Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogy tud segíteni a pszichológ...

Hogy tud segíteni a pszichológus olyan problémán ami nem megoldható?

Figyelt kérdés

Arra gondolok hogy ha valaki például szorong más emberek közelében, vagy önbizalomhiányos vagy ilyesmik akkor ezeken lehet beszéddel segíteni, rá lehet vezetni hogy a valóság nem is olyan rossz mint ahogy képzeli, satöbbi.

De hogy tud segíteni a pszichológus olyan bajokon, amik nem csak képzeltek? Például haláltól való félelem, jóvátehetetlen dolgok (pl. “Nem mondtam el valakinek xy dolgot mielőtt meghalt”) vagy ha semmi örömforrás nincs az ember életében, akkor ezekkel mit tud csinálni? Akármennyit beszélgetünk, akkor is mindenki meg fog halni, soha nem beszélhetsz az elhunyt szeretteiddel többé, és nem lesz hirtelen jó az életed.

Most ezek csak véletlenszerű példák voltak, remélem érthető a lényeg.

Az ilyen lelki gondokon tud egyáltalán segíteni a pszichológus, vagy mit próbál tenni ilyenkor egyáltalán?

2023. jún. 30. 13:08
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
77%

"az elhagyott gyerekek például egy nagyon is valós és borzalmas probléma"

Így van! A világban vannak valós és borzalmas problémák. Tehát a világgal is van baj.

Ugyanakkor, ha az ezekről való tudás béklyóba vet valakit, az nem megfelelő reakció. Attól nem jobb, hanem rosszabb lesz a világ. Ha higgadt tud maradni, akkor többet tud tenni, hogy ezek a problémák csökkenjenek.

Nekem vannak kollégáim, akik az öregedést kutatják. Az ő kutatásaik azt eredményezhetik - ha sikeresek lesznek - hogy az emberi élet meghosszabbodik. De ha a kollégáim a halálra gondolva pánikba esnének, nem tudnának dolgozni. Ez nem lenne célszerű reakció a részükről. Ők is tudják, hogy a halál rossz, és nap mint nap ezzel foglalkoznak, ez van a fejükben. Mégis tudnak normálisan gondolkozni. Mert egészséges lelkű emberek, akik megfelelően tudják kezelni azt a tényt, hogy a világban vannak rossz dolgok, például a halál.

Aki nem tudja ezt higgadtan kezelni, ott az illetővel van valamilyen lelki probléma, amin általában segíteni lehet.

Ha belegondolsz, régebben sokkal többször kellett a halállal megküzdeni az embereknek. Mégsem estek mind egy szálig depresszióba. Sőt, az állatvilágnak a normális része, hogy a fiókák vagy emlős állat kicsinyei szörnyű kínok között éhen halnak, mert a szülőkkel történik valami. Az őzgidáknak, kisnyusziknak nincs árvaház, ha az anyát elviszi a farkas.

2023. jún. 30. 15:23
 12/21 anonim ***** válasza:
70%

Az egyáltalán nem struccpolitika, hanem racionalitás. A világ összes problémáját nem tudod megoldani, ez nem is dolgod. De az nem azt jelenti, hogy emiatt a saját életedet tönkre kell tenned. Na ettől véd meg a pszichológus. Nem kell Teréz anyának lenned, tegyél jót olyan szinten, amilyen szinten tudsz, és élvezd az életet.

Kizártnak tartom, hogy épelméjű ember pszichológushoz tanácsol valakit, aki sajnálja a szenvedőket. Ennek csak akkor van értelme, ha ez a sajnálat a saját élete élvezetének a lenullázásával jár együtt.

2023. jún. 30. 23:47
 13/21 anonim ***** válasza:

Nekem is ez a gondom hogy csak ismételni tudom neki a bajaim és úgysem lesz rá megoldás

Én pl képtelen vagyok lefeküdni bárkivel… emiatt egyedül leszek örökre

Erről hiába beszélek hetekig bárkinek, nem lesz változás

2023. júl. 2. 05:21
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Mert nagyobb benned a félelem a változással járó kockázatoktól, mint amilyen nagy a magányosságban senyvedésed miatti szenvedésed, 13-as. Úgy kezdődik, hogy rászánod magad, hogy ebből az állapotból tényleg ki akarsz lépni (magadnak kell, senki nem fog házhoz jönni), és egy jó pszichológus (nem Csernus stílusú) empatikusan, de következetesen tud kísérni téged ezen az úton, hogy el tudd viselni az esetleges botladozásokat, kudarcot is, rájöjj, hogy ettől nem dőlt össze a világ, mindenki hibázik, de a próbálkozások eredménye végül is egy működő kapcsolat lesz. Nincs semmi önbizalmad, ennek az okainak a feltárása és az önbizalmad fokozatos visszaépítése is a pszichológus feladata, viszont neked el kell mozdulnod a holtpontról, és elhinni az értékeidet.
2023. júl. 2. 13:31
 15/21 anonim ***** válasza:

Lassan 30 éves vagyok

Ha egyszer nem megy akkor nem megy

Ha valaki valamit kínzásnak fog fel akkor azon nem lehet segíteni

Egyébként is az összes férfitől undorodom, csak egy pár nagyon tökéletes tetszett eddig

Pedig kulsom alapján megtehetném hogy a legjobb pasikkal vagyok, mégsem találkozom velük

Undorodom a szextol

Ezen egy beszélgetés nem fog segíteni

2023. júl. 2. 20:19
 16/21 anonim ***** válasza:
Ki mondta, hogy 1 beszélgetés, 15-ös? Egy terápiás folyamat. Sok hónap. Már ha akarod. Megteheted azt is, hogy nem akarod, csak akkor ne panaszkodj, hogy egyedül vagy. Ha amúgy heteroszexuális vagy, akkor nem normális dolog, hogy undorodsz a férfiaktól, van valami oka, és lehet rajta segíteni.
2023. júl. 2. 20:39
 17/21 anonim ***** válasza:

A nem jó külsejű férfiaktól már hogyne undorodnék?

Nekem az a furcsa hogy a többi nő nem és együtt tudnak lenni undorító külsejű férfiakkal

De lefeküdni azzal sem tudnék akit csodalatosnak tartok

Ja és nem és vagyok az első venlany a családban, úgyhogy ezek gének is

Mert az állat férfiak fogdosása sem tett jót gondolom

2023. júl. 2. 21:00
 18/21 anonim ***** válasza:

A jó külső meg a nem jó külső szubjektív. És csúnya emberek is lehetnek sármosak vagy más oknál fogva vonzók, megvan a kémiai összhang a kisugárzásukkal.

Vénlányság-gén nincs. Csak önbizalomhiány van, az se genetikus.

2023. júl. 2. 21:05
 19/21 anonim ***** válasza:
0%

A jó külső meg a nem jó külső szubjektív

Ez a legnagyobb faxsag

Meg egy aki el akarja adni a nem számít a külső dumát

Vannak olyan érzékeny emberek akiknek ennyire számít

És ezzel nem lehet mit kezdeni

Tekintve hogy volt már meg egy ilyen no a családban, igenis örökletes

2023. júl. 2. 22:02
 20/21 anonim ***** válasza:
Ha neked ez így jó ... Úgy élsz, ahogy akarsz. Csak akkor ne panaszkodj egyedüllétre.
2023. júl. 2. 22:06
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!