Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan tudnám leküzdeni a NER...

Hogyan tudnám leküzdeni a NER haszonélvezőivel szembeni irigységemet?

Figyelt kérdés

Az én családom sosem tudott segget nyalni, én meg egyedül kevés vagyok. Ráadásul mivel férfinak születtem és még meleg se vagyok, az egyszerűbb meggazdagodás útja is kilőve.

Sosem tudok elvonatkoztatni a vagyontól, a pénztől, pontosabban annak hiányától. Mintha egy kikapcsolhatatlan számológép lenne a fejemben.

Semmi sem segít, bármerre megyek csak olyan bulikázó fiatalokat látok, akik gondtalanul utazgatnak apuci pénzéből, akiknek kikövezett út vezet a diplomáig, seggük alá kapják a lakást, vagy fizeti a család az albérletet, ha ahhoz is hülye, hogy egy egyetemet elvégezzen is betolják valami vállalkozásba, kapja a pályázati pénzeket...

Bármit megtennék a pénzért. Ha eladhatnám a lelkemet az ördögnek vagy bármi, de cserébe gondtalanul, gazdagságban élhetnék, megtenném. Úgysem akarok megöregedni, csak gyengülés, hanyatlás meg egy csomó betegség jön.

Fiatalon kell élvezni és kimaxolni az életet.

Van, aki hasonló (nem időszakos, hanem tinédzserkora óta konstans fennálló) módon gondolkodik és emiatt nyomorúságos az élete?

Hogyan lehetne ebből kigyógyulni, ha már csórón kell tengetnem az életemet, legalább boldog lehessek, másképp lássam a világot.

aug. 25. 00:43
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Tényleg úgy gondolod, hogy azok az emberek boldogok, akik nem dolgoznak semmit, és minden a fenekük alá van tolva? Mert ha igen, ki kell ábrándítsalak, sivár egy világ az is. Hogyne, pár buli erejéig nagyon jó érzés, meg ki lehet tenni instagramra a képeket, hogy mindenki irigykedjen. És aztán, ahogy telik az idő (és nem is kell neki nagyon sok idő), minden megváltozik: a bulik egyformák lesznek, a nyaralások is, és többé nem elégíti ki szinte semmi az ember ingerszintjét.

Több ilyen fiatalt ismertem én is (elég jó iskolába jártam). Ha most megnézem őket, elég kevés volt osztálytársam van, aki úgy tényleg "ember" maradt. Egy jó részük 30+ évesen még mindig egyetemista, és a szülei pénzéből él, és már a sokadik diplomáját csinálja, csak ne kelljen kilépnie a nagybetűs életbe. Vannak, akik szülői nyomásra hozzámentek valakihez, és ordít róluk, hogy ki nem állhatják a férjeiket. Aztán persze vannak azok, akiket betoltak valami céghez, és úgy tengetik a mindennapjaikat, mint egy szobanövény: ott vannak ugyan a cég életében, de mivel mindenki tudja róluk, hogy apuci pénzén kívül semmi mást nem tettek le az asztalra, ezért konkrétan ignorálják őket. És megdöbbennél, hogy ezek közül az emberek közül mennyien drogoznak, isznak, vagy élnek nyugtatókon és szorongásoldókon.

És van valami még, amit elfelejtesz, és mielőbb megtanulod, annál jobban fogsz tudni elindulni a gazdagság felé. Gazdagnak lenni egy állapot, ami meglepő gyorsan meg tud változni, és nincs az a mennyiségű pénz, amit ne lehetne elherdálni. Akik ma a politika kivételezettjei, pillanatokon belül a "busz alatt" találhatják magukat. Szerinted pl. Schadl György pár éve gondolta volna, hogy elkobozzák a vagyona nagy részét és börtönbe zárják amiatt, mert pár nagykutya fent összerúgta egymással a port? És több ilyen "nagy embert" ismerek, vagy hallottam róluk, akik átmenetileg tényleg nagyok és gazdagok voltak, aztán fordult egyet a szél, és pillanatokon belül elvesztették mindenüket. Ezeket az embereket irigyled? Ha igen, akkor sajnállak, mert fogalmad sincs a tényleges gazdagság mibenlétéről. Nem akarok álszent lenni, jó az, ha van az embernek pénze és nem kell nélkülöznie. De amit sokan elfelejtenek, hogy a pénznél fontosabb a tudás. A szakértelem, a tudás, a know-how - hívd ahogy szeretnéd. És leginkább azért, mert megadja neked az újrakezdés képességét. Pénzt, pozíciót, anyagi javakat és cégeket el lehet venni valakitől, sőt el is lehet veszíteni, de a megszerzett tudást soha senki se tudja elvenni a másiktól. Úgyhogy ha rám hallgatsz, tanulj valamit, ami speciális, amire szükség van most és szükség is lesz a jövőben, tanulj nyelveket, hogy még jobban tudd képezni magadat, és ezek egy idő után meg is szülik a sikert. És valódi sikert, nem csak azt a látszatot, amiről beszélsz. Mert ezek adják meg azt a képességet, amivel nulláról újra tudsz kezdeni mindent, és ez olyasmi, ami nagyon sok embernek, aki ma éppen gazdag, nincs meg. Látni is fogjuk őket az út szélén elhajítva.

okt. 14. 10:55
 12/12 A kérdező kommentje:

"a bulik egyformák lesznek, a nyaralások is, és többé nem elégíti ki szinte semmi az ember ingerszintjét."

Felszínes embereknél biztosan ez van, de a Földön annyi csodálatos hely van (és messze nem az ötcsillagos luxushotelek világa és a turistáknak felállított túlárazott kirakatvilág) és annyi kipróbálandó élmény, hogy 90 év is kevés mindent belesűríteni.

"És megdöbbennél, hogy ezek közül az emberek közül mennyien drogoznak, isznak, vagy élnek nyugtatókon és szorongásoldókon."

A szerfogyasztás és a függőség jellem és szocializáció kérdése. Általában a társadalom két szélső rétegében jellemző más-más kiváltó ok miatt, a csóróknál általában a minden mindegy, úgyse lesz belőlem semmi, amúgy is szar az élet érzése miatt, a gazdagoknál meg a bármit megtehetek, nehogy már a pénzemért ne kapjam meg az élményt, nem parancsol nekem senki.

Illetve mindkét esetben az adott társaság, mikrokörnyezet.

Kiemeltél egy korrupt valakit, akire éppen kiadták a kilövési engedélyt.

Milyen speciális dolgot lehet a 0-ról tanulni a mai világban, amikor a robotok és az A.I. bármikor bármilyen szakmát lenullázhatnak? Évtizedről-évtizedre és évről-évre egyre nagyobb sebességgel zajlik a változás, itt is előjön a pénz. Nem mindegy, hogy az általad említett, drogozásra és bulizásra herdáló fiatalsághoz a tehetős család hozzávág több százezret vagy akár pár milliót, de van ott még, ahonnan az jött, sőt emiatt keresztfinanszírozással okosban még akár pénzt is csinál

Elég csak a CSOK-ra, Babaváróra gondolni, az járt a legjobban vele, akinek ott pihent a gyerekvállalásra szánt összeg, amit állampapírba forgatott, felvette a támogatásokat és az ingyen hitelen nettó haszna volt, mert a bank pénzét használta addig, a 3% és az állampapírkamat különbözetén kevesebb, de szintén GARANTÁLT profitot realizált. Ha beütött volna egy globális válság, pillanatok alatt ki tudta volna nullázni a tőkéje egy részéből a hiteleit.

Vagy a diákhitel. Hülye lenne a gazdag végtörleszteni, ha azt a pénzt többért kamatoztathatja, mint a hitel kamata.

Hülye lenne valaki a többedik ingatlanba beköltözni, ha ki is adhatja és az is pénzt termel neki, míg az egyetlen sajátja csak csökkenti a havi kiadást, ha az sincs, akkor marad a lakáshitel vagy az albérlet. Utóbbi sose lesz a tiéd, előbbi durván röghöz kötés és amint említettem, kedvező lakáshitelt sem puszira adnak, komoly feltételeknek kell megfelelned.

Minél nagyobb a tőke, annál több további tőkét vonz magához. Ezért gazdagodik törvényszerűen jobban a gazdag, mint a középosztálybeli és az is jobban, mint a szegény. Ez matematikai alapelv.

Ezt lenne hivatott ellensúlyozni a fogyasztói társadalom, ami elülteti az emberekben az érzést, hogy a szintjükhöz minimum az az életszínvonal dukál, csak éppen míg a gazdagabb anélkül tudja magát lefelé skálázni, hogy társadalmi megvetés tárgyává válna és elidegenítene maga körül mindenkit, addig minél lejjebb mész, annál kevésbé van már hova leskáláznod magad.

Illetve ha még tovább akarsz növekedni is akkor van nagyobb tered rá, minél gazdagabb vagy, mert annál kevesebbet ér ugyanaz az X Ft. Jó esetben akár teljesen passzívan a garantált hozamú befektetéseid kamatai is kitermelik vagy annak csak egy töredékük a legújabb hóbortodat, amiből talán lesz valami, aztán utána könyvet írhatsz róla meg eladhatod közösségi médián, hogy te vagy az új Edison, aki nem adta fel a 2000. próbálkozásnál.

Nagyon nem mindegy, hogy a sokadik Rolex óra árát kell tanfolyamra vagy önköltséges egyetemre költened vagy a Ferrari árának a töredékéből (amit amúgy sem akarnál) önmegvalósítanod magad vagy utazgatnod egy évig, amíg megtalálod önmagad és a feng shui-t a lelkedben vagy utóbbira lehetőséged sincs, előbbiért meg akár több évig kell kuporgatnod, ha nem jön közbe semmi.

okt. 14. 12:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!