Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tudok kezdeni a visszatérő...

Mit tudok kezdeni a visszatérő rossz emlékeimmel?

Figyelt kérdés

Nem tudom mennyire lesz érthető, de azért megpróbálom normálisan körül írni.

Vannak olyan régen történt rossz élményeim, amiknek az emlékei mai napig kísértenek. Legfőképpen egy volt párkapcsolatomhoz köthetők.

A volt párom egy erőssen (érzelmileg) bántalmazó személy volt, érzelmileg nyagyon hűvös volt velem, volt hogy megalázó helyzetbe hozott, volt hogy szexuálisan traumatizált.

Már 3 év telt el azóta, hogy szakítottam vele, de mai napig néha betörnek a vele kapcsolatos rossz emlékek, majd hogy nem napi szinten.

Ezek az emlékek tök random szoktak jönni, de a legtöbb esetben valami kiváltja őket. Pl. ha nézek olyan filmet amit ketten néztünk és utána baj történt, vagy ha olyan helyre megyek ahova gyakran jártunk, és legrosszabb esetben, ha azt hallom, hogy egy olyan szexuális tevékenységet említenek (viccelődnek vele) amivel engem gyakorlatilag traumatizált.

Amikor ezek az emlékek vissza jönnek, akkor van hogy lefagyok és egy mély somorúság, gyászhoz hasonló érzés fog el.

Na most tudom hogy ez tuti nem normális, nem is beszélek erről senkinek mert qurvára nem értenék meg.

Akinek volt ilyen az hogy birkozott meg vele? Meddig tart ez?

21/L

2024. jún. 23. 16:09
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
63%

Ezt úgy hívják, hogy PTSD, azaz poszttraumás stressz szindróma.

Igen, rengeteg embernek van ilyen, különböző súlyossággal, különböző szinteken nehezítve (vagy akár ellehetetlenítve) a normális életvitelt.

Addig tart, míg fel nem oldod, általában minimum pár hónapnyi terápia azért kelleni szokott, súlyosságtól függően akár évek is.

Fordulj pszichológushoz!

2024. jún. 23. 16:37
 2/12 anonim ***** válasza:
31%

[Ez nem PTSD, komolyan, ez az új "divat" 🤦]

Mindenesetre igen, terápia kell, ha magadtól nem megy a feldolgozás. Illetve segíthet az is, ha találsz egy igazán jó partnert. Vagy barátokat, akikkel megoszthatod. Sokkal többet nem csinál egy pszichológus sem az esetek 80%-ában.

2024. jún. 23. 17:15
 3/12 anonim ***** válasza:
63%

A kérdező leírta gyakorlatilag a PTSD fogalmát a saját tapasztalatában. Akkor miért is nem PTSD?...

Egyébként attól, hogy az emberek jobban odafigyelnek és felismerik, még nem "divat" lesz.

Érvek nélkül ledivatozni rengeteg ember problémáját ultragáz egyébként.

2024. jún. 23. 17:51
 4/12 anonim ***** válasza:
31%
Súlyos dolgok történtek vele, természetes, hogy nem hagyja nyugodni. Egy fiatal lány, tapasztalatlan az életben, azóta se volt egy szerető párkapcsolata, hogy a francba lenne olyan hú de jól? Erre nem kell diagnózist aggatni, teljesen természetes az állapota. Sokkal jobb, mintha elfojtotta volna az emlékeket. Azért jutnak eszébe, mert kész megküzdeni velük, foglalkozni a traumáival, csak szüksége van segítségre.
2024. jún. 23. 18:14
 5/12 anonim ***** válasza:
47%

Hallod, 4es (meg 2es), ha fingod nincs arról, mi a PTSD, akkor miért kell hülyeségeket rákontrázni? :D EZ a PTSD. Az, hogy a kérdező felismeri, hogy van egy ilyen gondja, még nem lesz kevésbé PTSD... A PTSD is attól alakul ki, hogy olyan élmények érnek, amik számunkra súlyos dolgok.

Brutál, hogy néhány embernek mennyire nincs reális önképe, hogy odaböfög hülyeségeket mindenféle kérdés alá. Én nem szólok hozzá az autószereléssel kapcsolatos kérdésekhez, mert nem értek hozzá, láthatóan nem mindenkinek van ilyen "magas szintű" belátása...

Egyébként ez a mondat:

"Sokkal többet nem csinál egy pszichológus sem az esetek 80%-ában."

Már önmagában elárulja, hogy mennyire nem értesz hozzá, és pszichológust valószínűleg fotón láttál egyedül. Egyáltalán nem ér fel egy terápia azzal, hogy kiventeled magad a barátaidnak vagy a családodnak...

2024. jún. 23. 18:27
 6/12 anonim ***** válasza:

2,4 vagyok.

Sajnos a legtöbb pszichológus annyit, vagy igazából annyit Sem tesz, mint egy empatikus és intelligens jó barát. Papírforma szerint ez nem így van, a gyakorlatban inkább szerintem Te nem találkoztál túl sok pszicho-szakemberrel, vagy nagyon nagy szerencséd volt velük.

Másrészt továbbra sem értem, miért szeretnéd mindenáron patologizálni a kérdezőt. A leírása alapján NEM állapítható meg a PTSD diagnózis, több kell hozzá.

2024. jún. 23. 19:52
 7/12 A kérdező kommentje:

2-es, 4-es

Kissé elhamarkodottnak érzem a válaszaid.

Van párom aki szeret, de ezzel nem vagyok beljebb. Igazából nem is akarok ezekről a dolgaimról beszélni senkinek, alapból az érzéseimet is nehezen fejezem ki. Barátaim meg tulajdonképpen nincsenek.

Pszichológuson már gondolkodok egy ideje (nem feltétlen a fent amlítettek miatt, hanem más miatt is) de valahogy mindig lebeszéltem magam róla, valahogy nem hiszek benne hogy segítene.

De most lehet hogy megpróbálkozok vele.

2024. jún. 23. 20:11
 8/12 anonim ***** válasza:

2,4 vagyok

Nem vagyok elhamarkodott, épp azt mondom, hogy ne mondjunk elhamarkodottan és szakszerűtlenül semmiféle orvosi diagnózist.

Mindenképp szükséged van szakszerű segítségre! Akinek meg mersz nyílni. Ki lehet fogni jót is, rosszat is. Pozitívan kell hozzáállni mindenképp. Ha mégse jó, akkor minél előbb váltani kell.

Pszichiátert akkor keress fel, ha "szeretnél" gyógyszert szedni, mert ezekkel a tünetekkel biztosan írni fognak neked. (Valószínűleg depressziót, szorongást fog diagnosztizálni és arra fog gyógyszert írni, ha elmész.)

2024. jún. 23. 21:08
 9/12 anonim ***** válasza:

"ne mondjunk elhamarkodottan és szakszerűtlenül semmiféle orvosi diagnózist"

"Valószínűleg depressziót, szorongást fog diagnosztizálni"

:)

A PTSD diagnosztikájánál a kockázat a fel nem ismertség. A szorongásos depresszió egy komolyabb kórkép, amire kb semmi egyértelmű nem utal a kérdésből.

Ha a hülyeség fájna, üvöltenél, 8-as.

2024. jún. 23. 22:05
 10/12 anonim ***** válasza:

9: Szálljál már le a magas lóról, légy szíves. Ne dobálózz diagnózisokkal, mint ha valami szaktekintély lennél, és ne sértegess másokat.

(Állami eü-ben első körben szinte mindenre depresszió/szorongás diagnózist adnak, teljesen függetlenül attól, hogy a betegnek milyen egyéb "fő" baja van (pl. személyiségzavar) és arra adnak gyógyszert).

Az a lényeg, hogy jusson el a kérdező jó szakember(ek)hez. Ha ő vagy ők mélyebben beszélnek vele és szakszerűen kivizsgálják, megállapítják majd, hogy mi a baja. És még csak nem is az a lényeg, hogy mi a baja, hanem hogy találjon valakit, aki tud segíteni neki.

2024. jún. 23. 22:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!