Bipoláris beteggel érdemes párkapcsolatba kezdeni? Milyen egy bipoláris?
Gyógyszer mindig kell. Nekem csak depressziós epizód alakul ki kezeléssel.
Hipomán fázisban túl vidám is lehet. Depressziósan fordítva.
Támogatni is lehet. Főleg depressziós fázisban. Jelezni, ha visszaesett. A beteg nem mindig ismeri fel, hogy (hipo)mániás.
Nem gyógyítható, de kezelhető.
Nekem fel és le ingázás nincs. Csak depresszióba csúszok gyógyszerrel. A másik irányba nem. Ilyenkor erre kapok antidepresszánst is. Mindig télen van ez. Nem minden évben súlyos. Lehet enyhe is. Ilyenkor is tudok dolgozni. Kimozdulás segíthet is. Pl gyógyfürdő, teaházas teázás mindig jót tesz. Idén majd depresszió megelőzésre is kérek gyógyszert ősszel.
Nem vagyok agresszív és ingerlékeny is csak ritkán. Nincs dühkitörésem.
Előző:
Kapcsolataim sem voltak viharosak.
18
Ez egy tök jó cikk és világosan benne van, hogy veszélyes állapotnak minősül már a hipománia is, pláne a mánia. Plusz az írják, hogy "A bipoláris zavar előfordulási gyakorisága nagyjából egy százalék körül mozog, nemek közti lényeges különbség nélkül.", azaz simán el tudom képzelni, hogy nagyon kevés "valódi" bipoláris beteg van Magyarországon, sokat tévesen diagnosztizálnak annak. (Valaki fentebb pl. írta, hogy csak depressziós szokott lenni. Olvastam, hogy van ilyen fajta bipoláris is, de hát józan ésszel elég könnyű belátni, hogy ha valaki évtizedekig csak depressziós és ezalatt soha nem hipomániás/mániás, akkor olyan, mintha nem lenne bipoláris...)
Nekem egyetlen egyszer volt hipomániás időszakom, már akkor pl. mindenkivel veszekedtem (idegenekkel), éjszaka alig aludtam, a konyhában ültem 3-4 órákon át és ennyi idő alatt 2 doboz cigarettát füstöltem el, miközben a gyerekek a szomszéd szobában aludtak...
A mániás időszakom alatt (eddig egy volt) inkább le sem írom, hogy miket csináltam, az egyik legenyhébb dolog az volt, hogy hajnalban felmentem a nyaralóhely rendőrörsére és eleinte kopogtam, aztán dörömböltem, végül káromkodva rúgdostam az ajtót (feltételezve, hogy ott vannak és éppen orgiát csinálnak, közben ott sem voltak, éjszakára bemennek a központba), majd megrúgdostam az udvaron parkoló rendőrautókat. További részleteket nem írok, mert ez még sajnos fokozható. Utána elvonultam egy utcai telefonfülkéhez, felhívtam a szüleimet és ordítva-zokogva magyaráztam, hogy lehallgatják a telefonjaimat (ekkor már három darab telefonom volt) és ezért kell utcáról telefonálnom. Na, ez volt a bevezető szakasz. Ez még 10-es skálán kb. 2-es erősség volt a későbbi dolgokhoz képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!