Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ha gyakorlatilag egy romhalmaz...

Ha gyakorlatilag egy romhalmaz vagyok minden téren, akkor is segít a pszichológus?

Figyelt kérdés

Szeretnék elmenni magánba pszichológushoz, de nem tudom,hol kezdjem, melyik problémánál. Voltam bullyingolva, szexuálisan bántalmazva, kirekesztve, szegénységben éltem, a családom és a tágabb környezetem rengeteget bántott. Emiatt az egész személyiségem egy romhalmaz jóformán.

A teljesség igénye nélkül (nem muszáj végigolvasni): szélsőségesen zárkózott vagyok, rettegek az emberektől, nagyon nehezen beszélek élőben és ha mégis, akkor sem tudom mit kellene mondanom, intruzív gondolataim vannak, túl magas a libidóm, ingázok a falásrohamok és az étvágytalanság között, vannak elég erős szadista hajlamaim amiket elfojtok teljes mértékben, dühkitöréseim vannak, nem bírom elviselni ha elhagynak, ugyanakkor szerethetetlennek, gusztustalannak, és utálatosnak tartom magam, rengeteget bántom magam fizikailag, esélyes hogy disszociatív személyiségzavarban szenvedek mert sokszor vannak emlékezetkieséseim + teszek dolgokat amikre nem emlékszem és emberek utólag mondják hogy csináltam valamit ami tőlem tök karakteridegen, halucinálok, azt hiszem mindig mindenki bántani akar puszta élvezetből, meg hogy senki nem szeret csak azt akarják hogy meghaljak, sokszor azt érzem a testem nem kötődik hozzám csak egy fizikai váz amiben létezem, de az nem én vagyok, semmi közöm hozzá, olyankor megnyomkodom a combom pl és mintha egy idegen testéhez nyúlnék hozzá, mert nem fogom fel hogy az én vagyok, képtelen vagyok elviselni az erős ingereket, a napjaim nagy részét robotként megszokásból élem, csak teszem amit várnak tőlem hogy túléljek, és 12 éves koromtól szinte folyamatosan öngyilkossági kísérleteim voltak.

Ha ezt így rázúdítom a pszichológusra, akkor azzal tud valamihez kezdeni? Vagy lehet azt mondja, hogy itt már annyi gond van, amennyire neki nincs kapacitása? Vagy lehet hogy bizonyos problémákat megold, ami pedig szerinte igényel kifejezetten erre szakosodott pszichológust, azzal tovább küld?

2023. dec. 14. 02:00
 1/9 anonim ***** válasza:
95%
Hasonlóan terhelt vagyok én is. Én hónapok óta járok, de eddig nem érzek semmilyen javulást. Lehet az én pszichológusom nem jó, vagy nem tudom.
2023. dec. 14. 02:08
 2/9 anonim ***** válasza:
30%

Nahát, elég komplex személyképzeted van önmagadról de már ennyi infó alapján is biztosra vehető, hogy sokminden nem valóságos ebből. Igazából te teremtetted meg fejben.

A pszichológus abban segíthet, hogy megismerd, feldolgozd és megértsd a tapasztalataidat. Az általad leírtak alapján számos komplex problémával küzdesz, és egy pszichológus segítségével lépésről lépésre foglalkozhatnátok ezekkel. Fontos, hogy pontosan fejezd ki az érzéseidet és tapasztalataidat. Egy pszichológus segítségével pl. képes lehetnél beazonosítani azokat a területeket, ahol leginkább szükséged lenne támogatásra.

Egy első interjú után ajánlani fog neked egy kezelési tervet, köttök egy terápiás megállapodást amiben megbeszélitek, hogyan fogtok együtt dolgozni?

Jóesetben. Ha nem hozzádvaló a pszihológus azt abból tudod, hogy jársz, járogatsz hozzá, de nem érzel semmit. Viszont ha dühös vagy rá, akkor már talán... feltéve ha beszélsz az üléseken.

2023. dec. 14. 04:03
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Menj el segíteni fog, az fontos hogy nem tárja eléd rögtön a megoldást. És nem biztos, hogy rögtön megtalálod azt az embert aki neked kell. Mindenképp mond el neki azt amit itt írtál vagy akár megismutathatod. Ha ő nem tud segíteni hátha tudja legalább azt hogy ki segithet neked. Egyre többet lesztek együtt úgy érzed majd megkönnyebbülsz. Bátor vagy, hogy lemerted ezt írni és, hogy segítséget kérsz. Sok sikert kívánok!
2023. dec. 14. 17:21
 4/9 A kérdező kommentje:
#3 Köszönöm szépen!
2023. dec. 14. 18:04
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Nekem sokat segített a pszichológus, azt mondasz neki, amit akarsz. Volt olyan, amiről csak a hatodik alkalmon tudtam beszélni, de kijött belőlem, tartottam tőle, hogy egyáltalán nem fog. Persze én megbízom a pszichológusomban, nagyon el lett találva nekem a személye. Adj magadnak időt, ha valamit ki tudsz mondani az már tök jó, azzal kezd, ami megy. Meg szépen írd fel esetleg, hogy miről akarsz beszélni akár a jövőben egyszer, legyen egy listád és ha érzed magadban az erőt, akkor beszélsz róla. De persze nem muszáj mindig a múltról, néha lehet aktualitásokról, a pszichológus reagál rád, tanácsot ad.

Nekem sokat segített, hogy kimondtam olyasmit, amit korábban soha senkinek, nem lettem hirtelen jobban, de abban a pillanatban "kaptam levegőt" vagy hogy mondjam, egy kis remény, hogy tettem magamért valamit, egyébként nekem kb években lehet mérni majd a teljes terápia hosszát.

Illetve nekem a második alkalmom mondta, hogy ide kelleni fog pszichiáter is, mert gyógyszerezni kéne, olyan állapotban voltam.

Nekem nem ilyen jellegűek a gondjaim, mint neked, de érdemes lenne valamilyen pszichológiai központot keresned, ahol ha kitöltesz egy kérdőívet, akkor ajánlanak valakit, maximum lehet ő elküld egy pszichiáterhez, de lehet magad is rájössz pár alkalom után, ha neked komolyabb segítség kell. Ez is már egy támpont és legalább lesz rálátásod jobban a szituációra, előtte nekem se volt fogalmam mi lenne nekem jó. Ha magánban csinálod (én is) könnyebb variálni.

Sok sikert! ❤️ Bátor vagy, hogy segítséget kérsz, már az is nagy dolog.

2023. dec. 14. 19:45
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Azt kifelejtettem, hogy szépen sorjában elmondod neki a gondjaidat, ahogy eszedbe jutnak, olyan mélységig amennyire éppen megy, vissza is térhetsz rá. Mivel egy ülés kb egy óra, nem tudsz egyszerre mindent úgyse említeni részletesen, de szokott lenni olyan, hogy az első kb négy alkalommal felvázolod neki az életutad és ebbe a négy alkalomba tudod mondjuk így kvázi rázúdítani, hogy felmérjen téged. Ezután pedig szépen mindent a saját tempódban ki tudtok vesézni részletesebben.

Persze a legelső alkalomra, amikor mondod, hogy miért is akarod igénybe venni a szolgáltatást, teljesen jó az, amit ide írtál, nem lesz neki sok, maximum tud saját magánál alkalmasabb, tapasztaltabb személyt ajánlani a problémáid súlyossága függvényében, de ez a te érdekedet és jólétedet szolgálja.

2023. dec. 14. 19:52
 7/9 A kérdező kommentje:
#5 Köszönöm szépen neked is!
2023. dec. 14. 19:56
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Érdemes ezzel pszichológushoz menni, de több év mire jobban leszel és valószínűleg javasolni fogja, hogy keress fel pszichiátert.

Itt több mentális betegség tüneteit felsoroltad.

Sajnos gyakran halmozódnak...

2023. dec. 15. 22:56
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Ember vagy és megérdemled az emberhez méltó életet, akármilyen bajod van. Szerintem elsősorban pszichiáterhez kellene fordulnod, ő gyógyszert is felírhat, a pszichológus nem írhat fel, ez a legnagyobb különbség. Ha leírod és átadod neki akár ezt a levelet, amit megfogalmaztál, tudni fogja, honnan induljatok el. Pszichiátriai járóbeteg rendelésre jelentkezz minél hamarabb (ingyenes, TB-re), időpont kérésnél már mondhatod, hogy nagyon rosszul érzed magad lelkileg (öngyilkos gondolatok stb.) általában hamar fogadnak. Ha látszólag rögtön nem is segít a gyógyszer, mégis fontos a kezdeti időkben. Utána a pszichiáterrel vagy pszichológussal való beszélgetések biztosan segítenek. Ők tapasztaltak, tudják, mit javasoljanak, biztosan láttak már sok hasonló esetet.

Hajrá! Bátorság! Van megoldás!

2023. dec. 19. 18:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!