Hogyha esetleg szociopata lennék azt felismerhetem magamon?
sajnálom a veszteséged :(
szerintem ezek alapján nem vagy az, de ezt egy orvos jobban meg tudná állapítani
Még több jellemző is segítene
Az sem mindegy, hogy az összes tünet illik rád, vagy csak egy része, nagy része
Én diagnosztizált pszichopata/szociopata vagyok. Eleinte zavart, mert ezt a “személyiségzavart” nagyon démonizálja a tömegkultúra, de a valóságban egyáltalán nem ilyen különleges a dolog. Én kifejezetten “megszenvedem”, hogy képtelen vagyok átérezni dolgokat, vagy mindenen nagyon gyorsan tovább tudok lépni, és hogy önbizalmat csak a pillanatnyi adrenalin-löket tud okozni. Nem tudom kijelenteni, hogy nem érzek, ugyanakkor azt sem, hogy igen. A napokban beragadtam a liftbe, igaz max. csak 1 percig nem működött, többszörös próbálgatás ellenére sem, mégsem féltem. Bár megnőtt a pulzusszámom, ami azt jelenti, hogy megkapta az idegrendszerem az impulzust, hogy baj van, mégsem voltam kétségbeesett, nem éreztem félelmet, hogy “jaj most mi lesz?” Sokáig nem tudtam, pontosabban nem akartam tudni, hogy amit én félelemnek interpretálok, az inkább valamiféle mentális diszkomfortnak nevezhető. A félelem egészen más, számomra mindenképp ismeretlen fogalom, talán soha nem is éreztem teljes egészében, csak mikroérzetekben. Ezek a mikroérzések vagy érzetek általában mindössze néhány másodpercig tartanak, utána gyorsan el is illannak. Próbáltam olvasni a témában, de kevés releváns szakirodalmat találtam ezzel kapcsolatban. Én is sokszor megkaptam, hogy túlságosan nyers, hűvös, fegyelmezett, racionális vagyok, de számomra mindig a többiek voltak a h*lyék, az érzelmileg éretlenek. Később rájöttem, hogy az egész világ ilyen, és voltaképpen én vagyok a különc. Mindenki szerelmi bánatát túlzott hisztériának tekintettem/tekintek a mai napig, és nehezemre esik meghallgatni másokat. Az egyedüllétet preferálom, kicsit talán mizantróp is vagyok. Kifejezetten irritálnak az ostoba és az impulzív emberek, az érzelmileg instabil, illetve az agresszív viselkedést egyenesen megvetem.
Szerintem a pszichopatákat vagy a szociopatákat tévesen gondolják agresszív elmbetegeknek. Való igaz, hogy a szociopaták reaktívabbak, de ez sok mindentől függ, és ez az egész személyiségzavar nagyon ismeretlen még a klinikusok számára is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!