Valakinek sikerült legyőznie a szociális fóbiát?
Jártam 1 évet pszichológushoz. Arra jó volt, hogy megmondta, mitől van ez a dolog.
Gyermekkori traumák, genetika és szülői minta.
Viszont több dologban nem tudott érdemben tenni a történethez.
Olyanokat mondott, amit én is tudok és nem enyhült a szorongásom és nem nőtt az önbizalmam.
Munka területén is eléggé vissza fog a szorongás.
Mondta a pszichológus, hogy csak folyamatos szociális helyzetek gyakorlásával fog élmúlni a szorongás viszont teljesen valószínűleg nem, mert alapból is szorongó természetem van.
Pszichiáter megéri? Gyógyszeren gondolkozom. Hátha elmulasztana a szorongast és még jobban bele tudnék menni a szociális helyzetekbe és ha pozitívan jönnék ki belőle kapnék egy kis önbizalmat és talán később gyógyszer nélkül se lenne bennem annyi szorongás.
A pszichológusom azt mondta nincs olyan gyógyszer, ami önbizalmat ad. Meg felesleges akármit szedni.
De ha már a szorongató érzés sikerülne elnyomnia és a szociális helyzetekbe kicsit rugalmasabb lennék abból viszont tudnék önbizalmat szerezni.
Szerencsére azért nem súlyos a szociális szorongasom ezt a pszichologusom is megmodnta, de pont elég ez is
Az én orvosom megítéli. A korábbi is. Az azelőtti is. Sokszor csak beszélgetni jártam hozzájuk (nem terápiára), gyógyszert nem kaptam.
Pszichiáter is dönthet úgy, hogy nem ad gyógyszert, elég ha pszichológushoz megy.
Pszichológus nem adhat gyszert és nem kompetens ennek szükségességének megítélésében, hisz nem orvos.
Orvoshoz küldeni jogosult. Pontosabban javasolni ezt. Hisz beutalót nem adhat. De gyógyszer felírás szüksègességét eldönteni nem. Nekem nem írtak fel, amikor nem volt szükséges. De nemcsak klinikai szakpszichológusok vannak. Van akit "sima" pszichológus kezel.
Klinikai szakpszichológus nem tarthat terápiát, de kezelhet beteget. Terápiát pszichoterapeuta tarthat. Ehhez még ezt a képzést el kell végezni a klinikai szakpszichológusnak.
Ezt már írtad. Erre válaszoltam, hogy ahhoz külön képzést is végeznie kell.
Csak akkor tarthat terápiát, ha tanult pszichoterápiát. Ez a klinikai szakpszichológus képzés után még 1,5-2 év. Akkor is csak azt a terápiat tarthatja, amit tanult. Pl pszichoanalitikus, rogersi, sématerápia.
Kezelni jogosult.
Te sem gondolhatod, hogy ilyen képzés nélkül tarthat szakpszichoterápiát.
Bemásoltam, hogy nem tarthat. Keresek még más cikket is, amiben ez le van írva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!