Rettegek a mellráktól. Mit tehetnék?
Hipochondernek nem mondanám magam, mert semmi más betegség nem érdekel és ha fáj valamim sem gondolok soha semmi rosszra, de olvastam pár hete egy lányról aki 27-8 évesen lett mellrákos és azóta rommá nyomkodom a melleimet hogy találok-e csomót meg nézegetem van-e látható elváltozás.. 24 vagyok, a családomban dédszülőkre, meg a dédszülők szüleire visszamenően sem volt mell, de még másfajta rák sem, szóval nem azért tartok tőle, panaszom sincsen, de egyszerűen megőrülök. Alig bírok enni meg szinte létezni is annyira rettegek hogy mi van ha csomót tapintok és nekem is olyan mellrákom lesz mint neki hiszen ő is nagyon fiatal. :(
Mit tehetnék?
Dolgozom.. Napi 10 órát. És igen este tapogatom meg. Rettegni viszont mivel ahhoz nem kötelező itthon ülnöm, tudok napközben is sajnos.
Nem tudom honnan vetted, hogy nem dolgozom..
15
Többen is ezt javasoltuk neki, de nem fogta fel.
Tudod, kérdező, ha annak a lánynak halálos biguritisze lett volna, ami nagyon ritka 24 évesen, akkor most attól rettegnél és annak a tüneteit keresnéd magadon. Fogékony vagy az aggodalomra, ez a baj. És ezen a pszichológus tud segíteni.
(Nincs olyan hogy biguritisz, most találtam ki.)
De amúgy mért dolgozol 10 órát? Heti 50 órát dolgozol? 25%-kal többet, mint a normális munkaidő? Már az önmagában okot adhat a mentális kimerülésre! Milyen munkakörben dolgozol?
Annyit még hozzáteszek, hogy te nem a mellráktól félsz, csak nálad pont abban öltött testet, mert pont arról olvastál. Bármi mástól is félhetnél, a tengertől vagy a füsttől, mert ez nem félelem, hanem iszonyú erős szorongás. Valami rossz az életedben. Azt félresöpröd, nem engeded, hogy utat törjön, de attól még az ott van. Pont olvasol egy beteg kortársadról, és hopp: meg is van a félelmed kifejezhető tárgya. Ami valójában nem az. (Különös tekintettel arra, hogy a családodban ilyen nem fordult elő, tehát semmi reális alapja.) A pszichológus dolga, hogy veled együtt kibontsa, hogy valójában mi nem stimmel az életedben. Gondolom, vannak ötleteid. De én kapásból a 8 helyett 10 óra munkával kezdeném.
Kérdező, ebben az életkorban nagyon ritka a mellrák.
Bár a sajtó szereti felkapni, ha valakinél mégis fiatal korban jelenik meg ez a betegség, de ez csak szenzációhajhászás.
(ha érdekel, meg tudom írni a statisztikát is, az esetszámokat).
Ezt tudod tenni: évente járj el nőgyógyászati ellenőrzésre, rákszűrésre. És mondd el a nőgyógyásznak, vagy a háziorvosnak, hogy aggódsz a melled miatt, nyugi, nem fognak kinevetni. Elvégzik szakszerűen a tapintásos vizsgálatot, és ha észlelnek valamit, vagy panaszod lenne, akkor beutalnak emlő UH-ra.
Ha nincs panaszod, akkor az emlő UH magánban igénybevehető, ez megnyugtató lehetne számodra. Ott el fogják mondani, és le is fogják írni, hogy az életkorod és a melled állapota szerint mikorra javasolják majd a következő vizsgálatot.
Addig is érdemes a szabályos önvizsgálatot havonta végezni, itt van a videó, hogy mire kell figyelni: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!