Ha megmondom a pszichológusnak, hogy vagdosom magam, akkor azt elmondja anyának?
18 éves vagyok és igen, akármennyire is szégyellem vagdosom magam. Úgy érzem a pszichológus tudna segíteni, de úgy tudom, hogyha úgy látja, hogy veszélyben vagyok, akkor szólhat anyának. Vagy ez csak addig érvényes, amíg nem töltöm be a 18-at?
Semmiképpen nem szeretném, hogy anya megtudja.
Kérlek ne támadjatok, csak a kérdésre válaszoljatok.
Mit szedsz? Antidepresszánst kaptál gondolom.
A kezelés elején a fiataloknál jellemző az önkárosító viselkedés. Vagy megjelennek, vagy felerősödnek. De utána el kell tűnniük, ahogy hozzászokik a szervezeted a magasabb neurotranszmitter szintekhez.
Beszélj erről az orvossal is mindenképpen. Nincs semmi szégyellenivaló, hiszen már van segítséged, nekik pedig az a jó, ha mindenről tudnak.
Hajrá!
Fluoxetint szedek.
Az a baj, hogy a pszichiáterrel csak anya tartja a kapcsolatot, a kommunikációs problémáim miatt.
Mindenképp konzultálj a dokival. Csak kevés embernek jó az első gyógyszer amit írnak. Van, hogy nem is javít, hanem ront az állapoton. Ez teljesen egyénfüggő kinek mi jön be.
Nekem pl a bupropion (Elontril, Wellbutrin) semmit sem csinált, csak ideges lettem tőle. A szertralin és paroxetin viszont szuperül működik.
#24 De egyébként arra, amire kaptam, arra lenyűgözően hatott. A környezetemből több ember is jelezte, hogy milyen pozitívak a hatások. (Pl. ofő, anya, legjobb barátnőm)
Lehet, hogy a pszichológust fogom megkérni, hogy beszéljen a pszichiáterrel, vagy legalább segítsen abban, hogy mit írjak neki. Az a baj, hogy eddig egyszer voltam csak a pszichiáternél és azóta csak anya beszélt vele, szóval nekem nagyon idegen és ezért tippem sincs, hogy ezt hogy lehetne értelmesen leírni neki. (Telefon kilőve, az még közeli ismerősökkel is alig megy, bár a gyógyszer sokat segített ezt illetően, jóval kevesebbet szorongok azóta.)
Mennyi ideje szeded a fluoxetint? Kell azért neki minimum 4-6 hét mire kijön a terápiás hatása. Plusz a dózis is lehet nem elég.
Semmi extrát nem kell gondolni a dokinál. Odamész, mondod, hogy miben jobb, miben nem. Ilyen-olyan mellékhatásaid vannak (ha vannak), illetve hogy még mindig önkárosító viselkedésed van. A gondolataidról is beszélj neki.
Nem fog elítélni, hisz azért van, hogy segítsen neked. Csak mondani kell neki az inputot, ő meg dobja az outputot (gyógyszerezés)
A pszichológusod milyen végzettségű? Terapeuta? Iskolapszichológus? Ha iskolapszichológus, akkor azt hagyd a fenébe. Mentális betegként CSAK pszichoterapeutához szabad járni, lehetőleg olyanhoz, akihez a doki utal be. Ők értenek a mentális betegségek pszichológiai oldalához, és képzettek a terápiás ülések megtartásában. A sima pszichológus az többet tud ártani mint amennyit használ.
Az iskolapszichológus nem igen ért a szakmájához sajnos. Az megy annak, aki máshova nem tudott elmenni.
Mindig első a gyógyszer, és második a pszichoterápia. Mindent az orvossal megbeszélve!
Kb. 1 hónapja (6 napig 10mg, 30 napig 20mg naponta.)
Írtam a pszichiáternek e-mailt, bár szerintem nem igazán sikerült jól megfogalmaznom a dolgokat, de legalább valamit írtam...
Ne aggódj azon, hogy sikerült-e jól megfogalmazni vagy sem. Egyrészt 18 éves vagy még csak, és gőzöd sincs, hogy mi tünet és mi mellékhatás. Most kezdtél még csak bele a mentális egészséggel való törődésbe. Másrészt az orvos érteni fogja mit szeretnél neki elmagyarázni.
Egy hónapja szeded, szóval csak mostanra kezd tényleg kialakulni a várható hatás. Ha úgy érzed az irány se jó, akkor gyógyszert kell váltani. Ha az irány jó, de nem elég, akkor meg növelni kell a dózist. Az orvos tudni fogja mi a teendő.
Nekem például 3 tabletta (150mg) szertralin ami már csinál valami észlelhetőt. 150mg alatt csak mellékhatásom volt.
Arra amire elkezdtem szedni, remekül működik, mindenki azt jelzi vissza.
Csak közben jött ez, aminek lehet, hogy ehhez az egészhez semmi köze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!