Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Orvosi utasítás nélkül elkezde...

Orvosi utasítás nélkül elkezdeni a szertralint? (antidepresszáns)

Figyelt kérdés
Párszor már írtam ide ki kérdést ezzel kapcsolatban. A pszichiáterem szórakozik velem mert nem akarja ki írni nekem a Szertralin-t amitől régen 3 évig semmi bajom nem volt. Vagy frontinnal akar tömni vagy pszichotikumot ad amitől majdnem meghaltam. Angliában éltem sokáig és ott adták a Szertralint ugyan ezek voltak a tüneteim, sürgősségire járkálás, kemény pánikrohamok, fulladás, eszméletlen magas pulzus és még figyeltem is a pulzusom állandóan tehát nagyon rosszul voltam. Megkaptam a gyógyszert és 3 évig semmi bajom nem volt. Már itthon vagyok és haza hoztam magammal egy doboz Szertralint amibe még van 19db amit ha elfelezek az 25mg és tudnám szedni több mint 1 hónapig. Szerintetek jó ötlet ez? Nyilván szólni fogok a házi orvosomnak, hogy elkezdtem szedni magamtól ezt a gyógyszert mert a pszichiáterem szórakozik velem. Ezt a gyógyszert egyébként nem lehet úgy abba hagyni remélem ha elkezdem szedni akkor kicsit kapcsol a pszichiáter, hogy én ezt szeretném mert ez segített nekem régen is. Ha esetleg mégse írná fel nekem ezt a gyógyszert ezek után sem akkor fel tudom jelenteni? Nagyon ki van a **** ezzel a pszichiáterrel és ez mind azért mert egyszerűen nem ÍRJA ki nekem azt amitől jól voltam régen. Vagy esetleg a házi orvos kiírhatja ha már szedem?

2023. szept. 22. 22:48
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:
Elmegyek magán orvoshoz jövő héten azt kiderül mi van..
2023. okt. 30. 19:39
 22/30 A kérdező kommentje:
Kiírták a Sertralin-t :) ennyit a pszichiáterről... Köszönöm az értelmes válaszokat. Jó egészséget kívánok azoknak akiket érint ez a dolog meg azoknak is akiket nem. A jó orvost kell megtalálni aki segíteni is akar!
2023. nov. 2. 15:00
 23/30 anonim ***** válasza:
100%
Hogy vagy azóta?
2023. nov. 16. 17:21
 24/30 A kérdező kommentje:
Köszi az érdeklődést! Az első napok nagyon durvák voltak a mellékhatások miatt. Érdekes mert régen semmi mellékhatás nem volt most megszívtam :D.. Sokkal jobb már nem járkálok a lakásban 0-24 az arcomon sem látszik az a félelem ami akkor volt mert szüleim mondták, hogy állandóan látszott az arcomon, hogy keményen szorongok. Nem agyalok annyit a betegségeken mint pár hete. Pánik rohamok azóta talán 2x volt de már az is sokkal sokkal kevesebb van. Inkább ilyen pár perces szorongásom van aztán elmúlik. 13 napja szedem és már most sok a változás. Az orvos azt mondta 1 hónap kell mire teljesen beáll szóval ha 13 nap múlva ennyit javult akkor tuti 1 hónap múlva sokkal jobb lesz de majd úgy is leírom.
2023. nov. 16. 21:19
 25/30 anonim ***** válasza:
100%
A Sertralin mellé, irt fel valaminyugtatót is?
2023. dec. 20. 07:01
 26/30 A kérdező kommentje:
Nem írt fel semmit.
2023. dec. 28. 12:20
 27/30 A kérdező kommentje:

Tudjátok mit nem értek... miért írnak fel az embereknek benzokat ha a szertralin sokkal jobb.. súlyos szorongásom volt másfél 2 hónappal ezelőtt szedtem frontint semmit nem hatott.. elkezdtem szedni a szertralint és egyáltalán nincs semmi a jele a szorongásnak :) persze a szertralinnak kellett 1 hónap, hogy beálljon de már jó. Ha valakinek ilyen problémája van akkor kérje az antidepit ne szorongásoldót.

Egyébként ezekre jó a szertralin:

A Sertralin-Teva a következő betegségek kezelésére alkalmazható:

- depresszió és a depresszió kiújulásának megelőzése (felnőtteknél).

- szociális szorongásos zavar (felnőtteknél).

- trauma (megrázó esemény) utáni stressz zavar (felnőtteknél).

- pánikbetegség (felnőtteknél).

- kényszerbetegség (felnőtteknél, valamint 6 - 17 éves gyermekeknél és serdülőknél).

A depresszió orvosi kezelést igénylő betegség, melynek tünetei szomorúság érzés, alvászavar, vagy ha nem képes úgy élvezni az életet, mint korábban.

A kényszerbetegség és a pánikzavar szorongással társuló kórképek, melyeknek tünetei: nyomasztó, visszatérő gondolatok (rögeszmék), amelyek arra késztetik, hogy ismétlődő szertartásos cselekedeteket hajtson végre (kényszercselekvés).

A trauma utáni stressz zavar olyan betegség, ami egy igen erős érzelmekkel járó traumás élmény után alakulhat ki, és néhány tünete a depresszióhoz és a szorongáshoz hasonlít. A szociális szorongásos zavar (szociális fóbia) egy szorongással társuló kórkép. Társasági (ún. szociális) helyzetekben (például idegenekkel történő beszélgetés, több ember előtt tartott beszéd, mások előtt történő étkezés vagy ivás, vagy ha azon aggódik, hogy zavarba ejtő módon viselkedhet) kialakuló erős szorongásos vagy nyugtalanító érzések jellemzik.

2024. jan. 1. 21:34
 28/30 anonim ***** válasza:
100%

#18: Azert megeri a penzet az is, aki azt gondolja, hogy az orvosnak mindig igaza van, csak azert mert orvos. A szamtalan lelkiismeretes remek orvos mellett azert eleg sokan tapasztaltuk mar, hogy az allami egeszsegugy teli van kiegett, szakmailag lemaradt idos orvosokkal. Ugyanugy, ahogy minden mas szakmanal is vannak jobbak es kevesbe jok. Ha az ember nem bizik egy szakemberben, akkor keresni kell egy masikat.

A kerdezo leirta, h Angliaban mar diagnosztizaltak es volt egy gyogyszer ami bevalt. Valoszinuleg az tortent, hogy a korzeti orvos szakmai egojat zavarta, hogy a beteg diktalja be, hogy milyen gyogyszert szeretne, es csak azert sem akarta azt felirni.

A Xanax egy tartosan fennallo problemara biztosan nem megoldas, mivel hozzaszokast es fuggoseget okoz, ezzel a legtobb orvos tisztaban van.

Orulok, hogy jobban lettel kerdezo, ez a lenyeg.

2024. febr. 23. 13:17
 29/30 anonim ***** válasza:
100%

Az is lehet, hogy a korzeti pszichiaternek nem volt tapasztalata a szertralinnal, ezert nem tudta felelosseggel felirni.

Magyarorszagon nem annyira elterjedt ez a gyogyszer. Szoktak adodni problemak ebbol, mikor mas orszagba koltozik az ember. Forditva is elofordul, van egy csomo gyogyszer, amit Angliaban alig ismernek.

2024. febr. 23. 13:27
 30/30 A kérdező kommentje:
Igen valószínű, hogy az orvosnak nem voltak tapasztalatai a Sertraline-al. A másik dolog ami szerintem a probléma volt, hogy "diagnosztizáltam magam" és ez nem tetszett neki.. oké megértem, hogy ő az orvos de akkor jussunk már dűlőre ne frontint akarjon nekem felírni hanem legalább valami antidepit amit ismer. Azóta is szedem a sertralint és nem jönnek rám pánikrohamok, nincs fölösleges szorongásaim, sokkal sokkal könnyebben tudok társaságba menni stb.. nem kelek fel éjszaka arra, hogy azt hiszem szívinfarktusom van mert annyira ver a szívem és nem kapok levegőt, nem járkálok a lakásban 0-24 ahogy eddig. Ott tartottam már, hogy azt hittem meg fogok bolondulni vagy idegösszeomlást kapok. A legkisebb adagot szedem belőle 50mg napi a legmagasabban napi adag 200mg is lehet szóval akkor el tudjátok képzelni hogyha 50mg segít súlyos mindennapi szorongáson, pánikrohamokon akkor 200mg mit csinálhat :D
2024. márc. 1. 19:26
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!