Átlakítottátok már a szociális hálótokat? Milyen volt
felépíteni az új, egészségesebb kapcsolatokat?
Figyelt kérdés
Rájöttem a terápia során, hogy a múltamból adódóan rengeteg személyiségzavaros barátot halmoztam fel. Fokozatosan elkezdtem átalakítani a szociális hálómat, és “normális, neurotipikus” emberekkel kialakítani a kapcsolatokat. Nekem nincs személyiségzavarom a terapeutám szerint, de a szüleimnek igen (anyu border), és én gyerekként meg akartam gyógyítani, ezért felvettem azt a sémát, hogy a barátaimat is meg akartam gyógyítani, pedig hát nem nagyon lehet, mert nem vagyok se pszichiáter, se terapeuta. Idővel nagyon kellemetlen volt, mert sokszor igényeltem egy teljesen átlagos barátot (jó értelemben átlagos), átlagos élettel. Most végre elkezdtem megismerni ilyen embereket, és durva, hogy mekkora a különbség. Nem akarok senkit sem megsérteni, akinek személyiségzavara van, hiszen nem tehet róla. Inkább azokhoz szól a kérdés, akik hasonlón mentek keresztül, hogy mennyi ideig tartott nektek felépíteni új, normális kapcsolatokat? Milyen minőségbeli változásokat vettetek észre? Milyen érzés volt rájönni erre és hogyan változott meg az életetek?
"Nagyon fontos egyébként is leszögezni, hogy általában nincs éles határ sem a normál és kóros személyiség, sem a normál és kóros lelki működésmódok, sem a lelkileg egészséges állapot és a betegségek között. Alig van olyan pszichiátriai tünet, amelynek enyhébb változata ne fordulhatna elő bizonyos körülmények között bármelyikünkkel. Szeretik az emberek a pszichiátriai betegeket valami egészen másnak, önmaguktól alapvetően különbözőnek képzelni, pedig ez nincs így. Éppen ez a feltételezett különbözőség ad alapot a betegektől való félelemre, a leminősítésükre, kirekesztésükre és stigmatizálásukra. "
Idézet a cikkből.
2022. nov. 16. 03:16
22/28 anonim válasza:
Felmerül bennem, hogy vajon honnan tudod megállapítani egy másik emberről, amikor ismerkedsz, hogy személyiségzavaros-e vagy nem.
Rólam baráti kapcsolatban még a betegségem sem állapították meg. Munkahelyen pedig táppénzcsalónak hittek....mert semmi jelét nem látták, hogy lenne valami bajom.
2022. nov. 16. 03:25
23/28 anonim válasza:
22 onnan hogy aki járta már meg olyanokkal mint te, nem egyszer nem kétszer és a családjában is vannak, az száz méterről felismeri az ilyet. Hiaba hiszed azt magadról hogy nincs éles határ, van akit át tudtok verni ideig-óráig de egyre kevesebb embert szerencsére.
2022. nov. 16. 07:24
24/28 anonim válasza:
Neked valami komoly szövegértelmezési hibád van. Többször leírtam, kimásoltam, linket küldtem. SZAKEMBER állítja.
Milyenek az olyanok, mint én? Honnan veszed, hogy milyen vagyok?
2022. nov. 16. 07:52
25/28 anonim válasza:
Ha figyelmesen végigolvasod újra, akkor látni fogod, hogy több helyen kizárták. Ahol megállapították ott az eredeti elképzelésüket többször módosították mert a félénkségem, szorongásom okát több minden magyarázhatja. Közöttük betegség is, személyiségzavar is. Abból is többféle.
2022. nov. 16. 08:03
26/28 anonim válasza:
Te hogyan állapítanád meg a különbséget egy szociális fóbiás, elkerülő személyiségzavaros és egy c-PTSD-s ember között? Pláne ha emlékezetkiesés miatt multiplex személyiségzavarra is gyanakodtak. Utóbbit teljesen elvetették.
2022. nov. 16. 08:27
27/28 anonim válasza:
Nem hiszel a szakembernek? Miért nem azt írod, hogy téves megállapítás van a szakirodalomban.
Miért BELÉM kötsz, ha nem hiszel NEKI?
2022. nov. 16. 08:36
28/28 anonim válasza:
Miért vernék át bárkit is? Szerinted kinek vagy hogyan ártottam azzal, hogy sok embertől távolságot tartok vagy társas helyzetekben szorongok? Illetve már csak kivételes helyzetekben.
Hogyan jártad meg? Nem ismerkedett veled mert félt tőled? Emlékeztetett a bántalmazójára?
Ha annak van igaza, aki személyiségzavart állapított meg, akkor átverlek? Ha annak aki nem azt, hanem betegséget, akkor nem?
Nem vagy paranoiás? Általában véve is ilyen gyűlölködő vagy?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!