Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pszichiáterek mi alapján...

Pszichiáterek mi alapján kategorizálnak be mentális betegnek egyáltalán?

Figyelt kérdés

Csomó tünetem egyezik a schizoid személyiségzavarral, meg mintha néha előjönne paranoid skizofrénia is bizonyos élethelyzetekben (barátkozás pl), depressziós is vagyok meg stb. de most ha pl én elmennék kivizsgálni magam, miből biztos az, hogy jó kórképet írnának le rólam? az is lehet, hogy semmi problémám és csak egy depressziót írnának a lapra... vagy lehet semmi problémám és felírnának valami tök mást.

megbízható ez egyáltalán? öndiagnózis nem az gondolom.

2021. dec. 8. 10:09
 1/7 anonim ***** válasza:
A pszichiáterek, ahogyan más területen dolgozó orvosok is, a klinikai szaktudásuk alapján diagnosztizálnak, amit hosszú évekkel töltött tanulás és gyakorlat alatt sajátítanak el. Az általánosan elfogadott jelenleg használt szakirodalmi munka a mentális betegségek diagnosztizálásához a "Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve" (DSM-5).
2021. dec. 8. 10:43
 2/7 A kérdező kommentje:
én amúgy azt se tudom hova kell elmenni ilyen problémával... vagy nem értem
2021. dec. 8. 10:46
 3/7 anonim ***** válasza:
Fordulj a háziorvosodhoz, mondd el neki, hogy szeretnéd kivizsgáltatni magad: mentálisan is. Ő majd ad beutalót a pszichiátriai járóbeteg osztályra, amivel ha úgy döntesz, élni fogsz.
2021. dec. 8. 11:09
 4/7 anonim ***** válasza:
Pszichiátrián van pszichiáter.
2021. dec. 8. 12:47
 5/7 anonim ***** válasza:
Ha normális kivizsgálást akarsz, akkor magánban kell elmenned pszichiáterhez. Állami rendelés fútószalagon mennek a betegek, jó ha jut rád 10-15 perc. Ennyi idő alatt legfeljebb egyértelmű eseteknél (pl. depresszió, generalizált szorongás) lesz pontos a diagnózis.
2021. dec. 8. 13:01
 6/7 anonim ***** válasza:
A személyiségzavarnál nem elég a pszichiáter, mivel az nem kezelhető gyógyszerrel, csak pszichoterápiával. Ha kialakul miatta pl. depresszió, kényszergobndolatok stb., akkor arra felírhatnak gyógyszert.
2021. dec. 8. 13:04
 7/7 anonim ***** válasza:
Én pszichiáterhez mentem magánban. Hosszú beszélgetést követően tesztlapokat töltetett ki velem, ezt kielemezte és utána állapította meg a mentális betegségemet.
2021. dec. 8. 15:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!