Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Normális meg nem történt...

Normális meg nem történt dolgokra "emlékezni"?

Figyelt kérdés

Egyre többször fordul elő, hogy a párommal teljesen máshogy emlékszünk egy szituációra, de konkrétan hozzákölt olyan dolgokat, amik nem történtek meg. Pl. beszélgetések részleteit, vagy hogy ki mit mondott, miközben nem hangzottak el még csak hasonló dolgok sem.

Nálunk ezek nagyon durva veszekedésekbe torkollanak, vele racionális megbeszélni nem lehet semmi ilyesmit, mert mindig az a végkövetkeztetése, hogy lehet, hogy én tévedek, és miért nem ismerem el, hogy lehet, hogy neki van igaza. Objektíve valóban lehetne mondani, hogy tévedhetne bármelyikünk, de ő rendszeresen kap visszajelzést rá, hogy gondok vannak a memóriájával (rengeteg mindent elfelejt, rosszul emlékszik), tehát nem csak én jelzek neki vissza, hogy valami nem oké. Én senki másnál nem tapasztaltam ezt. Mert olyan van, hogy máshogy emlékszünk barátokkal, hogy pl mikor volt egy-egy adott esemény, vagy hasonló, de max ha nem tudunk dűlőre jutni, csak elengedjük, de olyat még senkivel se tapasztaltam egész életem során, hogy ilyen mértékben hozzáköltsön sztorikat ahhoz a valósághoz, amikre én emlékszek.

Ez mennyire normális? Jól sejtem, hogy nem az? Mit kellene vele kezdjek? Az összes ilyen szituáció olyan, hogy jobb, hogy ha fel sem hozom a témát, mert amúgy instant veszekedés van belőle, folyamatosan az van a fejemhez vágva, hogy biztos én költöttem át a történteket, nem ő. Már a váláson gondolkozom, mert nem bírom.

aug. 23. 17:34
 1/6 anonim ***** válasza:
Az én párom is ilyen. Amire kéne arra nem emlékszik, ami meg sem történt arra igen. Szerintem ez akkor van, ha az adott személy túlságosan el van a saját problémáival, gondjaival foglalva vagy nem bírja a nyomást, sokat agyal mindenen. A memóriája előbb utóbb csak azt szelektálja ki, ami neki fontos és máshogy emlékszik vissza. És nyilván meg van győződve, hogy az márpedig úgy van. Meg vannak olyanok is, akiknek alapból a személyisége olyan, hogy szeretik kiszínezni a dolgokat, hogy jobban vagy drámaibban hangozzanak. Vagy lehet, hogy ennek a kettőnek a keveréke.
aug. 23. 18:06
 2/6 anonim ***** válasza:

Nem normális.

Én mániákus/kényszeres hazudozós embereknél tapasztaltam ilyet, hogy "kiszínezik" a sztorikat, hozzá költenek.

A végén már maguk is elhiszik.

Mennyire őszinte jellem párod?

Amúgy amíg ő nem lát ezzel problémát, addig senki sem tud neki segíteni, nem fog változni.

aug. 23. 18:06
 3/6 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Az én párom az nem hazudós, de tényleg tud olyanokat mondani meg mesélni néha, hogy a hajamat kitépem. Ha pl valami piros volt és rajtam kívül még 3 ember állítja, hogy piros, de ő lilára emlékszik akkor mindenki h.ülye mert az tuti, hogy lila. Vagy elmesél valakinek egy sztorit, ami nem teljesen úgy volt, akkor én elmesélem a valósat és ő közbevág, hogy én miért állítom őt be h.ülyének, amikor az úgy volt, ahogy mondja. De néha jófej és akkor mondja, hogy ja tényleg lehet, hogy rosszul emlékszik. Én mindig mondom neki, hogy szedjen valami kavintont mert 2 perc alatt fel tud ezzel idegesíteni. :D
aug. 23. 18:51
 4/6 anonim ***** válasza:
az tényleg tulajdonsága az agynak hogy emlékek kitörlődött apró részleteit kitölti, és úgy is állítja be a tulajdonosának hogy az márpedig úgy történt, de a te eseted tényleg túl durvának hangzik, tényleg érezheted vészjelzésnek ha ilyen szinten van kiszínezve nagyon sokminden
aug. 23. 22:23
 5/6 anonim ***** válasza:
51%

Minimális szinten torzulhatnak az emlékek, illetve amikor újra és újra felidéz valaki egy emléket, az részben közben felülíródik és aközben is picikét módosulhat. De nem mindenkinél és arányaiban nagyon nem mindegy, hogy mennyire.

Akik sokat kamuznak, azok egy idő után maguk is elhiszik a témát, mint ahogy a fenti egyik írta.

Illetve akik mindig szépítik a témát magukra nézve, vagy másra nézve ellenkezőleg. Meg aktuális érzelmi világuknak megfelelően. Extrém módokon is akár, hozzáhallucinálva meg nem történt dolgokat is, letagadni létezőeket, esetleg egyszer így, egyszer úgy.... ami a nárcisztikusokra jellemző. És próbálják azt bedumálni másnak is. Ami a gázlángozás (gashlighting), ami elég extrém manipuláció. A pszichopaták nincsenek is tisztában vele, hogy miket mondanak-művelnek, nem frankó, ami a fejükben van, a szociopaták meg igen.

Illetve lehetnek memóriaproblémái is valakinek. Ami ugyancsak skálán mozog, mint az emlékező tehetség, vagy a fenti bármelyik felsorolt.

Az emlékek rögzülését is, meg azok időben torzulásait is sok minden befolyásolhatja, ahogy azt is, hogy előhíváskor úgy milyen. De zaklatottabban, ingerültebben, feszültebben általában jobban torzul. Pl. egy veszekedés során. Ez is skálán mozog, hogy kiknél mennyire, a pszichopatákat ebben nehéz überelni, de a borderline-osoknál sem ritkaság.

De még lehetnek egyebek is. Vagy több mindennek különböző arányai.

Egyébként exem nárcisztikus pszichopata, elég extrémek voltak, hogy miket próbált bedumálni, hogy ki mit mondott, vagy mit nem, meg mi történt, vagy mi nem. Sokszor fel kellett vennem a telefonbeszélgetéseket is, mert elhazudta utóbb. Meg leírni, hogy mi történt... meg ilyenek... eléggé őrület volt.

aug. 24. 16:09
 6/6 anonim ***** válasza:
Ez vagy személyiségi vagy memória probléma. Mind a két esetben egy szakember kéne ha már annyira az őrületbe kerget hogy a válláson gondolkozol Kérdező.
aug. 24. 16:14

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!