Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogy tudnám jelezni a világnak...

Hogy tudnám jelezni a világnak, hogy bajban vagyok?

Figyelt kérdés
Annyira szeretném, ha valaki intenzíven foglalkozna velem. Érzem, ahogy napról napra közelebb kerülök az öngyilkossághoz és senki nem látja
2022. febr. 24. 23:44
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%
És miért a világnak akarod jelezni? Miért nem a szüleidnek, a testvérednek, barátodnak, szakembernek?
2022. febr. 24. 23:52
 2/23 A kérdező kommentje:

Szülőknek: mert nem tudnak vele mit kezdeni és nem is akarják hallani. Kb. az a reakciójuk, hogy "na, és ezzel én most mit kezdjek?", meg "nem értem, mi bajod van, mikor én mindent megadtam neked"

- testvérnek: jó vicc. Az aztán még rosszabb. Ő meg kb. úgy áll hozzám, hogy csak figyelemfelkeltésből "sajnáltatom magam". Egyébként az egész családomra jellemző a "csak magadnak csinálod"-hozzáállás, meg hogy jobban érdekli őket, hogy mit mond a szomszéd, mint az, hogy miért kell a családtagjuknak gyógyszert szedni meg terápiára járni. Olyan, hogy családterápia meg egymásra odafigyelni meg se fordul a fejükben

- barátnak: mert dolgoznak, párjuk van, életük van, nem érdeklik őket a nyűgjeim. Egy-két alkalommal talán igen, de aztán majd inkább elzárkóznak tőle. Nem akarom elveszteni a maradék barátaimat, inkább emlékezzenek rám olyannak, amilyen akkor voltam, amikor jobban éreztem magam a bőrömben. Nincs nagyon olyan barátom, aki korombeli, és aki néha csak úgy magától felhívna vagy felvetné, hogy menjünk el nyáron külföldre.

- szakembernek: mert jelenleg nincs rá időm és pénzem és mert az az érzésem, hogy nem tudják nagyon átérezni, miben vagyok. Ritka a jó szakember

2022. febr. 25. 00:01
 3/23 anonim ***** válasza:
90%

Így, megtetted, ide kiírtad! Ettől még nem változik semmi, hiába keresed a kifogásokat, akkor is a szeretteid tudnak segíteni első körben.

Hány pszichológusnál voltál, hogy úgy gondolod nem fognak megérteni, és miből gondolod, hogy ritka a jó szakember? Lehet nem elsőre találod meg, aki veled rezonál, de ez nem hiba.

2022. febr. 25. 00:13
 4/23 anonim ***** válasza:
58%
Kifogások, kifogások, kifogások. Pontosan tudod, hogy mit kellene tenned, de eszed ágában nincsen. Ne várj valami varázslót, aki megment, a saját életedet neked kell megmentened. Mondjuk úgy, hogy nem a családodat hibáztatod azért, hogy nem teszik meg, amire korlátaiknál fogva nem képesek, mégiscsak szóbaállsz a barátaiddal, akkor is, ha nincs annyi idejük rád, amennyit te szeretnél, találsz időt arra a pszichológusra (ugyan mi dolgod van, hogy nincs heti 60 perced?), dolgozol pluszban annyit, hogy fussa rá, és nem döntöd el látatlanban, hogy márpedig ő nem tud téged átérezni. Valójában te nem is akarod megoldani a problémádat.
2022. febr. 25. 00:19
 5/23 A kérdező kommentje:

A szeretteim nem fognak segíteni, mert felőlük csak az értetlenkedést kapom, nem a megértést meg az őszinte rám hangolódást. Ha képesek lettek volna foglalkozni velem és megismerni, akkor nem tartanék itt.

Nem tudom, hány pszichológusnál voltam. 2-3 hosszabb terápiám volt meg vagy tucatnyi helyen voltam pár alkalomra. Az a bajom, hogy nem látják a valódi énemet, azt olyasvalaki látja csak, aki nagyon régóta ismer. Ezek lehetnének a családom, igen, de mint írtam, rájuk nem számíthatok. Nincs egy olyan ember a családom, rokonaim között, aki gyerekkoromtól kezdve mellettem áll, bátorít, foglalkozik velem, tanítgat stb. Látványosan megváltoztam az évek során, leromlott a kedélyállapotom, befelé forduló lettem és senkit nem érdekelt annyira, hogy foglalkozzon ezzel. Most már ténylegesen az öngyilkosság közelében érzem magam néha, de ezt se veszi észre senki. Aztán menne a nagy sírás-rívás meg az értetlenkedés, ha megtenném. Abból is az lenne gondolom a tanulság, hogy "hát ezt nem értjük, mi végig ott voltunk neki, hogy lehetett ilyen önző".

2022. febr. 25. 00:21
 6/23 A kérdező kommentje:

" (ugyan mi dolgod van, hogy nincs heti 60 perced?), "

Ja, mert a szakember majd biztos munkaidőn kívül ad időpontot. Látszik, hogy lövésed nincs ennek a realitásairól. Ha az ember szakpszichológusra, pszichoterapeutára szorul (nem bölcsészre, hanem olyanra, aki komolyabb dolgokat, személyiségzavarokat is képes kezelni), az úgy kezdődik, hogy várj fél évet, mire odakerülsz a közelébe, aztán kijelenti, hogy van délelőttönként 11 órára időpontja. Na! Hajrá, lehet menni. Egyeztesd ezt össze a nyolc órás munkával. Ja, és 15.000 per alkalom, természetesen. És akkor még mindig benne van, hogy nem tudtok egymásra hangolódni és szart se ér, de azért elment rá egy havi kereseted.

2022. febr. 25. 00:24
 7/23 anonim ***** válasza:
54%
Anyám nyugdíjas gyógyszerész, kérdező, nem k*rva, és a segítő hozzászólásom nem ilyen reakciót érdemel. Ha a terápiák nem használnak, azért te vagy a felelős, már látszik, milyen együtt nem működő kellemetlen természeted van. A te ellenedben, mert nem vagy hajlandó magadba nézni, egyetlen terapeuta sem fog tudni segíteni. És ilyen stílus után innen se fog senki sajnálni. Sajnálatot nem ilyen hozzáállással kell kelteni. De ha nem használ a verbális terápia, még mindig ott van a medikális. Pszichiáter, pirulák, elmulaszthatja a depresszió tüneteit. Más megoldás nincs. Nem fognak itt sorbaállni a kegyeidért a barátjelöltek, és a családod se fog kifordulni eddigi önmagából.
2022. febr. 25. 00:28
 8/23 anonim ***** válasza:
59%

Én meg azt tudom mondani kedves kérdező, hogy a reakcióid, válaszaid és kérdéseid alapján már ennyiből is kiderült, hogy csak te tehetsz arról hogy idáig jutottál, az önsajnálaton kívül semmit se tudsz felmutatni, akárki akármit mond, az neked nem felel meg, mindenre van kifogásod, de ő azért nem, ők így, a másik úgy, erre nincs időm, arra pedig pénzem, de anyázásra, panaszkodásra arra van energiád.

Az okokat találd meg, az első lépés a tükörbe nézés lesz. Mondjuk 100% hogy erre is lesz kifogásod és ez a válasz sem fog tetszeni, majd anyázol újból, akkor viszont azt csinálsz amit akarsz, felnőtt ember vagy (de nyilván a tetteidért is mások a hibásak, ez is látszik az akkor majd kiírásodnál).

Kezdj el változtatni.

2022. febr. 25. 00:32
 9/23 A kérdező kommentje:

Annak szólt a kifakadás, hogy pont ugyanazt csinálod, mint a drága jó testvérem: meg se hallgatsz, fingod nincs, hogy miben vagyok és miért tartok itt, de már egyből jön a "csak kifogás" - duma. Aki szerint az öngyilkosok csak kifogásból nem fordulnak segítségért meg önzőségből öngyilkosok, azok kb. lelki bűnözők szerintem.

Miért nem bírják az emberek megérteni, hogy senki nem poénból jut el odáig, hogy kárt tegyen magában?

"A te ellenedben, mert nem vagy hajlandó magadba nézni, egyetlen terapeuta sem fog tudni segíteni."

Mást se csinálok egyfolytában.

"És ilyen stílus után innen se fog senki sajnálni."

Majd ha nem úgy kezded, hogy "kifogás,kifogás,kifogás", akkor nem ezzel a stílussal válaszolok.

2022. febr. 25. 00:33
 10/23 A kérdező kommentje:

"mindenre van kifogásod,"

Akkor a dumálás helyett megírhatnád, hogy hogyan kéne munkahely mellett eljárnom 11 órára meg reggel 9-re pszichoterápiára. Tessék, várom a megfejtést. Tudom, én csak kifogásokat gyártok. Próbáltál már személyiségzavarral segítséget kapni a fantasztikus magyar egészségügyben? Vagy bármi mással, ami nehezen gyógyítható?

2022. febr. 25. 00:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!