Miért mondta a pszichológusom hogy 71-es IQ-val érdemes lenne szellemi munkát végezzek? Bővebben lent.
Kitöltöttem egy IQ tesztet és a magyarországi átlaghoz képest alacsony az IQ szintem. Bár a kommunikációs készségem egy kicsit magasabb mint az itthoni átlag, szinte minden más lerontotta az a teszt eredményét. Főleg a matematikai és a puzzle jellegű feladatok.
Mondta hogy olvassak többet és oldjak meg matek feladatokat, valamint azt is hogy a "kétkezi munkák nem nekem valóak inkább az intellektuális munkák".
"Be ne beszéld már magadnak az adhd-t is."
Ez nem "bebeszeles", hiszen autizmusra utalo jelek gyermekkoromban nem nagyon voltak, viszont elegge hiperaktiv voltam.
Raadasul az orvosok jutottak erre a kovetkeztetesre, nem en.
#38: van egy tévedésed: a figyelemzavaros, azaz ADD-s (az ADHD éppen a H betű többletével a hiperaktivitás rövidítése, mert minden hiperaktív figyelemzavaros, ám nem minden figyelemzavaros hiperaktív!!!), de még a full hiperaktív ember is simán lehet nagyon is intelligens és mindkettő képes nagyon magas pontszámú sima IQ-teszt megírására.
Napjainkban ráadásul szinte mindenki figyelemzavaros már, ugyanis az internethasználat közismert melléhatása még bőven az okostelefonok megjelenése előttről, ám újra kihangsúlyozom: még ha szorongó, depressziós, hiperaktív, figyelemzavaros autista is valaki, akkor is teljesíthet magas pontszámot sima IQ-teszten.
Ugyanakkor most itt a te esetedben, kérdező, abban tök igaza van neki is, meg mindazoknak, akik azt írták, hogy a dokidtól kérdezd meg, mert ki tudja, hogy veled miféle IQ-tesztet iratott meg, ugye, tán tényleg valami alacsonyabb szintűt.
Abban van azért igazság, hogy a különböző lelki kihívásokkal rendelkező IQ-teszt kitöltők esetében óriási különbségek tudnak lenni még ugyanannál az embernél is attól függően, hogy épp hogy érzi magát az illető, feltételezem, hogy ezért is iratott IQ-tesztet a kérdezővel, hogy legyen összehasonlítási alap pl. egy terápia elején és végén, legyen az akár gyógyszeres, akár szóbeli vagy más terápia, hiszen éppen a számos mutatók teszik tudományossá a pszichológia amúgy is sokat kritizált módszereit. A kérdező esetében is értelemszerűen jobb eredményt érhet el még az IQ-teszten is akkor, ha már nem szorong és nem zavarja semmi más a figyelmét.
Figyelemzavarral születni is lehet meg össze is lehet szedni, pl. túl sok netezéssel, nem úgy, mint a hiperaktivitás, ami születési rendellenesség, amivel lehet élni, lehet nyugtatót adni rá, de akár rendszeres sporttal vagy csak meditálással is teljesen jól kezelhető, és értelemszerűen akkor, ha IQ-teszt írása közben folyamatosan megzavarják olyan dolgok, amelyek egy lelkileg teljesen egészséges ember meg sem hall vagy lát, mint pl. autó dudál kint, sziréna megszólal vhol, kutya felugat, elkezd egy lámpa villogni - a legtöbb embert ezek nem zökkentenek ki a fókuszból, ám az ADD-sek annyiszor szakadnak ki, ezért tökre nem mindegy,hogy milyen körülmények között írják a tesztet és mennyire figyelmes erre a vizsgáztató vagy a vizsgakörnyezet, hogy full csönd és full nyugi legyen, ugye.
Amúgy te is tesztelheted magad, kérdező, neten is, sima tesztet biztosan könnyen találsz, én biztos csinálnék a helyedben, már csak kíváncsiságból is magamra, de te tudod, hogy téged mi mennyire érdekel.
#43 Pl. a rend fenntartasaval is komoly gondjaim vannak, egyszeruen nincs hozza erzekem (mint edesanyamnak) csak annyi hogy a higieniara figyelek es ha ra vagyok kenyszeritve akkor megprobalok igazodni a tobbiekhez. Sokszor elteszek dolgokat es 1 perc mulva elfelejtem hogy hova is tettem.
Maskor bemegyek egy szobaba es azonnal kimegy a fejembol miert is mentem be.
A hiperaktivitas mindig is jellemzo volt ram gyermekkent, sajnos ezzel nem kuldtek el pszichologushoz akkor.
De Pesten van egy alapitvany ahol ADHD-val foglalkoznak, ide ajanlott be a kezelo orvosom.
Plusz hozzatennem mindehhez hogy gyakran kis dolgok agressziot valtanak ki belolem, maskor a fontos teendoket felvallrol veszem, tehat a prioritassal is gondjaim vannak.
"#38: van egy tévedésed: a figyelemzavaros, azaz ADD-s (az ADHD éppen a H betű többletével a hiperaktivitás rövidítése, mert minden hiperaktív figyelemzavaros, ám nem minden figyelemzavaros hiperaktív!!!)."
Van egy ugy nevezett "Inattentive ADHD" fajtaja az ADHD-nak, ahol nem nagyon jelentkezik a hiperaktivitas.
"Az hogy mindenfélét írsz, főleg magadnak válaszol vagy írsz hogy valaki végre mondjon neked valamit ez inkább valami kényszeresség lehet."
Persze hogy irok ha tobb perspektivabol is szeretnem latni a dolgokat.
Plusz e szerint azok az orvosok akik az ADHD-ra gyanakodtak az esetemben, is csak kenyszeressegbol tettek.
#36(-37):
"ha mar megtanulsz pl. egy uj nyelvet mar akkor is intelligensebb vagy, mint voltal.
Vagy van aki idosebb koraban megy tovabb tanulni, az is intelligensebb lesz ez altal."
ez esetben fogalmad sincs az intelligenciáról: az se nem műveltség, se nem tanultság... hanem hogy mennyire jól forog az eszed.
nem attól fog jobban forogni, hogy megtanulsz egy új nyelvet, hanem akkor tudsz könnyen megtanulni, ha jól forog...
a (tovább)tanulás sem az intelligenciát fejleszti, arra is ugyanez áll: a tanulástól nem leszel intelligens, de az intelligencia gyakran együtt járHAT azzal, hogy szívesen és könnyen tanulsz.
természetesen ez kicsit le van egyszerűsítve, hiszen az IQ-ban azért van komoly része a környezetnek is, főleg a gyerekkori környezetnek – de speciel amit te írtál, azok pont inkább felnőttkori/időskori dolgok, ha jól értem, így azok az intelligenciához már nem tesznek hozzá, hanem csak "dolgoztatják", "kamatoztatják" a meglévő IQ-t, amit örököltél + gyerekkorodban megszereztél :-)
----
aztán sok okos dolgot írtak a további válaszokban, de a lényeg:
1) ezt szakemberrel kéne megbeszélni, nem a GYK népével, nonszensz, hogy ideraksz egy kérdést, hogy "Miért mondta a pszichológusom hogy 71-es IQ-val érdemes lenne szellemi munkát végezzek?" – ehhez képest már annyi értelmes választ kaptál, hogy még sok is... ha ez sem elég, akkor mit szeretnél még hallani?
2) a 80-as átlag továbbra is furcsa, biztos, hogy valamit jelent: ez vagy nem IQ, vagy nem a teljes népesség átlaga, hanem mittudomén pl. ADHD-sek átlaga azon a konkrét teszten (és ha így van, az pont azt jelentheti, amit a #38 írt: hogy az eredmény a speciális részképességzavaraid miatt nem érvényes, nem hasonlítható össze másokéval)
3) az tök jó, hogy látod a hibáidat, képességeidet, de hidd el, hogy ezeken se a GYK virtuális népe fog tudni segíteni, hanem konkrét emberek (elsősorban saját magad, plusz orvos, rokonok, barátok, munkáltató...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!