Suliban mért nem tanítanak a mentális betegségekről?
Nálunk általános iskolában megemlítették a mentális betegségeket néhány téma apropóján, de nem volt külön tanóra, vagy tananyag sosem. Csak azokat említették meg amik gyakoribbak a fiatalok körében is, tehát anorexia, bulimia, depresszió. Később, drogprevenciós órán egyszer említették a pszichózist, és lényegében ennyi. Az összes eset csak szimpla említések voltak, tehát sosem fejtették ki egyiket sem bővebben. Ezek voltak általánosban, azt nem tudom hogy középiskolákban és gimnáziumokban mi a helyzet. Mivel én szakgimiben mentem nekem már külön óra volt a pszichiátria, a tananyag része. De ez nem általános sajnos.
Szerintem pedig fontos lenne ezekről beszélni, mivel akárhogyan nézem is a lakosság egy nagy része érintett ebben, ha nem ő maga akkor egy hozzátartozója vagy ismerőse biztosan. Jó lenne tudni különböző helyzeteket felismerni, és a segítségnyújtás lehetőségeit is jó lenne ha már tiniként tudnák. Illetve az sem elhanyagolható szempont hogy kevésbé stigmatizálják a pszichiátriai vagy mentális betegséggel küzdőket. Nagy az általános félreértés, és elítélés velük szemben, sok esetben alaptalanul is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!