Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogy vegyek erőt magamon?

Hogy vegyek erőt magamon?

Figyelt kérdés
Azt érzem bármibe hozzá kezdek falakba ütközöm. Nagyon nehezen teremtek kapcsolatokat. Kevés ember vesz körül, és azoktól is (a legtöbbtől) óvnom kell magam. Életem legnagyobb megkeserítője az apám, majdnem gyűlöletet érzek csak iránta. Nem volt jó apa, nem látta el a kötelességeit, az anyámat is bántalmazta, ő mégis vele maradt. Az anyám is hűvös, nem olyan, akihez azt érzed, hogy fordulhatnál a problémáiddal, hûvös, alig beszél, nem tud megvigasztalni. Az életem jelenleg a gödör alján van: gyász, anyagi gondok, kilátástalanság. Sokszor gondolok arra, hogy mennyivel más lenne az életem, ha olyan szülők neveltek volna fel, akik számomra megfelelőek. Gondom van az önbizalommal, szinte állandóan szorongok. Nem élek már velük, két hetente lâtogatom őket, mire kicsit összeszedem magam, addigra haza jövök és megint felborul minden. Nagyon rossz itthon, azt érzem megfulladok. Semmi szeretet, magány, nem beszélünk egymással. Szégyellem, de én nem érzek szeretetet a szüleim iránt, nem hiszem, hogy meghatna, ha bármi történne velük, nem tudom miért vagyok ennyire érzéketlen. Régebben sokat nevettem, mostmár azt érzem, hogy egy besavanyodott, koravén öregasszony vagyok. Mégis hogy lehet ezektől az érzésektől megszabadulni?

2024. jan. 1. 13:28
 1/3 anonim ***** válasza:

Meg lehet ettől szabadulni, de nagyon hosszú út, mire ez rendbe fog jönni... A kérdés az, kész vagy-e megtenni az utat.

Felteszem, amit leírtál a valós történések csupát 5-10%-a...

2024. jan. 1. 13:33
 2/3 anonim ***** válasza:

Ahhoz, hogy szeretetet kapj, előbb adnod kell.

Azt kell megérteni, hogy te nem vagy felelős mások cselekedeteiért, csak a sajátjaidért, tehát nem magadat kellene büntetned és áldozati szerepbe kényszerítened.

Amíg nem engeded el a múltadat, addig az mindig le fog húzni.

Sajnos én sem kaptam szerető apát, támogató közeget és akkor lett jobb, amikor mégis meg tudtam neki bocsátani, amikor eljutottam arra a pontra, hogy ő csak erre volt képes és már nem haragszom rá.

Na, onnantól megkönnyebbültem és felszabadultam.

Hihetetlen pozitív változásokat tud okozni az, amikor megváltoztatja az ember a hozzáállását, amikor már nem másokat okol, amikor már megtanulja elfogadni: ez van! És amikor megérti, hogy neki ebben kell megtalálnia azt, ami örömet okoz, ami jobbá teheti az életet.

A kesergés sehová sem vezet, de nyilván végig kell járni a folyamatokat és eljutni egy élhető szintre. Megtanulni, hogy senki sem fog boldoggá tenni téged, hanem magadat kell annyira megszeretned, hogy egyedül is jól érezd magad, hogy megéld az élet apró örömeit.

Ami nagyon sokat tud ebben segíteni az egy kreatív hobbi, az önkifejezés, amiben elmerülhetsz, ami elvonja a figyelmedet, ami leköt, ami meditatív állapotba hoz.

És egy kis állat, akivel kifejezhetitek és gyakorolhatjátok a szeretetet.

De a legfontosabb az, hogy a figyelmedet pozitív dolgok felé kell fordítanod. Csak akkor lesz jobb. Tapasztalat.

2024. jan. 1. 13:52
 3/3 anonim ***** válasza:

"Azt érzem bármibe hozzá kezdek falakba ütközöm."

Na, ezzel én is pont így vagyok!

Ezért aztán megtanultam a négy fal közé egy hangulatos kuckót berendezni. :D

2024. jan. 1. 13:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!