Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mániás depresszióból van kiút?

Mániás depresszióból van kiút?

Figyelt kérdés
Mégcsak most kerültem ki a kórházból ezzel a diagnózissal de totál össze vagyok omolva.nem tudom mit kéne csinálnom,egyszerűen mintha megfagyott volna körülöttem minden.
2023. jan. 25. 16:55
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
Akarat kérdése, de ha csak folyton a depi uralkodik rajtad, mert nem tudsz belőle kitekinteni akkor nincs kiút.
2023. jan. 25. 17:15
 2/6 anonim ***** válasza:
31%

Azért szögezzük le, ennek is vannak fokozatai az alig észrevehetőtől a nagyon súlyosig. Valamiért szeretik ezt a betegséget (?) a médiában, meg az interneten úgy beállítani, mint a legfélelmetesebb mentális kórképet, ami ha valakinél jelentlezik, menten összeomlik a világ, és mindenkinek menekülni kell mellőle, mert ki tudja, mire képes...

Aztán a frászt.

Tény, hogy egyes nagyon súlyos esetekben tényleg nagyon leronthatja az ember életminőségét (és ez az, amivel a média is riogatni szokott ezen betegség kapcsán), közben meg sokan nem is tudják, hogy azzal élnek, elintézik annyival, hogy "hangulatember".

Hogy mit kéne csinálnod? Szerintem... kapcsold be a tévét, és nézz valami jó filmet. ;-) Vagy játssz valamit a gépn/PS-en/Xboxon/akármin, hallgass zenét, ha van barátod vagy barátnőd, akkor hívd fel, beszélgessetek egyet, stb. Nem dőlt össze a világ. Ez az, amit elsőként tudatosítanod kell, hogy ez nem valami halálos ítélet. (Egyébként miért kerültél kórházba? Mik voltak előtte a tünetek? Ha gondolod, privátban is megírhatod.)

Aztán ha tudatosult benned, hogy ez azért nem egy végstádiumú agydaganatod, vagy veseelégtelenséged van, amiből azért már nem sok kiút van. Ha szerencséd van, akár még komolyabb gyógyszeres kezelés nélkül is ki lehet gyógyulni belőle a megfelelő pszichoterápiával, meg persze a megfelelő életszervezéssel. Ha lehetséges, helyre kell tenni az életedet. A legtöbb depressziószerű állapot mögött valami külső ok áll. Egy félresiklott magánélet, egy diszfunkcionális, bántalmazó család, egy szeretett rokon halála, egy sikertelen karrier, stb, stb. Csak az esetek nagyon kis százalékára jellemző, hogy kizárólag endogén (biológiai, biokémiai) okokra vezethető vissza a BDO.

2023. jan. 25. 17:33
 3/6 anonim ***** válasza:
42%
Baromi jók a mániás fázisok akkor tudod ezt. Örülj ennek.
2023. jan. 25. 17:46
 4/6 anonim ***** válasza:
37%

Vagyis bipolaris. Ez sokkal sulyosabb, mint a depresszio, es az antidepresszansok nem jok erre.

Igazabol a lithium tudja a ket allapotot egyensulyba hozni. Azt pedig szigoruan ellenorzik, hogy ne arthasson.

Egy baratnom halott, hosszu evek kinjai utan megolte magat. Ennel jobb a kockazatokkal jaro lithium, erto orvos mellett.

2023. jan. 25. 18:52
 5/6 anonim ***** válasza:
42%

"Ez sokkal sulyosabb, mint a depresszio"

Na, erről beszéltem. Valahonnan hallott valamit, aztán már gondolkodás nélkül tovább is adja, kicsit persze eltorzítva, kisarkítva, meg belelszőve a saját elképzeléseit.

Hát baromira nincs így.

Az, hogy melyik súlyosabb, az konkrétan a súlyosságától függ. Depresszióból is van olyan enyhe, ami t megemlíteni is alig érdemes, meg olyan, amiből soha nem épül fel az ember. Ugyanígy bipolárisból is van azu egészen észrevehetetlentől az egész életet megnyomorítóig rengeteg fokozat.

Ha pedig már a két kórképet mindenáron össze akarjuk hasonlítani, már csak azért is a bipoláris a jobb, mert abban vannak pozitív, kifejezetten produktív fázisok. Vajon ha Van Goghnak nem bipoláris, hanem "sima" depressziója lett volna, akkor most ismernénk a nevét, meg a műveit?

2023. jan. 25. 19:04
 6/6 anonim ***** válasza:
28%
3as vagyok. Kössz a lepontozáat. Aki volt már mániás az tudja hogy baromi jó érzés. Szerintem te nem vagy bopoláris csak átlag magyar depressziós szintü közember.
2023. jan. 26. 10:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!