Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Alvászavarra antidepresszáns?

Alvászavarra antidepresszáns?

Figyelt kérdés
5 éve nem tudok aludni, csak altatóval. Ért egy rossz dolog, egy szakítás, de nem emiatt alakult ez ki, hanem az előtte felhalmozódott sok rossz dolog akkor felerősödött, és annyira kikészültem, hogy minden egyéb testi tünetem is lett, fájt a mellkason, nem kaptam normálisan levegőt, fogytam 10kg-t, stb. Háziorvosom altatót írt fel, azt szedem azóta is, felet egy éjszaka, mivel valamennyit tudok aludni magamtól is. Lényeg, hogy mindent kipróbáltam, magán úton voltam több pszichológusnál, de egyiknél se volt előre lépés, ezért mindig abbahagytam, mert azért elég drága volt úgy, hogy nincs is hatása. Jártam akupunktúrára is, szedtem mindenféle gyógynövényes altatót, stb, sokmindent próbáltam. Végül elmentem az sztk-s ideggondozóba, amit eddig azért nem akartam, mert tudtam, hogy gyógyszert fog felírni, attól pedig félek, nem hallok jókat az antidepresszánsokról. Egyébként azt mondta a pszichiáter, hogy depressziós nem vagyok, inkább reményvesztett. És hogy az agy is egy szerv, ugyanúgy mint a pajzsmirigy meg a máj stb, ez is megbetegedhet, amit gyógyszeres kezeléssel helyre lehet hozni, plusz pszichológus terápia, mert szerinte is az a bajom, hogy sok feldolgozatlan traumám van gyerekkorból és fiatal korból. Ez tényleg így van. A kérdésem, hogy ha van itt esetleg olyan személy, aki tud tanácsot adni, hogy most mit csináljak, tényleg muszáj a gyógyszer? Mert nagyon tartok tőle. Ha csak eljárok terápiára, az nem tudja megoldani ezt a gondot vajon? Őszintén, én megpróbálom a gyógyszert is, ha muszáj, csak még egy kis meggyőzés kéne.. vagy nem tudom.. nyilván az is gáz, ha így marad, és életem végéig altatót szedek.. akkor meg attól lesz valami bajom. Csak attól félek, hogy ezt a másik gyógyszert se fogom tudni letenni, és nem tudom, hogy melyik a rosszabb, ez vagy az altató.
2022. dec. 11. 10:34
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Köszi szépen, én egyébként mindent megteszek, hogy javuljon ez a dolog, például most befizettem egy online stresszkezelő kurzusra, és pont most hallgattam meg az aktuális videót, amiben hasonló dolgokat mondanak, igaz nem az alvással kapcsolatban, hanem az aggodalmas gondolatokkal kapcsolatban, de végülis mindkettőre lehet használni. Jógázok is napi szinten, relaxálok, sok könyvet olvasok hasonló témában.. szerintem nálam az a gond, hogy elkönyveltem magban, hogy nem tudok jól aludni, és nem tudom elhinni, hogy ez változhat. Mert például volt egyszer egy olyan éjszaka, hogy elaludtam, és azt álmodtam, hogy bevettem az altatót, és tök jól aludtam reggelig. Úgyhogy erre próbálok valami módszert találni, hogy tudat alatt elhiggyem, hogy nem kell altató, dehát ez kb lehetetlen.. próbálom mantrázni magamnak napközben is, este is, vizualizálom hogy jól alszok, agykontrollal is próbálkozok, de semminek semmi hatása....
2023. ápr. 3. 10:37
 12/13 A kérdező kommentje:
Az is lehet, hogy túlságosan rágörcsölök ezzel, hogy mindent megteszek... De akkor meg ne csináljak semmit? Nem tudom, nehéz.
2023. ápr. 3. 10:40
 13/13 anonim ***** válasza:

Pontosan, nem kéne csinálni semmit. Az alvás egy természetes dolog, ha nem teszel érte semmit, akkor fog menni.

Tök jó, hogy relaxálsz, jógázol, de azt ne az alvásért tedd.

Szerintem próbáld meg akár szótárazva megnézni a könyvet, amit javaslok, mert tényleg nagyon hasznos. Legalábbis nekem. Ha nem is alszom jól, akkor is jobb azóta a kedvem és több az energiám, amióta nem harcolok a megnyugvásomért.

2023. ápr. 3. 11:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!