Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pszichológus személye úgy...

Pszichológus személye úgy érzem, nem az igazi. Én látom rosszul?

Figyelt kérdés

Eddig kb 5 alkalommal találkoztunk, de csak virtuálisan. Egy nagyon kedves ember. Amikor beszélek, úgy gondolom ( amennyire a kamerából kivehető) folyamatosan jegyzetel. Figyel rám. Viszont mindig, szinte mindig csak én beszélek.Mond egy- két dolgot, de döntően nálam a szó. Sőt, olyor csend van, és nem értem miért, de én érzek kényszert, hogy mostmár szakítsam meg a csendet. A végén mindig az az érzésem, ezért kár több (tíz)ezret kiadni. Meg néha úgy érzem, mintha úgy beszélnénk, mintha kollégák lennénk (a munkám jellege miatt). Tehát konkrétan az én problémámhoz nem releváns az a dolog.

Szeretnék magamon felnőttként dolgozni és változni, de nem tudom, ettől a terápiátől mit várhatok. Nem akarok türelmetlen se lenni, de eddig ez nekem csak pénzkidobás volt.

Leírnátok saját tapasztalataitokat magáról a terápia menetéről? Köszönöm szépen!

tegnapelőtt 07:03
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Oszd meg vele az aggályaidat.
tegnapelőtt 07:38
 2/19 anonim ***** válasza:
83%

Kérdezd meg ezt tőle.

Szerintem a jegyzetelés azt jeleni, hogy figyel, és amit kérdez, azt okkal teszi. Ezeket a visszakérdezéseket érdemes továbbgondolni, mett az fog előre vinni. Belőled dolgoztok, és neked kell a saját dolgaidra másképp rálátni, a saját tempódban. Nem ő fog megszerelni. Ha te ezt bárod, akkor egy pszichológus se lesz jó. A meló a tied. Kérdés, kész vagy-e rá.

Ettől függetlenül lehet, hogy mással jobban fog menni, de előbb erről is beszéljetek.

tegnapelőtt 07:52
 3/19 anonim ***** válasza:
88%

Ennek PONT AZ a lényege, hogy mindent kiadj magadból, ami eszedbe jut, bánt, stb, és erre a legjobb módszer, ha beszéltet. Mivel jegyzeteket készít, ezért késöbb - sok esetben jóval késöbb - kezd kérdezgetni, kérdésekkel irányítani, vagy egy-egy témát elmélyíteni.

Ez tökéletesen rendben van, a gond csak annyi, hogy a legtöbben úgy gondolják, a pszichonak elmondanak pár dolgot, ö meg mond egy tökéletesn megoldást. Ez az, ami lehetetlen, a megoldásokat neked kell megtalálni az ö segítségével és neked kell tenni azért, hogy müködjön.

tegnapelőtt 07:53
 4/19 anonim ***** válasza:
94%

Ez így nem tűnik rossznak: az tévedés, hogy az nincs hasznodra, ha kimondod a dolgokat, de igen, maga a kimondás is tudatosít, vállalod az érzéseidet (már persze ha valóban), szervezed a dolgokat, hogy előbukkanjanak az összefüggések úgy, hogy egyszercsak ettől a figyelmes hallgatástól kísérve, biztonságban meghallod a saját gondolataidat, érzéseidet. A csend a te én-időd, az a megszólalási kényszer segít továbblökni. Lehet, hogy azért zavar a csend, mert akkor kerülsz igazán közel önmagadhoz, a tökéletlen, változtatásra szoruló viselkedésmódjaidhoz, ami persze nem könnyű, a felszínt kapargatni könnyebb, dehát azért jársz, hogy ezt egy elfogadó, csak rád figyelő, nyugodt közegben biztonságosan, a kapcsolat elvesztésének kockáztatása nélkül megtehesd. A csend azt jelenti: beszélj, hallgatlak, figyelek rád, érdekelsz, elfogadlak.

De ettől függetlenül mondd el neki, amit leírtál, nem fog meglepődni. Lehet, hogy egy kicsivel több belekérdezés vagy rövid gondolat neki is belefér. Azt, hogy ő megmondja a tutit, ne várd, nem az a dolga, hanem az, hogy kihozza, ami benned van, a te saját megoldásodat. Ő ebben támogat. (Kivéve, ha extrém elhibázottnak tűnik, a vesztedbe rohansz.) Szóval nem kidobott pénz. Hogy érzed magad közben? Várod az alkalmakat? Gondolsz rájuk közben, vagy nincs számodra jelentőségük?

Azt nem értem, hogy "néha úgy érzem, mintha úgy beszélnénk, mintha kollégák lennénk (a munkám jellege miatt). Tehát konkrétan az én problémámhoz nem releváns az a dolog." Ha mintha kollégák lennétek, akkor mindketten értetek valamit, akkor hogyhogy nem releváns hozzád? Azokat nem te hozod szóba?

tegnapelőtt 08:23
 5/19 anonim ***** válasza:
80%
Nem minden pszichológus jó. Én is jártam régebben egy olyanhoz, ahol szinte csak én beszéltem, ő meg többnyire csak annyit mondott, hogy "ühüm, aha". Elvileg nem az a feladatuk, hogy megmondják neked a tutit, sem az, hogy helyetted döntsenek. Már önmagában az is lehet terápiás értékű, ha ki tudja beszélni az ember a problémáit. De nekem az a tapasztalatom, hogy sokkal jobban bevált egy olyan pszichológus, aki megfelelően tud kérdezni, rá tud vezetni dolgokra, és ha szükséges, kézzel fogható, konkrét tanácsokat is ad a problémák megoldására. Aztán persze nem kell mindet megfogadni, de voltak olyan problémáim, amik egyszerű, gyakorlatias megoldást igényeltek.
tegnapelőtt 08:39
 6/19 anonim ***** válasza:
71%
A kézzel fogható konkrét tanács (pl feküdjön le este 10-kor, írjon hálanaplót) nők lapja szintű coaching, nem pszichoterápia. Az felszínes, akinek az elég, annak nincs is komoly baja. Lényegi kérdésekben tanácsot nem adhat, pl váljon el, kivéve ha veszélyeztetve van.
tegnapelőtt 09:32
 7/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a választ! Nem kapkodom el, átgondolom!
tegnapelőtt 10:12
 8/19 anonim ***** válasza:

5-ös válaszoló vagyok. Nekem olyanban is adott tanácsot, hogy milyen típusú férfit keressek férjnek. Aztán végül nem kerestem olyat, és nem olyat találtam. Egy súlyos fóbiámon segített nagyon hasznos gyakorlati tanácsokkal, amiket megfogadtam.

tegnapelőtt 10:37
 9/19 MTamas2 ***** válasza:
2-essel értek egyet, támogatom ezt a nézetet!
tegnapelőtt 14:19
 10/19 anonim ***** válasza:

Hát ez durva szakmai hiba volt, 6-as! Ez tényleg pszichológus volt?

És a fóbia: milyen fóbián segített milyen tanáccsal?

tegnapelőtt 14:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!