Függő egy ismerősöm, kristályozik.Akármikor megkèrdezem tőle,szèpen, nyugodt hangnemben, esküszöm kulturáltan,mikor hagyja abba,ellensèges lesz,veszekedèst provokál.Mièrt?
Igazából közeli rokon az ismerős,szóval aggódok èrte.Egy èv alatt 25 kilót fogyott,már nem dolgozik, miközben a szakma megszerzèse óta mindig is szorgalmasan, becsületesen dolgozott,minden további dolog stimmel ami a drogosokra jellemző.Hogy lehetne èszhez tèríteni?
Ha így folytatja Svájc utcáin fog strichelni... Nagyon sajnálom őt,mert eltűnik az a csupaszív,èrtelmes nő,aki ő volt,ès helyette egy zavart,ok nélkül jókedèlyű,nagykèpű,vagy motyogó szánalmas, esetleg sèrtődèkeny drogos maradt,attól függően, hogy hol,hányadik napon tart.
Szerintem a szorongás és önbizalomhiány nagyon sok esetben jelen van a függőknél. A kokain/ speed stb ezt oldja. Saját tapasztalat. Feldobott, nyíltan tudtam beszélgetni, nem szorongtam társaságban, nagy önbizalmat adott. Egyből. Na ez a veszélyes, könnyen elérhető gyors megoldás. Mire rájön az ember, hogy baj van akkor meg már egy akkora büdös drogos, hogy eszméletlen.
A kulcsszó, hogy rájön. Saját magától. Nekem is hiába mondták, akartak segíteni, vitték orvoshoz, rehabra... én is dühös voltam miért szólnak bele, én jól érzem magam. Nekik 2 év kellett, nekem 10, hogy észrevegyem.
10 èv?!
Akkorra ő már bőven 40 felett lesz,már majdnem 50.
Kèrdès hogy bírja ezt a test.
Bajzáth Sándor írásait olvasva,ő is azt írja,hogy kell a mèlypont,ès legtöbbször hiába cipelik el a függőt hozzá,így nem igazán hagyják abba.Na most ameddig kúrható a csaj, mindig lesz aki mellette áll,szóval valakinek mindig barátnője lesz.
Azt nem tudom eldönteni sajnáljam e őt továbbra is.Minap kèrt pár ezer forintot "kölcsön". Nyilván soha nem adja meg.De ugye ez is segítsèg.
25
Tényleg ne vagyok függő, csak társaságban használom ritkán, igaz volt/van mikor veszek is magamnak de nem mindennapos... Bár ez a függőség kezdete tudom :D
Kérdező! Ha tényleg fontos számodra az illető, konkrétan zárd el vhova, komolyan, nem tudom, hogy mennyi a függőségi ideje, de ezt tudom filmekből is.
Persze értem én, hogy ennek jogi és pszichológiai akadályai is vannak, de a kérdésed az volt, hogy miért provokál veszekedést, a válasz pedig az erre, hogy nem ő provokálja a veszekedést, hanem a függősége. Olvass, tanulj a függőségről, nézz videókat, tanulj róla, ha fontos számodra az illető, rá kell szánnod az időt, hogy vele legyél, szerezz magadnak "esernyőt" lelkileg, hogy a haragját és minden ellenérzését, amelyet rádönt a függőségének lássad és hogy ne te sérülj benne, olyan emberek segítségét kérd ebben, akik nem függők maguk is, tehát pl. el kell szigetelni a szintén függő barátjától, átkutatni és leszoktatni.
Nekem is van némi tapasztalatom függőségekben, még ha nem is drogoztam sosem, ám étel-ital témából ismerem a saját bőrömön, pl. cukorfüggőség is hasonló, kakaófüggőség, tejfüggőség, húsfüggőség, ezek tényleg mind függőséget okozó élelmiszerek legalább olyan erős függőségi mechanizmussal, mint bármelyik másik drog.
Tudom, hogy sokan le fogják húzni a válaszomat azzal, hogy ezt nem lehet megtenni egy felnőtt emberrel, pedig egyedül ha ő nem akarja, csak tönkreteszi magát, ahogy te is írtad, pláne, ha társa is van hozzá, aki adja alá a lovat, a barátja. Igen, neki kell belülről jönni, de aki olyan szinten függő, annak a függősége tárgya nem enged ilyen igényt sajnos, ezért én tényleg elzárnám a külvilágtól az illetőt szeretettel, türelemmel, terápiával. És tényleg az sem garancia arra, hogy ne essen vissza.
28., ez nem egy film, hogy bezárod a narkóst, aztán 1 hét alatt kiizzadja magából a függőséget. Ez egy nagyon hosszú felépülési folyamat, amit az egyénnek 100%-ban akarnia kell, nem lehet kényszeríteni.
Meg a kakaófüggőséget összehasonlítani a droggal? Istenem ...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!