Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért van ennyi nyugtatófüggő?

Miért van ennyi nyugtatófüggő?

Figyelt kérdés
Családomban, ismerősi körben, kollégák között is egyre több a benzófüggő. Értem, hogy orvos írja fel, meg gyógyszer, de közben meg baromira szét tudja cseszni az embert, és a leszokás is pokoli állítólag. Nyilván a szorongást, depressziót kezelni kell, de erre nincs más módszer, csak a nyugtató?

2023. ápr. 29. 21:20
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
56%
Mert azt hiszik ez megoldja a problémájukat.
2023. ápr. 29. 21:24
 2/16 anonim ***** válasza:
69%
Ilyen egészségügy mellett nem értem, min csodálkozol.
2023. ápr. 29. 21:28
 3/16 anonim ***** válasza:
37%
Én egyet sem ismerek. Az én környezetemben az a divat hogy nem vesznek tudomást a betegségekről, pláne a lelki eredetűek nem is léteznek számukra.
2023. ápr. 29. 21:29
 4/16 anonim ***** válasza:
2023. ápr. 29. 21:39
 5/16 anonim ***** válasza:
34%

10-en eve szedek antidepiket vagy antipszichokat. Kiprobaltak rajtam 15 fele gyogyszert.

Leirom hogy mi a helyzet a rendelkezesre allo mentalis gyogyszerekrol

Jelenleg van kb. 30 gyogyszer hatoanyag ami depressziora "alkalmas". Ebbol a 30-bol tanulmanyokbol es kiserletekbol tudjuk hogy kb. 5 - 6 ami hat ugy, hogy tobb a valoban hat es nem durvak a mellekhatasok.

Tehat marad 5 - 6 gyogyszer antidepresszans. 6 kozul kell megtalalni azt amelyik a pacienshez illik, es pl. nem hanyja ki, nem megy tole a hasa, nem teszi rosszabba a helyzetet mint ami valojaban, stb... Jo esetben marad 1 - 2 ami bevalik.

Antipszichotikumokbol meg szinte ugyanez a tema. De depressziosnak felirni antipszichotikumot tullo a celon, sot lehet az eletvitelet olyan melysegbe nyomja amibe nem kene, es nekik sokkal erosebb mellekhatasuk van kis/nagy dozisban akar rovid-hosszu tavon.

Rajtam kiprobaltak 15 fele gyogyszert. Az egyikre allergias lettem, a tobbitol hanyingerem lett.

Tehat maradt 1-2 db antidepresszans (en nem vagyok pszichotikus, hanem klinikai depresszios).

Tudni kell hogy az antidepresszansok nem hatnak orokke. Van olyan sajnos, hogy elobb-utobb nem hasznalnak mert az agy hozzaszokik.

Na most ha azaz 1-2 db antidepi mar nem mukodik, mit csinaljon az orvos?

Szorongasoldot ir fel, amibol viszont van egy jo par: alprazolam, diazepam, clonazepam, medazepam, lorazepam, pregabalin.

Antipszichotikumoknal ugyanez. Csak azok hosszutavon neurotoxikusak.

A szorongasoldok szinte azonnal megnyugtatnak, egyeseket antidepresszansnak is hivnak.

Ez a fo oka, hogy miert irnak fel annyi szorongasoldot (anxiolitikumot).

Lehet ha mar kormanyunk lenne, akkor tobb minosegu gyogyszer valasztekunk lenne.

De a fo ok, az az, amit leirtam hosszabban.

2023. ápr. 29. 22:04
 6/16 anonim ***** válasza:
90%

Mert az átlag beteg gyors megkönnyebülésre vágyik, az átlag orvos, meg problémamentes betegre. Egyszerűbb felírni egy receptet, mint hónapokig kínlódni terápiákkal.

Csakhogy mindennek ára van, semmi sincs ingyen, a gyors kémiai nyugalom sem.

Minden nyugtatót kapkodó előbb vagy utóbb súlyos árat fog fizetni hogy a könnyebbik utat választotta.

2023. ápr. 29. 22:09
 7/16 anonim ***** válasza:
61%

A pszichiáterek nem szeretnek nyugtatót írni, na de a háziorvosok minden kis problémára már felírják a Xanaxot, Rivotrilt, stb. Innen a sok függő. Nem tudsz jól aludni? Bumm Xanax. Ideges vagy egész nap? Bumm Rivotril. Ez a nagy rákfenéje az itthoni egészségügyi rendszernek, hogy nem pszichiáterek is írhatnak nyugtatót.

Aki elmegy egy szakszerű pszichiátriai kivizsgálásra, az csak a kezelés elején kapja a benzót.

2023. ápr. 29. 22:11
 8/16 anonim ***** válasza:
25%

7

Egyetertek a 7-essel.

Pszichiaterek nem szeretnek irni nyugtatot, de haziorvos felir neked 0.5mg xanaxot 100x-osok kiszerelesben, ami a legnagyobb adag barmilyen tekintetben.

Rivotrilrol nem is beszelve, felir abbol is 2mg-os 100-ast.

Azt kozbe megkerdeztem haziorvosomat, hogy mar nem akarok szedni benzot, erre mondja a xanax nem "benzodiapine" (ot idezve szo szerint).

Pszichiaterem meg max 1mg-os 30x xanaxot ir fel de azt is ovatosan.

Nem is ertem, hogy fokozottan ellenorzott kabioszert miert irhat fel megkotes nelkul haziorvos. Adjon egy beutalot pszichiatriara es kesz.

Arrol nem is beszelve, hogy a Rivotril egy antiepileptikum. Bethesda gyermekkorhazban hasznaljak oket GYEREKEK szamara, akiknel egy gyogyszervaltas halalos is lehet.

Egy 34 eves embert atallitani xanaxra max 2 heti nyugtalansag lesz.

De mindenki gondolom ezt elintezi magaban lelkileg meg tudatilag.

2023. ápr. 29. 22:16
 9/16 anonim ***** válasza:
2mg Rivotrilt az alkeszoknak adnak a zárt osztályon, hogy kibírják az elvonási tüneteket.
2023. ápr. 29. 22:40
 10/16 anonim ***** válasza:
80%

Mert bekopogtam a klinikai szakpszichológushoz a kórházban, és az első mondata az volt,hogy a pszichiáterhez is kérjek időpontot.

Basszus. Még nem is ismer! De már gyógyszerrel tömne...

100km/órával futottam el a kórházból.

Inkább tényleg maradjak magamra a gondolataimmal,de ezt nem fogják velem megcsinálni. Az biztos.

Inkább elmegyek magánba, klinikai szakpszichológushoz. És annyi. Vagy tud segíteni, vagy nem. Akkor így jártam.

A környezetemben rengetegen szednek különféle gyógyszereket. Ha munka van,energiaital,kávé. Ha aludni kell,nyugtató,altató.

Nekem nem kell ez. Soha nem voltam függő,semmit nem fogyasztok,nem is cigiztem soha. És nem is fogok.

De tudod mit? Engem néznek hülyének. Hogy miért nem.

No komment...

2023. ápr. 29. 23:13
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!