Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért van tele szélhámosokkal...

Miért van tele szélhámosokkal a pszicho szakma? Miért olyan rendkívül nehéz jó szakembert találni?

Figyelt kérdés

Hol vannak a fehér hollók? Mert kb ilyen gyakori a jó pszichoszaki is!

Lehúzás,átverés,kihasználás,nemtörődömség,hanyagság,lekezelő viselkedés,nem vesz komolya.Ezt tapasztaltam meg több szélhámosnál!

Én szerettem volna a közös munkát csak a másik nem.

Egyik sem akart a kérdéseimre válaszolni, mint pl milyen terápiát folytat.

Amit a szakma magáról a médiában állít azzal nem találkoztam!

Az utóítéletem alapján ez a szakma egy átverés.

Elolvastam a PszichoBiznisz című könyvet. Élveztem,mert azt tapasztaltam ami benne írva van. Ez egyben elkeserítő is!

#átverés #pszichológus #pszichológia #PchichoBiznisz #lélektan,mentális egészség,
2021. dec. 13. 23:16
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
89%

Nekem az jutott eszembe a kérdésedről, amit a #7 is írt kb., h nem is értem, h hogy mész el pénzért olyan szakemberhez, akit nem szaglásztál körbe millió irányából, még mielőtt élőben találkoztatok volna. Pláne nem egy csalódás után!

Nekem is volt egy év rossz tapasztalatom, csak ült és bólogatott, én viszont párbeszédre vágytam, aztán évekkel később, szintén az egész szakmában csalódásom és külföldre költözésem után két-három évig szuper jó volt, pláne, h azzal kezdődött, h voltam-e már terápiában és mikor, miért, mennyit, milyen volt, így az első mondattal megértette, h én beszélőpartner terápeutára vágytam, így azt is kaptam tőle.

Az is eszembe jutott a kérdésedről, ami nekem sem volt tudatomban sok évig, h kismillió pszichológiai iskola, irányzat, ágazat van, előbb tán meg kéne ismerned a neked valót, mert nem lehet, hogy tán te is mindig olyan terápeuták üléseire csöppentél, akik nem neked való módszerekkel dolgoznak?

Persze a kóklerság is lehetséges, de nem biztos, h halandzsázik az, akinek te nem beszéled a nyelvét, ugye...

Az a konklúziód meg, h a kibeszélés nem segít, szerintem hibás így, úgy helyes, hogy nem mindig elég és nem mindegy, hogy kinek beszéled ki, de még magadnak leírás és elégetés is segít, próbáld csak ki, akár elégetés nélkül is! :)

2022. jan. 19. 15:59
 12/46 anonim ***** válasza:
77%

Ne várd a pszichológustól a megváltást! Ami haszna lehet, hogy egy empatikus (amennyiben empatikus) emberrel megosztod azokat a dolgaidat, lelked nyomó problémákat, amit mással nem tudsz megbeszélni. Ez önmagában gyógyító. Én 5 pszichológust ismertem meg életemben, és 1 volt szimpatikus, egy idősebb hölgy. Az empátia az egyetlen amit elvárok a pszichológustól.

Más módokon is gyógyíthatod magad:

- gyógyszer (én szorongásra azt szedek 10 éve), segít

- biblioterápia, olvasol filozófia, vallás, önéletrajzi vagy más könyveket amik inspirálnak, segítenek felépíteni a személyiséged, világképed

- rendszeres sport vagy séta (stresszoldó, egészséges)

stb.

2022. jan. 20. 09:54
 13/46 anonim válasza:
73%
Itt az emberek nagy része jól átlátja szerintem a dolgot, a pszichológusok meg nyilván védik a mundér becsületét... Ilyen-olyan pszichoblabla meg különböző terápiás módszerek ide vagy oda, nem ez az igazán lényeges. Az egésznek az a lényege, hogy valaki meghallgat, ennyi, csak szeretik ezt túlmagyarázni, hogy a saját jelentőségüket alátámasszák vagy emeljék. Félreértés ne essék, nem lebecsmérlem őket, a pár igazán jó szakember előtt le a kalappal, mert nem mindegy, hogyan teszik ezt. Ez egy elég könnyen megtanulható tudomány (gondolok itt arra, hogy nem egy nehéz egyetem, szakképzés - és az nem érv, hogy hány év...), de a szakmát a gyakorlatban jól művelni, amikor nem csak filozofálni kell a dolgokon hosszú oldalakon át, na erre kevesen képesek utána. Ez nem egy egzakt dolog és ahogy a magánéletben is kevés olyan ember van aki igazán megért, ezért nehéz pont a neked való terapeutát megtalálni. Sokan próbálják itt kiélezni a dolgot arra, hogy kóklerek vannak a szakmában. Ez azt jelenti, hogy teljesen vagy bizonyos végzettségek nélkül dolgoznak mondjuk tanácsadás címen (mert terápiának nem nevezhetik, de ez attól még megtévesztő egy laikus részére), de nem csak erről van szó. A legtöbben csak az üres betanult dolgokat tudják nyomatni, legyen az klinikai szakpszichológus vagy pszcihoterapeuta. Az egész mögött nincs egyszerűen annyi tartalom, mint amit próbálnak belemagyarázni, inkább élettapasztalatban, emberileg és intelligenciában kell nagyon a toppon lennie egy terapeutának és persze kell a szimpátia is, ahogy említettem. A pszichológusok nagy részének meg egy kis önkritikát meg szakmai kritikát kellene gyakorolnia, ahelyett, hogy a papírjaikat lebegtetve elvakultan védik magukat, pont oda sem figyelve és/vagy nem értelmezve azt, hogy a másik mit mond (ami az egésznek a lényege lenne, nem?)... Amivel ők valójában dolgoznak, az objektíven nem vagy nagyon nehezen mérhető, vonatkozik ez a számonkérésekre is, így a papír önmagában még semmit nem garantál. Mégegyszer hangsúlyozom, aki valóban jól csinálja a terápiát, az egy nagyon nehéz és elismerésre méltó dolog, a több tucat közül akikkel találkoztam, ebből kb. 3-ról lehet ezt elmondani, ők mind országos szinten nevek a szakmában.
2022. jan. 20. 15:20
 14/46 anonim ***** válasza:
82%
13: teljesen egyetértek. Nekem az egyik terapeuta károkat okozott, mert lehet ám úgy belekérdezni a dolgokba - miután kiöntötted a lelked, hogy jól szétmarcangol. Elmondtam, hogy apám alkesz volt és ezért én egész gyerekkoromban menekültem otthonról, mire az volt a kérdése, hogy apámnak nem esett-e rosszul ez. Az a baj, hogy ezt a szakmát senki sem kontrollálja, a szupervizorok is csak a terapeutát védik, a páciensnek semmilyen védelme nincs.
2022. jan. 20. 15:49
 15/46 A kérdező kommentje:

7, Félrecsúszott valami. Ő(k) kérte meg,hogy írjam le miről beszélnék. Azt vittem neki. Nem csináltam olyat amit nem kértek tőlem!

Egyáltalán nem akartam irányítani. A határozott inkább azt jelenti,hogy bátor és nem mimóza aki el meri mondani a véleményét.

11, Ha nincs fen a honlapján, hogy milyen terápiát folytat? megkérdeztem tőlük és nem válaszoltak rá!!Van ilyen még ha hihetetlen is! Ha az első alakalommal megmondja többet nem megyek. Voltam klinikai szakpzichológusnál is. A legrosszabb volt az össze közül.

12, nem látom a sport miben segítene a problémáimon. Világ életemben sportoltam valamit. A szimpátia jó lenne!!! Ha azok lennének. ' ilyennel találkoztam,egy idősebb nővel akihez nem járhattam,mert ő csak 18 alattiakkal foglalkozik.

13.A kókler alatt nem végzettség nélkülire gondolok. Egyszerűen szélhámosra akik tudja,hogy nem csinál semmi, tudja,hogy nem tud,akar segíteni,de azért lehúzza a pénzt és cserébe nem ad semmit.Sajnos én ezzel találkoztam leginkább! Ezek a tapasztalataim.

Ismerek pszichológust. Szociális téren dolgozik és kijárnak a betegekhez.

Megkérdeztem mit csinál. Mindössze meghallgatja őket akik szerinte a macskájuk beszélget velük. Ennyi. Napi 1-2 ember,60-120 perc ,,munka", 8 órás fizetés!!! hoppá kérem

Nagyon jól mondod: A legtöbben csak az üres betanult dolgokat tudják nyomatni, Az egész mögött nincs egyszerűen annyi tartalom, mint amit próbálnak belemagyarázni, inkább élettapasztalatban, emberileg és intelligenciában kell nagyon a toppon lennie egy terapeutának és persze kell a szimpátia is, ahogy említettem. - én ugyan erre a következtetésre jutottam!! Pont erre.

Most égessem meg magam megint? Azt tanutam meg,hogy rosszul járok ha pszichoszakihoz megyek!!

2022. jan. 27. 19:47
 16/46 anonim ***** válasza:
85%

Miért ne lenne. Ha egy ács olyan tetőt csinál, ami fejére esik valakinek lesittelik. Ha egy mérnök olyan házat tervez, ami összedől lesittelik, ha egy autószerelő rosszul rakja össze a fékedet meghurcolják. Ha egy agyturkásztól kijössz, öngyilkos leszel, legfeljebb kijelenti, hogy nem mutattál öngyilkos jeleket, vagy nem voltál együttműködő, vagy ha nem követeltél számlát, akkor letagadja, hogy ott voltál.

Egyszerűen nincs felelőssége (legfeljebb önmagával szemben)

2022. jan. 28. 21:39
 17/46 anonim ***** válasza:
54%
Lehet, hogy neked olyan problémád van, amiben nem pszichológus a kompetens, hanem pszichoterapeuta vagy klinikai szakpszichológus.
2022. febr. 10. 19:36
 18/46 anonim ***** válasza:
91%

Kedves 17-es erről beszélek. A szakember nem ér el eredményt, a páciens a hibás. Nem lehet, hogy a "szakember" a kókler?

(16 voltam)

2022. febr. 10. 20:09
 19/46 A kérdező kommentje:

17-es Voltam felnőtt klinikai szakpszichológusnál. Talán a legrosszabb volt az összes közül. Mindent megkértem, hogy ajánljon valakit vagy ajánljon terápiát és én keresek hozzá szakit. Egy sem tette meg. Nekem is nehéz elhinni,de van ilyen.

18/16 DE. Én is így látom.

2022. febr. 14. 19:12
 20/46 anonim ***** válasza:
74%
Kérdező teljesen igazad van , ugyanígy jártam , szerettem volna jobban lenni , volt aki lerázott , átirányított , hónapokat várakoztatott , olyan dolgokat erőltetett aminek a problémához köze nem volt , arról beszélni se tudtam , a felelősséget meg lerázta magáról, ja és a nulla empátia , és még mielött lejár az idő belém folytja a szót , nem hiszek ebben a szakmában
2022. ápr. 1. 07:49
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!