Milyen gyakran jártok pszichiáterhez?
Nagyon rossz pszichológus lehet az, aki ajánlja a gyógyszert. Én pszichológusom soha nem mondta, hogy szedjem. Sőt 2 év alatt lehozott minden féle gyógyszerről + az alkoholról.
Én inkább váltanék. Nem normalis, hogy pszichológus mellett akarsz öngyilkos lenni. Engem első 1-3 alkalom után kihozott az öngyilkossági szándékomból. Azóta is emlegetjük vele is és mindenkivel, hogy milyen mélyről húzott ki. A férjem konkrétan azt mondta, hogy ha milliárdosok leszünk simán adna neki par milliót.
#15 nem mindenki ugyanazzal a problémával jár klinikai pszichológushoz attól hogy a tünetileg magadra ismersz.
Én olvastam is meg az orvosom is mondta, hogy a gyógyszer+terápia kombó a leghatásosabb.
A pszichológusom se gyógyszer párti, de megjegyzi, hogy vannak esetek amikor szükséges. Itt a bináris látásmód nem út, hogy a gyógyszer rossz vagy nem rossz.....egyénileg történik a kezelés. Nekem pl. ha nem lenne a gyógyszer, akkor figyelni se tudnék arra, amit beszélek terápián a pszichológussal, de még alkalmazni se tudnám, amit ott tanítanak....Egy klinikai szorongás, depresszió nem vicc, és nem hiába kezelik gyógyszeresen is. Meg van ami nem múlik el sose, mint valakinél egy rossz időszak, amin át kell billennie. Másik, hogy vannak esetek, mikor nem is ér annyit a terápia rövid időn belül, mert valaki olyan nehezen bízik meg a szakemberben, meg személyiségzavaros, vagy annyira mélyen van x vagy mellé életbeli aktuális nehézségekkel küzd. Meg a pszichológusok nem mágusok, hogy mások helyett megoldják a gondjukat.
Én csak az ellen vagyok, hogy egy problémát valaki kizárólag gyógyszeresen kezeltetne.
Értem #16. nekem közeli családtag szenved schizoaffektívtől, ha nincs a gyógyszere akkor haluzik, téveszmés, beszámíthatatlan, nem alszik, alig beszél...elveszti a realitás érzékét. Segítséget se hajlandó kérni, betegségtudata sem volt kezdetben.
Ha valaki zombi, akkor nincs beállítva megfelelően a gyógyszeradagja, erre ezt tudom mondani. Ilyenkor meg lehet beszélni az orvossal. Nekem nem minimum adag van kiírva antidepiből, és így is vannak hangulati, érzelmi kibillenéseim, szorongásom is olykor, tudok önfeledt lenni, tudok dühös lenni, tudok sírni. Kb. csak abban segít, hogy ne érjek túl mélypontra érzelmileg,vagy túl jó kedvem ne legyen, ami szintén nem jó, illetve elmúlt mellette pár függőségem, jobban tudok koncentrálni, nem a szorongásom zakatol konstans a fejemben, tudok normálisan élni és gondolkodni. Mielőtt gyógyszert kaptam borzalmas szorongásrohamaim voltak, képtelen voltam bármit is csinálni. Emellé, meg személyiségzavarom van, amit gyógyszeresen nem is lehet kezelni teljesen. Én csak a saját véleményemet írom, hogy nekem spec. a gyógyszer is sokat segített, meg segít is. Eddig elképzelhetetlen volt, hogy szorongás nélkül meg tudjak írni egy emailt akár, vagy hogy ne kapjak ideget egy szimpla bevásárlás miatt, a katasztrofizáló gondolatoktól meg nem önt el a kontrollálhatatlan distressz, stb.
Emellé meg ugyanúgy vannak szar hangulataim, meg szar napjaim, káros gondolataim, de legalább tudok ezek mellett funkcionálni a napokban meg normálisabban gondolkodni. Terápia meg nálam hosszú idő, meg nem is csak mentális betegség miatt kell, hanem személyiségzavar miatt.
Egyébként én egy schizoaffektívos gyógyszeres kezelést nem hasonlítanák össze egy antidepis kezeléssel, vagy említenék egy lapon. Csak mert különböző gyógyszerekről van szó, amiknek eltérő a mellékhatása, meg már egyre jobb gyógyszerek vannak. Antidepiből is vannak, amik mellett jól lehet élni, meg sokakat olvastam neten, akiken sokat segített. Nyilván a terápia nyújt hosszútávon megoldást, nem akarom isteníteni a gyógyszereket, viszont van akinek szüksége van rá, mert mondjuk nem tudna anélkül munkába menni, dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!