Orvosi utasítás nélkül elkezdeni a szertralint?
(antidepresszáns)
Kötelezettségek:
elmondani minden a betegségedet érintő információt, betartani az orvos utasításait, a mellékhatásokat, állapotváltozást jelezni, kontrollokon megjelenni. Ha nem szeded, amit felírt, akkor visszajelezni, hogy miért nem (pl. allergiás reakció vagy más súlyos mellékhatás). Kettőtök közül ő az orvos, tehát ő sem beszél hülyeséget. Mifelénk nem szeretik, ha a beteg akarja megmondani, hogy mit szedjen.
2023. szept. 23. 15:53
12/30 A kérdező kommentje:
11-es jó mondjuk ebben teljesen igazad van, hogy szólnom kéne ha mellékhatások vannak stb. És igen teljesen igaz az is ha mondok valamit akkor egyből az van, hogy ne diagnosztizáljam magam. Mondta is az orvos :)
Pár éve nekem a háziorvosom csak úgy tudott szetralint felírni, hogy egy pszichiáter előtte írt fel nekem, és a következő havi adagokat a háziorvos úgymond "meg tudta hosszabbítani".
De úgy nagyjából 1 év múlva el kellett újra mennem pszichiáterhez, (közben csak pszichológushoz jártam rendszeresen), hogy még mindig indokolt-e a gyógyszer, miután a pszichiáter nemet mondott, utána a háziorvos sem tudta magától felírni nekem (vagy nem akarta). Azt mondta, hogy mivel ilyen esetben a pszichiáter szava "erősebb" mint az övé, ezért nem csinálhat ilyet
(Valaki egyébként itt ezt meg tudná erősíteni, hogy ilyenkor a rendszer nem engedi felírni a gyógyszert, vagy az orvosom mondta csak ezt, hogy nem bírja?)
2023. szept. 23. 16:29
Vannak VN, V, J, és SZ jelzésű gyógyszerek.
VN recept nélkül kapható a patikákban.
V minden orvos írhatja receptre.
J csak bizonyos szakorvosok írhatják ELŐSZÖR, de ha már egyszer megjavasolta a szakorvos a betegnek onnan a háziorvos is írhatja
SZ csak bizonyos szakorvosok írhatják, háziorvos nem írhatja.
Sertalin egyébként sima V, háziorvos megkötés nélkül írhatja, de nem kötelezhető rá.
2023. szept. 23. 23:23
Én a te helyedben elmennék magán rendelésre elmondanám, hogy sertralint szedtem és az segített az állapotomon és azt szeretném szedni. Már csak azért is mert egy bevált gyógyszert miért cserélne le ! Gondolom van valamilyen szakvéleményét amit kaptál kint ha nincs vidd magaddal a gyógyszered, hogy lássa. Magyarországon háziorvos nem írja ki csak pszichiáter. Ha feleznéd nem biztos, hogy jól lennél mivel elvonnod magadtól
2023. szept. 24. 08:28
16/30 A kérdező kommentje:
Update: voltam pár hete pszichológusnál és kész lett az eredmény. A pszichiáter pszihozis miatt küldött a pszichológiára. Elmentem hozzá teszteket kellett kitölteni ma vissza mentem és kiderült, hogy nincs ilyen bajom a diagnózis: Nem meghatározott szorongás lett. Kérdezte, hogy szedtem e a ketileptet mondtam neki, hogy nem mert rosszul lettem tőle, egyszer vettem be azt a három db ot 150 mg azt elég is volt egy életre. Azt mondta, hogy akkor felírja a frontint megint :D :D mondtam neki, hogy nem kell felírni mert nem fogom szedni nem akarom magam leszedalni. Az öreg olyan ideges lett, hogy kiabált az asszisztensével, hogy minél előbb nyomtassa már ki az ambuláns papírt aztán menjek. Szó szerint tiszta ideg volt az ember... Gondolom azért mert nem tudott segíteni vagy nem az lett a diagnózis amire ő számított. A másik dolog még mondtam neki, hogy Angliában engem diagnosztizáltak depresszióval és a Szertralin nagyon sokat segített. Erre azt mondja tiszta ideg fejjel, hogy hát akkor próbálkozzon Angliában vagy a házi orvosomnál :D és nem írt ki az anti depit szóval ez az orvos szórakozik velem. Nem baj elmegyek magán orvoshoz. Egyébként nem fogom elmondani a várost ahol lakom de itt már halt meg ember az miatt, hogy túl adagolták és lekötözték az embert azt belehalt. Szóval ennyit erről a pszichiátriáról..
17/30 A kérdező kommentje:
Ja a másik az, hogy fel fogom jelenteni az orvost mert dacból egy orvos nem csinálhat ilyet szerintem nem ilyenre esküdnek fel...
Fel lehet jelenteni, de elfogod veszíteni. És teljesen igaza van az orvosnak. Ha nem tetszik vissza lehet menni UKba
2023. okt. 29. 16:44
19/30 A kérdező kommentje:
Harcolni kell az orvossal? Nem azért rakta le a diplomát mert segíteni akar az embereken? Nem olyan biztos az, hogy el fogom veszíteni majd kiderül! Ott volt velem akkor anyám is szóval szemtanú is van. Tudja, hogy milyen szarul érzem magam és direkt nem írt fel semmit. Azt mondta mennyek vissza dolgozni attól jól fogom magam érezni:) Mekkora vicc... Azért hagytam ott a munkahelyem mert minden nap rosszul voltam... Az emberek nem hiába mennek pszichiátererhez..nem tanácsra van szükségem azt megkapom mástól is akár pszichológustól akár a családomtól... Frontint akár felírni ami nekem nem segített csak rosszabbul lettem tőle.
20/30 A kérdező kommentje:
Meg őszintén mire jó a frontin? Leszedálom magam? attól az igazi gondom nem fog elmúlni ami kiváltja. Érdekes kint Angliában a házi orvos írta fel az antidepresszánst nem voltam pszichiáternél. Ebből látszik, hogy mi eléggé le vagyunk maradva. Egyébként nem tudom mit szólnál ahhoz ha egyszer veled történik ilyen és nem kapnál segítséget, hogy éreznéd magad kedves utolsó válaszoló? Arról nem beszélve, hogy minden nap küzdök ez ellen tehát nem hagyom el magam nem alszok egész nap próbálok pozitívan gondolkodni de gyógyszer nélkül azt hiszem nem fog menni.
További kérdések: