Mi a különbség a borderline és az OCD között, ha mindkét esetben az érzelemszabályozás sérül?
Figyelt kérdés
A kényszercselekedetek szorongásból adódnak, valójában a nehéz, feldolgozatlan érzelmek elkerülésére tett kísérletek. Ez is egyfajta érzelemszabályozási nehézség. Viszont rengeteg terapeutától azt hallom, hogy a borderline egyenlő az érzelemszabályozási problémákkal, hivatalosan is úgy hívják, hogy "érzelmileg labilis személyiségzavar". Nekem úgy tűnik, hogy esszenciájukban nem nagyon különbözik egymástól a két zavar, vagyis mindkettő motorja ugyanaz.2022. okt. 26. 01:39
11/13 A kérdező kommentje:
10: csak ez is olyan, hogy belső instabilitást, ingerültséget okozhat önbizalomhiány is, ami például a szorongásból, a kényszerképzetekből vagy szimplán egy nehéz időszakból fakad. Gondolom az egy fontos tünet, hogy a borderline-ok nem tudnak egyedül lenni, bár könnyen elvágják maguktól a kapcsolatokat, de újra keresnek mást, mert szükségük van a konfliktusra és a szeretetre. Meg nagyon vonzódnak a sérült emberekhez is.
2022. okt. 31. 17:09
12/13 anonim válasza:
A viselkedést vagy a hangulatingadozást egy skálán lehet mérni, az hogy valaki ingerült, vagy valakinek változik a hangulata önmagában nem patológiás, nagyon is normális. Ez bizonyos határ felett ez már olyan szélsőséges hogy nem tekinthető egészségesnek. És általában egy szorongásos zavar, vagy egyszerű önbizalomhiány nem jellemezhető olyan kilengésekkel amitől a legkisebb vélt sérelemre is az öngyilkosság a válasz. Az hogy valaki ingerült vagy felidegesíti magát egy természetes dolog, nem lesz borderline. És igen ez más mentális betegségekhez is társulhat, különböző mentális betegségek között vannak tünetek amik átfedést mutatnak, ezeket összességében vizsgáljuk, a borderline egy tünetegyüttes.
13/13 anonim válasza:
4-es válaszoló!
"Internetnek köszönhetően,sokan öndiagnosztizálásba kezdenek"
Nem mindenki. Mert én nálam az orvos állapította meg 17 éves koromban, hogy kényszerbeteg vagyok és ADHD-s. Utána később már 30 felett voltam, amikor megmutattam a gyerekkori orvosi papíromat egy orvosnak, hogyan fejlődtem én 4-5 éves koromban és arra pedig azt mondta autista fejlődésem volt. Pedig amikor 5 éves voltam sok orvos látott engem, mégsem mondta egyik sem, hogy autista lennék. Talán mert 30 évvel ezelőtt azt sem tudták az orvosok mi az, hogy autista.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!