Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért van tele szélhámosokkal...

Miért van tele szélhámosokkal a pszicho szakma? Miért olyan rendkívül nehéz jó szakembert találni?

Figyelt kérdés

Hol vannak a fehér hollók? Mert kb ilyen gyakori a jó pszichoszaki is!

Lehúzás,átverés,kihasználás,nemtörődömség,hanyagság,lekezelő viselkedés,nem vesz komolya.Ezt tapasztaltam meg több szélhámosnál!

Én szerettem volna a közös munkát csak a másik nem.

Egyik sem akart a kérdéseimre válaszolni, mint pl milyen terápiát folytat.

Amit a szakma magáról a médiában állít azzal nem találkoztam!

Az utóítéletem alapján ez a szakma egy átverés.

Elolvastam a PszichoBiznisz című könyvet. Élveztem,mert azt tapasztaltam ami benne írva van. Ez egyben elkeserítő is!

#átverés #pszichológus #pszichológia #PchichoBiznisz #lélektan,mentális egészség,
2021. dec. 13. 23:16
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
49%
Igaz nem a kérdéshez kapcsolódik teljesen, de azért leírom: a magánéletben ismertem egy pszichiátert. Esküszöm, betegebb volt, mint a betegi, és ezt nem is tagadta! Elmondta hogy ő maga is egy évet járt terápiára (miközben továbbra is kezelte a betegeit, közben meg más őt, és az ő terápiája hasztalan volt, mert a kollégáját is elkezdte manipulálni! Az ő diagnózisa rosszindulatú nárcisztikus lett, és ő erre egyenesen büszke, mert akkor jól meg tudja keverni az emberek agyát kedve szerint. Nagyon sok etikai vetséget követett el, aminek sosem volt jogi következménye, mert kimagyarázta magát, így az őt megvádoló páciens úgy járt, hogy megállapították, romlott az állapota, erősebb gyógyszerek stb kellenek!) Engem folyamatosan keretek közé szorított, kontrollmániás volt. Felhívott pl és azzal kezdte: 10 percnél több időt nem szán rám, mert ő fontos ember! Pfuuu. Szóval nagyon nem alaptalan amit a kérdező felvetett.
2022. máj. 12. 11:35
 22/46 anonim ***** válasza:
46%

Évekig jártam terápiára egy nagyon jó lelkű, terapeuta képzettségű, nem pszichiáter orvoshoz. Arra volt jó, hogy ventilláljak. Néha aktuális dolgokban segített, átbeszéltük, de nem fejlődtem semmit. Rogersi, kognitív terápiás módszerrel dolgozott. Azaz empatikusan meghallgatott. Kevés kognitív terápiát vitt bele.

Azóta pszichiáter tart nekem sématerápiát. Azt még alig tudtuk elkezdeni mert mindig aktuális dolgokban segített. De tanított olyan módszereket, amik segítenek dühös állapotban, vagy amikor nem bízok magamban, vagy amikor túl magas mércét állítok. Máris olyan dolgokat tanultam, amik tartós javulás felé vittek, de még nagyon az út elején járok.

Nagyon régen feküdtem pszichoterápiás intézményben. Részben ártott a terápua, másban segített. Téves diagnózist kaptam, teletömtek gyógyszerrel.

Sima pszichológusnál is jártam. Konzultációt tartott, semmut nem ért. Amikor elkeseredésemben fém eszközzel konnektorba nyúltam, akkor nevetett rajta. Ekkor soha többet nem mentem. Ilyen veszélyes vagy akár életveszélyes cselekedet esetén komolyan kell venni a másikat, nem kinevetni. Én nem fenyegetőttem őngyilkossággal, hpgy manipuláljak mást. Senkinek nem szóltam előtte, hanem megtettem.

2022. jún. 20. 16:44
 23/46 anonim ***** válasza:
46%

Előző:

Pszichoterapeutához azért jobb menni, mert nekik maguknak is önismereti terápián kell részt venni. Ezzel talán kiszűrődnek a nem szakmára alkalmasak.

2022. jún. 20. 17:17
 24/46 anonim ***** válasza:
70%

#20: szerintem az a szakember, aki szerinted "leráz" éppen tök korrekt azért, mert látja, hogy nem tudja megoldani a problémádat. Az átirányító legalább tudja, hogy kinek van esélye segíteni rajtad. Az, hogy nem ér rád, az még nem tesz senkit kóklerré, de megértem, ha nehéz elfogadnod azt, hogy egy szakember sem küldi haza az eddig pácienseit azzal, hogy jött egy új, úgyhogy a ti terápiátok most ezzel végetér, ugye? Esetleg el tudod képzelni, hogy másoknak még a tiednél is nagyobb problémái vannak...?

Ezen kívül az, hogy úgy érzed valamiről, hogy olyan dolgot erőltett, amihez köze sem volt ahhoz, amiről te akartál beszélni már egy nehezebb kérdés, ugyanis simán lehet, hogy tényleg rossz szakmai lépése volt, de pont ugyanannyi esélye van annak is, hogy nem az az igazán fontos, amit te akarsz mondani, mert te csak a felszínt kapargatod, míg egy jó szakember látja azt, hogy amiről te akarsz beszélni egy olyan épület teteje, ahol maga az épület van romokban, tehát előbb azt kell rendbetenni benned. Ez tudom, hogy eszméletlenül frusztráló tud lenni, mert én is voltam hasonló helyzetben pszichológusnál és emlékeszem a saját haragomra rá emiatt. Ám tudom, hogy éppen ez a különbség egy pszichológiát tanult szakember és közöttem, hogy míg te meg én és mindenki más, aki nem tanult lélektant csak a felszínt karcolgatjuk, egy jó szakember megérti, hogy mi van a felszínes szavaink között és mi az igazán lényeg és mivel alaból azért mész szakemberhez, mert változást akarsz magadban, el kell fogadnod a módszereit a szakembernek, mert különben nem történik változás benned. Alázat, ez a jó szó ide. Hogy gondolhatod te azt, hogy te tudod, hogy hogyan kéne benned változást létrehozni, ha úgy gondolod, hogy jobban érted a szakmáját annak, mint aki ezt tanulta?

Nem vagyok pszichológus és elhiszem, hogy vannak félresikerült terápiák, ám saját tapasztalatomból mondhatom, hogy nekem nagyon is segített és érdemes pszichológiát tanulnia annak, aki a saját problémáira keresi a választ, hogy több alázatot mutasson a szakma iránt lenézés helyett. Szerintem.

#21 Az, hogy egy pszichológus vagy egy pszichiáter maga is pszichológushoz vagy pszichiáterhez jár szuper jó és nem azt jelenti, hogy ő elmebeteg lenne. Ajánlom a Terápia című sorozatot, ahol mindenki belepillanthat egy pszichológus munkájában, aki heti négy nap kezelteket fogad, az ötödiken meg maga megy felülvizsgálatra. Sőt, mi több, én még azt is merném mondani, hogy éppen olyan pszichológust-pszichátert érdemes választani, aki jár szupervízióra, hiszen nem önként dönt a kezelési módodról, hanem van segítsége, arról nem is beszélve, hogy a pszichológus és a pszichiáter is ember, akinek megvannak a magánéleti problémái, amelyekkel pláne akkor szembesül a leginkább, amikor mások megosztják vele az ő problémáikat, így a sajátjaira is ráismer.

Ha úgy gondolod, hogy etikai vétséget követett el szakmailag, akkor bizonyára megvan a lehetőséged a jelentésére a megfelelő helyen.

Szerintem nem feltétlenül kontrollmánia az, ha egy elfoglalt szakember időkeretet ad a páciensének, pláne akkor, ha a szakmája a lelki szemetes, amit mindenki tud és így a végtelenségig képesek egyesek beszélni vele akkor is, amikor neki véges az illetőre fordított ideje.

Nem ismerem az illetőt és nem azt védem, akit nem ismerek, csak szeretnék másik nézőpontot is adni, hogy nem biztos, hogy minden úgy szörnyű, ahogy látjátok.

#22 Annyiban releváns ide az írásod, hogy bármiféle pszichoszakember nevetése bármilyen cselekedetén a páciensnek amatőr és hibás lépés. Akár jól is elsülhetett volna, ha te is nevetsz vele, de értelemszerűen ritkán van épp vicces kedvémben az ember, ha ilyet tesz, ez elég meglepő reakció egy szakembertől, nem csodálom, ha olyan mélyen megbántott ezzel, hogy többet vissza sem mentél hozzá.

Összefoglalásként szerintem a pszichológus és a pszichiáter is ember, meglepő módon és senki sem tévedhetetlen, de tényleg minél inkább felügyelt terápián vesz részt valaki, annál nagyobb az esélye, hogy jó irányba megy a terápiája logikusan.

2022. jún. 22. 08:54
 25/46 anonim ***** válasza:
82%

24

Nagyon jókat írsz! :-)

Annyival kiegészíteném, hogy ha egy szakember 1-4 alkalom, vagy akár hosszabb idő után megszakítja a terápiát mert rájön, hogy ebben nem tud segíteni, az teljesen rendben van, sőt az a jó, ha ezt észreveszi és nem tart végtelen hosszú terápiát hasztalan. De ilyenkor magyarázatot kell adni rá, hogy miért zárja le.

Más okból is lezárhatja, pl betegség miatt, költözés miatt stb. Ilyenkor ezt érdemes közölni. Ezek olyan magánéleti infók, amik azért nem olyanok amit nem lehet megosztani. Annyira mélyen pedig nem kell belemenni, hogy pl elmondja a konkrét betegséget. Elég ha azt mondja, hogy tartósan lesz távol betegség miatt.

Az nem korrekt, ha elvállal valakit, aztán nem folytatja vele mert súlyosabb esetnek kell az ideje. Nem súlyossági sorrend alapján kell eldönteni kit kezel. Azt megteheti, hogy már meglévő paciensek közül azt fogadja gyakrabban, akinek állapota megköveteli ezt.

2022. jún. 22. 14:28
 26/46 A kérdező kommentje:

24-es-

20asnak írt válaszod.

Akik leráztak, nem mondták miért nem akarnak velem foglalkozni és alternatívát sem ajánlottak. Ajtót mutattak. Ennyi. Kérdtem az elején, hogy így alakul ajánljanak valaki maguk helyett. Nem tették!

Mi van akkor ha trpia sincs? Az egyik azt mondj, hogy a terápia az 5. aklom után kezdődik addik ismerkedünk. Majd a 4 találkozó után elküld. A misk azt mondja,hogy a terápia a telefonhívással elkezdődött majd az 5. alkalom után elküld. Persze nem mondták meg miért,hogy kit keressek, milyen terápia lehet jó nekem. Pedig kértem őket. Volt aki azt mondta, hogy keressek valamilyen csoportterápiát. MIlyet kérdem. - Mindegy feleli és nyitja-csukja az ajtót!

2022. jún. 24. 17:10
 27/46 anonim ***** válasza:
51%
Ezek a “szakemberek” ritkán lettek azért terapeuták, mert annyira érdekelte őket a pszichológia, sokkal inkább baj volt a toronyban, amit így próbáltak meg orvosolni. Sehol sem koncentrálódik annyi pszichésen sérült, mint ebben a szakmában.
2022. jún. 25. 00:10
 28/46 anonim ***** válasza:
83%
Én meg olvastam Az őrület kultúrtörténete című könyvet, de ettől még nem gondolom, hogy minden pszichológus/pszichiáter csaló lenne.
2022. jún. 29. 23:11
 29/46 anonim ***** válasza:
100%
És igen, látom, hogy te sem ezt írtad, csak a könyvre reagáltam.
2022. jún. 29. 23:11
 30/46 anonim ***** válasza:
88%

Nem értek egyet veletek.

Nagyon sok rossz pszichológusnál voltam, akiktől csak rosszabbul lettem. Vagy nem akartak vállalni, mert szerintük pszichoátriai eset vagyok.

Jelenlegi pszichológusom, csak sima pszichológus, de megváltoztatta az életemet.

Aki keres az talál normális pszichológust. Nem kell feladni

2022. jún. 30. 07:34
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!