leépülést dehidratizáció következtében. Egy másik rokonomnál is.

Többieknek is köszönöm a fáradtságot!

szept. 26. 21:38
 8/8 anonim ***** válasza:
Szerintem csak elege lett belőled, te dolgozóként vagy ott, nem beszélgetni.
szept. 27. 11:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!