Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi lehet ennek a gondolkodási...

Mi lehet ennek a gondolkodási sémának az oka?

Figyelt kérdés

Nagyon magas elvárásokat támasztok magam elé, úgy érzem, az élet valójában nagyrészt egy átverés, ahol a legtöbb ember végül megszívja, mert mindenki meg akarja nyerni, de a legtöbben szánalmas bérrabszolgák lesznek, és az életük nagy részét azzal töltik, amit nem szeretnének, és nem marad idejük az élvezetekre és nem lesz olyan nőjük, amilyet szeretnének, nem kereshetnek annyi pénzt, amennyit szeretnének, és nem szexelhetnek annyit, amennyit szeretnének. Szerintem úgy lehet csak méltósággal élni, ha ezek megvannak, ha nincsenek, akkor nem vagyunk sokkal többek, mint egy középkori jobbágy, mert napi 9+ órákat dolgozunk, ezzel fecséreljük el az egész életünket, és nem élünk a természetünk szerint (kevés munka, sok mozgás, sok emberközi interakció, sok örömforrás, sok szex). Tulajdonképpen azt hiszem, én azt tartom eszményi életnek, ahogy a mediterrán népek élnek. Vagy ahogy egy befutott vállalkozó vagy nagyon ügyes szabadúszó él, aki kevés munkával sok pénzt termel, és az ideje fölött ő rendelkezik.

Szóval szerintem van egy ideális életmenet, de erre se az iskola, se senki nem hívja fel az ember figyelmét, és csak a szerencséseknek jön össze, akik követik a szívük vágyát, amivel történetesen pénzt is lehet keresni (sokan a szívük vágyával is csórók maradnak). Ha pedig ez nem jön össze, vagy valami elromlik bennem, vagy valami gyengeségem van, ami miatt ezt nem tudom megvalósítani, akkor szánalmasnak és szégyellnivalónak érzem magam és haragudni kezdek magamra és inkább átmegyek nihilbe és nem csinálok semmit, és úgy gondolok az életre, hogy inkább várok, míg megtalálom a függetlenség útját, semhogy bekerüljek a mókuskerékbe. Tulajdonképpen úgy érzem, hogy a középszerűség=pokol, ami szégyenteljes.

Mindenhez így állok. Nem kell a "kicsit jó" nő. Azt a nőt akarom, akit kinéztem, és aki életem szerelme. Kész vagyok bármit megtenni érte, de nekem ő kell, nem valami duci lány, akinek véletlenül én tetszem meg, de én semmit nem látok benne. Nem önmagunk és a másik megalázása az, ha ebből lejjebb adunk?

Kvázi már gyerekkoromtól kész fantáziákkal indultam neki az életnek, csak aztán nem úgy alakultak a dolgaim, ahogy akartam. Most meg szánalmasnak tartom magamat, és nem akarok elmenni osztálytalálkozóra, hogy elmondjam, hogy eddig a nagy semmit értem el. Valahogy mindig az az érzésem, hogy a világ figyeli a teljesítményemet és az eredményeimet, és nem bírom elviselni a tudatot, hogy más simán eléri azt, amit nekem is el kellett volna, pusztán azért, mert könnyebb élete volt, mint nekem. Sőt, úgy vagyok vele, hogy ha középszerű maradok, és itt fogok tartani 5-10 év múlva is, akkor inkább eldobom az egész életem, minthogy ebben a megalázottságban éljek, és szerintem ez így rendben van. Nem is értem, hogy más hogy érzi azt méltóságteljes életnek, hogy másnak keresi a pénzt, meg fillérekért dolgozik meg szar a szerelmi élete. Ezek az emberek minek élnek? Tök egyszerű meghalni, csak egyszer kell bátornak lenni hozzá, és nem kell végigszenvedni egy olyan életet, amiben alig van öröm. Minek úgy élni, ha nem tudom megvalósítani a vágyaimat? Nincs igazam?

2021. dec. 18. 00:47
 1/9 A kérdező kommentje:
Ja, és amúgy azt kérem, hogy őszintén írjátok meg, mit gondoltok erről, de kérlek, ne becsmérlően, hanem, ha lehet, minél tárgyilagosabban. Én magam is érzem valahol, hogy nem egészséges így hozzáállni az élethez, de szeretném látni, hogy hol van a hiba ebben a gondolkodásmódban, vagy hogyan kéne egészségesen gondolkodnom. Ebben kérek segítséget, de légyszi, ne olyanokat írjatok, hogy "kezeltesd magad, te hülyegyerek", mert ez nem segít jobban megértenem magamat.
2021. dec. 18. 00:57
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez utalhat elég erős nárcizmusra. És nem azért, mert így látod (némileg igazad is van), hanem azért, mert nem teszel semmit azért, hogy jobb legyen. Ha ennyire nem jó itt, akkor miért nem költözöl Olaszországba? Tanulj nyelveket, csinálj meg pár nyelvvizsgát, spórolj egy kis pénzt, és elutazhatsz. Ha nem teszel semmit, csak fröcsögsz, akkor ugyanott vagy, mint egy részedről megvetett középszerű bérszámfejtő. De sajnos valakinek meg kell csinálni a rabszolgamunkát is, nem élhet mindenki luxusban, szabadságban. Egyrészt ehhez ész is kell, mert a legtöbb jólétben élő ember nagyon sokat tanult, hogy elérje a céljait, másrészt pedig tökösség is kell, hogy valaki panaszkodás helyett inkább küzdjön.
2021. dec. 18. 12:39
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
A jó nő, “igaz szerelem” pedig akkor fog jönni, ha te is jó pasi vagy. Valamit valamiért.
2021. dec. 18. 12:40
 4/9 A kérdező kommentje:

Nárcisztikus vonásaim vannak, arról van papírom.

Nehéz eldöntenem, mit akarok igazán. Tele vagyok szorongással, szégyennel magammal kapcsolatban.

2021. dec. 18. 18:57
 5/9 anonim ***** válasza:

Igen, nekem is a nárcizmus jutott eszembe. Mert van egy ismerősöm aki hozzád hasonlatosan gondolkodik, tisztára, mintha őt hallanám. Őt elég jól és régóta ismerem, és szerintem ő egy nem diagnosztizált nárcisztikus. Ez nem azt jelenti, hogy te is az vagy, rólad nagyon keveset tudok, csak nagyon sok a hasonlóság, ahogy így leírod.

Kettő gondolatom van még. Én pl. ebben a mókuskerékben élek. De miért. Mert nem csak magamnak dolgozom. Van bennem szeretet, és abból, amit keresek, adok olyanoknak is, akik nekem fontosak. Az ő életüket is jobbá teszem azzal, hogy én dolgozom, és nem mindent eldobva önmegvalósítok meg bedurcizva eldobom a munkát. Felelősséget vállalok magamért és másokért is, és ezzel értelmet adok a munkámnak.

A másik, ami fontos, hogy az életben semmi sem megy ugrásszerűen. Ez egy alapszabály szerintem. Minden változás fokozatos, lépcsőkön megy át. Nem várhatod el a nihilből rögtön az ideális életet, mert az ideális életig el kell jutni egy fejlődési íven át, sőt, akár kerülőutakon keresztül. Kevésbé jó kapcsolatokból tanulva lehet eljutni az ideális társig, magadat is ideális társsá csiszolva. Mókuskerék-munka mellett tanulva, vállalkozva lehet lépésenként áttérni egy kielégítőbb életre, egy jobb, szerethetőbb munkához.

2021. dec. 25. 02:05
 6/9 anonim ***** válasza:
Kimondottan a szülői elvárások internalizálására tippelnék mint a maximalizmusod eredendő oka. Nem mindenki nárcisztikus, akinek sérült az egoja a felnövekedésétől. Érdemes lenne pszichiterapeutához fordulnod. Értelmes embernek tűnsz az írásod alapján, aki képes az önreflexióra. Természetesen millió önsegítő irodalom, előadás is elérhető, de a külső személy tükre fontos dolgokra tud rámutatni, amivel könnyebb az önfejlesztés is.
2022. febr. 7. 13:21
 7/9 A kérdező kommentje:
Sok szakembernél jártam már. Az a problémám, hogy eleve kevés van, aki igazán ért ehhez, és aki ráér + finanszírozni sem egyszerű. Az a nyomasztó, hogy rajtam kívül mintha senkinek nem lenne érdeke, hogy egészségessé váljak, pedig szerintem ha ki tudnék bontakozni, akkor sok jót tudnék adni a világnak.
2022. febr. 7. 14:00
 8/9 anonim ***** válasza:
Mindenki magáért felelős. Érdeke mindenkinek, hogy te egészségessé válj, csak senkinek sincs kapacitása, hogy beléd vagy más idegenekbe invesztáljon.
2022. febr. 7. 18:59
 9/9 A kérdező kommentje:
Ja, persze, nincs. Főleg a szüleimnek, akik könnyűszerrel megtehették volna, ha nem mindig másokkal lettek volna elfoglalva. Ha csak egy kicsit megértettek volna és foglalkoztak volna velem, nem lennék önmagam árnyéka ennyi idősen.
2022. febr. 7. 21:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!