Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Akinek csak “sima” depressziój...

Akinek csak “sima” depressziója van, az miért mondja hogy rossz dolog? A pánikhoz, szorongáshoz képest semmi

Figyelt kérdés

Leírom a helyzetem

18 évesen érettségi után kezdődött el az az állapot hogy mindent kietlennek, kilátástalannak láttam

Ez naponta akar többször elhatalmasodott rajtam, ami végül akár földön fetrengős, önkivületi pánikrohamba fulladt.

Szavakkal nem leírható érzés

De közben azért tudtam dolgozni, fel tudtam kelni az ágyból, sőt pont hogy sikereket akartam elérni és ez motivált.

Így éltem 18 éves koromtól 26 éves koromig, nagyjából 1000x akartam öngyilkos lenni, egyszer fel is mentem a tizedik emeletre, meg le a metróba hogy kiugrom.

A covid alatt már nem tudtam aludni ezért frontin függő lettem.

Amióta szedem, mindent leszarok, egyetlen rohamom sem volt, alig eszem mert spórolnom kell, de nem érdekel

Egész nap csak a sötétben vagyok, előtte ha megláttam hogy vki sikeresebb a munkában mint én, vagy nyaral a maldivon akkor egyből jött a roham mert annyira féltékeny voltam

Mindennel jobban vágytam a pénzre például és hogy mutogathassam, most lexarom hogy nincs semmink és csak kenyeret meg tésztát tudok enni hónapok óta

Most látom hogy már mindeki utazik mert ugye már nincs vírus és abszolút hidegen hagy… szó szerint semmi nem érdekel, csak a sötét szoba és a telefonom

A pánikrohamos időszakhoz képest ez teljesen elviselhető, szinte már irigylem azt aki csak depressziós az életben.

Ez a különbség a szorongasos depresszió meg a sima depresszió között?

2023. jún. 25. 13:51
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

"mindenki a saját problémáit akarná visszakapni"

Nem rosszindulatból írom, de ez egyáltalán nem így van. Tényleg létezik olyan, hogy az egyik embernek sokkal több és súlyosabb problémája van, mint a másiknak. Az viszont valóban eltérő, hogy kinek mekkora a tűrőképessége.

2023. júl. 20. 20:04
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk ha évtizedek folytán is még kapod a nyakadba a szart, nincs luxus jachtról való csobbanás felfrissülésként, mint Vajna Timikénél, akkor könnyen be lehet sokallni, a legkisebb beszólásra is kitörsz, mert akkor már tropára vannak az idegeid. Kinek milyen élete van ugye. Nem mindenki ezüstkanállal a szájában születik, ahogy egy filmben elhangzott.
2023. júl. 21. 00:32
 13/22 anonim ***** válasza:
43%

11-es, vagy legalább is, most, azaz tegnap 20:04: a példázat lényege az, amit a fizikai sérülésről is írtam, hogy egy adott problémát két különböző ember két különböző súlyosságú problémaként él meg, hiszen nem vagyunk egyformák.

Egy másik példával élve: a negyven éves szűz utálhatja és irigykedhet a sokgyerekes emberekre, ha ő is azt szeretné, de fogalma sincs arról, hogy a sokgyerekes meg pont a gyerektelent irigyli azért, hogy tud magával foglalkozni és nem a gyerekei határozzák meg az életét.

A köves példa azért jó szerintem, mert mindenki aszerint dönti el, hogy melyik problémája szikla, kő vagy kavics, hogy neki milyen súlyos, de ugyanaz a probléma másnak lehet sokkal kisebb vagy sokkal nagyobb, ezért nem éri meg irigykedni a másikra, szerintem, meg egyáltalán összehasonlítgatni, mert mindenkinek más a kezdőcsomagja is, hogy honnan jött és születésétől kezdve milyen családban nőtt föl, mit hozott magával tudatosan és tudat alatt ösztönösen otthonról problémamegoldásban még mielőtt egyáltalán kiderült volna bármilyen mentális problémája.

2023. júl. 21. 11:35
 14/22 anonim ***** válasza:
60%
Nagyon egyetértek az utolsóval!
2023. júl. 22. 02:04
 15/22 anonim ***** válasza:
85%
A problémákról: objektívan is nyilván van, hogy az egyik embernek sokkal súlyosabb a problémája, és jogosan van kétségbeesve, pl hasonlítsatok össze egy súlyos beteg hajléktalant vagy egy észak-koreai túszt egy tipikus itthoni mintapolgárral, aki minden nap rendeli az ételt, csokból meg babaváróból építette a házát, a felesége dölyfösen tolja a babakocsit az utcán teljes önbizalommal gondolván, hogy csak az övé a járda... azt ne mondjátok már hogy ugyanaz a kettő, mert utóbbi problémát csinál a járólap színéből és emiatt két hete nem tud aludni.
2023. júl. 22. 07:37
 16/22 anonim ***** válasza:
Utolsó-15. válaszoló-ma 07:37: azt felejted el, hogy több nézőpont is létezik. Objektív nézőpontot maximum a rendőrség és a bíróság néz. A mentális betegségekkel, mint ahogy ez a kérdés is ebben a kategóriában van viszont a pszichológus és a pszichiáter foglalkoznak, akik nem az objektív szemüvegen keresztül vizsgálják a betegeket, mert éppen azért betegek mentálisan, mert az agyukkal van baj, a felfogóképességükkel, ezért kell az énközpontú, szubjektív szemlélettel megtalálniuk a közös hangot. Az objektív világban sok minden mérhető, de nem minden: lehet lázat mérni, súlyot, magasságot, fájdalmat viszont, sem lelkileg, sem testileg lehetetlen. Azt az ember csak saját maga mondhatja meg - korábbi példámmal élve a két ugyanakkora fizikai pofonnal két különböző embernek - a két különböző embert ha megkérdezzük, hogy mondjuk egy tizes vagy százas skálán mennyire fáj az arcuk, a két ember két külön számot fog mondani, de az is ő saját, szubjektív élményükből fog összeállni, hiába a pofon adója ugyanakkora lendülettel adta a két embernek, innentől kezdve nincs értelme objektivitásról beszélni mentális betegségek kapcsán. Szerintem.
2023. júl. 22. 18:22
 17/22 anonim ***** válasza:
100%
#15 Osztom. Vagy vegyünk egy egészséges embert és egy olyat, akinek hiányzik egy lába vagy a fél veséje. Ugye hogy más történet!
2023. júl. 23. 02:45
 18/22 A kérdező kommentje:

Ti itt nagyon félreértettetek…

Én nem versenyezni akarok

Csak mióta szedem a xanaxot átváltott olyan állapotba hogy csak feküdni akarok, nem akarok semmit csinálni, nem érdekel semmi; nem érzem az időt

2020 előtt 10 évig jöttek ezek a depresszív melyhullamok, aminek sírógörcs lett a vége

Előbbi 1000x rosszabb mint az hogy nem tudok kikelni az ágyból

2023. szept. 9. 15:16
 19/22 anonim ***** válasza:
43%
Fogd már fel hogy nem verseny hogy kinek a rosszabb!mindenkinek a saját baja a legnagyobb
2023. szept. 9. 22:14
 20/22 anonim ***** válasza:
55%
Én értem a kérdezőt és szerintem igaza van.
2023. szept. 9. 23:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!