Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek? Teljesen tanácstal...

Mit tegyek? Teljesen tanácstalan vagyok

Figyelt kérdés

Sziasztok! Már kínomban írok ide. Mostanában (már vagy 3 éve) elég komoly problémákkal küzdök. Viselkedési zavaraim vannak, képtelen vagyok kontrollálni a dühömet, és más érzelmeimet. A legkisebb dolgokon is képes vagyok hihetetlenül ideges és frusztrált lenni, ami általában önbántalmazásba fordul. Kisebb koromban sokat vertek a szüleim, ők is nagyon ingerlékenyek úgy kb mindig, ami engem teljesen tönkretesz. Minden gondjuk, egymással való problémájuk rajtam csattan, és úgy érzem, senki nem érti meg a problémámat. Évek óta könyörgök hogy keressenek nekem egy pszichológust, mert egyszerűen nem bírom. Állandóan az öngyilkosság jár/járt a fejemben, sokszor fenyegetőztdm is vele. Ez odáig fajult hogy idén augusztusban meg is próbáltam, begyógyszereztem magam, de nem tudtam annyihoz hozzájutni, amennyitől tényleg meghaltam volna. Kórházba kerültem, aztán pszichiátriára, de onnan is elhoztak a k1b@sz0tt önzőségük miatt, mert hogy "Mi van ha ők ebbe belerokkannak". Ezt leszámítva először az életben szeretve éreztem magam, és azt éreztem hogy tényleg komolyan vesznek. Nem voltak idegesek, szépen beszéltek velem, minden rendben volt kb 2 hétig. Aztán minden visszaállt, talán még rosszabb lett. Nem veszik komolyan egyszerűen, és már nem tudom mit tehetek. Lehet tényleg meg kéne ölnöm magam. Most járok magánpszichológushoz, de igazából nem segít semmit. Folyamatosan frusztrált vagyok itthon. Mit tegyek? Úgy érzem nem bírom tovább

15/L

2022. okt. 2. 10:42
1 2
 1/17 Psycho ***** válasza:
73%

Nagyon sajnálom, hogy ilyen élethelyzetben vagy, és hogy idáig fajultak a dolgok :( El sem tudom képzelni, min mész keresztül.

Nem csoda, ha ilyen családi háttér mellett tele vagy kontrollálhatatlan érzelmekkel.

Szerintem a pszichológus jó ötlet. Viszont fontos az, hogy ne legyél "türelmetlen" vele és magaddal szemben. Ez alatt azt értem, hogy bizony, sajnos, ez nem pár hét alatt fog megváltozni. Gondolj bele, éveken keresztül voltál kitéve szörnyűségekenek, azt nem lehet csak úgy semmissé tenni ilyen rövid idő alatt.

A másik: ilyen mértékű problémák esetén fontos, hogy a szakember klinikai szakpszichológus, vagy pszichoterapeuta legyen (végzettségét tekintve). Tanácsadó szakpszichológus, vagy sima okleveles pszichológus nem biztos, hogy tud segíteni.

2022. okt. 2. 10:48
 2/17 anonim ***** válasza:
69%
Első lépésben próbálj az iskolapszichológusnál tanácsot kérni... Aztán ő megmondja, hová fordulj.
2022. okt. 2. 10:53
 3/17 anonim ***** válasza:
Fúj, már az olvasásától is a hányinger kerülget. Pszichológus, pszichiáter. Ha a sulitokban van valaki, az előny lenne. De akár még a gyámügyet is hívnám, de persze az elég durva lépés. De én a helyedben semmilyen durva lépéstől nem félnék, rosszabb már nem lesz. Nincs rokonod akihez költözhetnél, és szeretnek?
2022. okt. 2. 11:54
 4/17 anonim ***** válasza:

Nem veled van a probléma hanem a hányadék szüleiddel! Gyámüggyel vedd fel a kapcsolatot, ki kell emelniük ebből a “családból”.

Ha az megtörtént utána pszichológus és terápia.

Ez a sorrend.

2022. okt. 3. 00:15
 5/17 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem próbáld ki a családállítást. Főleg ilyen generációkon át ismétlődő minták kijavításán tud segíteni.

Azért is jó mert egy hétvégédbe kerül csak, (meg olyan 20-30 ezer ftba), egy pszichológushoz meg évekig járhatsz úgy hogy csak a felszínt kapargatod pedig már milliókat otthagytál (én sajnos megjártam ezt a csapdát)

Sok jó családállító van, én spec Angster Máriát tudom ajánlani, azért mert ő pszichiáter is míg sokan csak egy OKJnak megfelelő papírral vezetnek állítást. (ami nem zárja ki hogy nagyon tapasztalt és jó legyen az illető, de ritkább)

2022. okt. 5. 23:19
 6/17 anonim ***** válasza:
54%

Semmiképp se csinálj meg olyan szektaszerű dolgokat, mint a családállítás. Pláne pénzért. Max ha ők fizetnek neked.

Amúgy mi a helyzet? Léptél valamit?

2022. okt. 5. 23:24
 7/17 anonim ***** válasza:

6: Mégis mi szektaszerű ezen?!?

Pszichológus fejlesztette ki a módszert, az állításvezetők közül sokan pszichológusok vagy pszichiáterek. Akikkel aznap együtt állítasz, sosem találkozol többet az életben, ha újra akarsz menni még mondják is h legalább félévet várj, az alkalom díján felül nincs semmi befizetendő. Mégis hol szekta ez? Ennyi erővel pszichológushoz járni inkább "szektásabb" mert rendszeresen otthagyod a fizud egy részét és a pszichóval kb függőségi viszonyba kerülsz hosszú ideig.

Maga a mechanizmus (még) tudományosan nem bizonyítható, viszont a hatékonysága igen! (azaz működik csak nem tudjuk hogyan)

De mondjuk ez az egész pszichológiáról is elmondható!

2022. okt. 6. 08:11
 8/17 anonim ***** válasza:
7.: Talán tényleg nem volt szerencsés a szekta szó. De akkor is egy vallási alapon nyugvó ezoterikus maszlag, ráadásul pénzért. Nagyon unom ahogy az emberek a vakhitüket próbálják rátuszkolni emberekre, de még rosszabbnak tartam, ha sebezhető emberekről van szó.
2022. okt. 6. 09:49
 9/17 anonim ***** válasza:
53%
Egyetértek a szkeptikusokkal, ez a családállítás nagyon is vitatott, erősen ezoterikus hókuszpókusz.
2022. okt. 6. 10:28
 10/17 anonim ***** válasza:

Ártani nem árthat és marha sok embernek segített már, köztük nekem. Szerintem semmi ezo nincs benne, sőt a nagyrésze teljesen logikus. Nagyon kevés dolog van benne amit el kell fogadni bizonyíthatóság nélkül.

Az hogy traumák epigenetikus úton öröklődnek, az már patkánykísérletekkel is bizonyított, de sok bizonyíték van ilyesmire más állatoknál és embereknél is. Ajánlom figyelmedbe ezt a cikket:

[link]

Az hogy ezek vannak az már nem kérdés, az egyetlen amit bizonyíték nélkül ki kell próbálni hogy magad megbizonyosodj erről az az hogy egy ilyen állítás során ezeket elő lehet hívni és helyre lehet hozni. (de végülis pszichológusok is csak ezt teszik, csak ők "hideg" tárgyilagos beszéddel ami még kevésbé valószínű hogy használ mint a családállítás ahol baromi erős érzelmek törnek fel)

Megértem a szkeptikusságot, én mérnökként teljesen materialista világnézettel évekig elvetettem mint baromságot amíg végül mégis kipróbáltam és nagyon mellbevágott amit ott tapasztaltam. Ráadásul az életem is teljesen megváltozott utána, nem is lennék most 3 gyerekes családapa enélkül, sőt barátnőig se jutottam volna el.

Saját tapasztalatból mondom hogy a szkeptikusság nagyon jó dolog, amíg nem vakságot és bezártságot okoz. Előbb kell tapasztalni, nem előre eldönteni valamiről hogy hülyeség. Az elmúlt 15 évben kb 5x voltam állítani, és volt ami semmit nem adott, volt ami gyökeres változást hozott. Sok múlik a vezető személyén, tapasztaltságán is, mert itt mintázatok értelmezéséről van szó amit természetesen lehet hibásan is értelmezni, félreismerni.

Szóval nem vetném ezt el olyan gyorsan. Semmelweiss elméletét is őrültségnek gondolták (a bizonyítékok ellenére!) amíg végül elfogadottá vált.

2022. okt. 6. 12:06
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!