Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Anyukámnak pszichológus...

Anyukámnak pszichológus kellene, de hallani sem akar róla. Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Apukám júniusban halt meg és nem sokkal később kiderült, hogy 2017 óta csalta anyukámat. Elvileg ő semmit sem vett ebből észre és olyan szinten kiakadt, hogy még a temetésére se jött el, hatalmas családi balhé volt mamámékkal. Sok minden történt azóta és jelenleg ott tartunk, hogy anyukám nem engedi se nekem, se a húgomnak, aki még csak 15 éves, hogy kimutassuk a gyászunkat. Hétvégén lett volna apu 49.szülinapja és még csak a temetőbe se mehettünk ki hozzá, ha meghallotta, hogy róla beszélünk ránk kiabált és totál eszelősen viselkedett. Annyira el van foglalva az önsajnálattal, hogy nem foglalkozik velünk, nem beszélgetünk, ha nem dolgozik akkor nagyjából csak alszik vagy telefonál egy fura fickóval, akit a neten ismert meg. Képes napi 4-5 órát is telefonálni, de tőlünk nem kérdezi meg hogy hogy vagyunk és ez még nekem is rosszul esik, nemhogy a húgomnak. Nem mondja ki, de utalt már rá, hogy szerinte mi tudtunk apukám dolgairól és ezért nem gondoskodik rólunk. Mamám már sírva kérte, hogy menjen el pszichológushoz, mert depressziós, de hallani sem akar róla, szerinte jól van. Tudom, hogy neki is durva időszak ez és próbálom megérteni, de arra szerintem nem létezik indok, hogy látja sírni a húgomat és ahelyett, hogy próbálna segíteni neki rákiabál, hogy fejezze be. Szerencsére az egyik mamám közel lakik hozzánk és vele tudunk beszélgetni meg mindenben segít, de ez nem oldja meg a problémát anyukámmal és olyan, mintha egyre rosszabb lenne. Elolvastam a depresszió jeleit és nagyon sok állítás igaz rá, de ha nem akar segítséget kérni akkor mit lehet tenni? Nem magam miatt aggódom, mert én már betöltöttem a 18at, de a húgomnak még éveket kellene vele így élnie.

Tudna valaki módszert ajánlani amivel elérhetném, hogy akarjon jobban lenni anyukám?

2023. nov. 9. 12:24
 1/5 anonim ***** válasza:
Annak való a pszochológus akiben megvan az elhatározás hogy változtasson. Ebben az esetben neked nagyon sokat segítene
2023. nov. 9. 12:27
 2/5 anonim ***** válasza:
50%
Anyukádnak is van egy gyásza, nemcsak apukád halálát, hanem a vele való kapcsolatát is el kell gyászolnia. Szerintem nem kóros, ahogy jelenleg viseli. A húgodnak sem lenne normális példa, ha anyuka hirtelen mindent megbocsátana, amit épp megtudott és amit apuka sohasem bánt meg. Ne avatkozz bele ebbe, ne ítélkezz, ne diagnosztizálj.
2023. nov. 9. 12:44
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

"Képes napi 4-5 órát is telefonálni"

. Addig bőven meg lehet járni a temetőt.

Csináljátok úgy, ahogy nektek jó. Ő meg vagy összeroskad az önsajnálattól, vagy belátja, hogy hülye. De a lényeg, hogy ne engedjetek.

2023. nov. 9. 12:48
 4/5 A kérdező kommentje:

Sajnos nem ebben a városban lett eltemetve apukám, ahol élünk.

Nem arról van szó, hogy bocsásson meg mindent csak legyen ránk is tekintettel.

2023. nov. 9. 13:02
 5/5 Ypszilon1980 ***** válasza:
Nem értem. 18 éves vagy, oda mész ahová akarsz és a húgodat is viheted. Az, hogy anyukád most így viselkedik, az nem normális ugyan, de mindenki máshogy reagál, ő így, neki ez a gyász, pszichológus ezzel nem tud mit kezdeni egyelőre és főleg betámad, dafke nem megy el hozzá, ha ti mondjátok. Ti miért akarjátok az ő gyászát mássá tenni? 4 hónap telt el, az semmi.
2023. nov. 9. 14:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!