Hogyan menjek el pszichológushoz?
Mindenképp érdemes elmenni pszichológushoz. Még, ha nincsenek igazán komoly problémáid, akkor is nagyon sok segítséget tudnak nyújtani az eredményesebb életvezetés, érdek érvényesítés, karrier tervezés és egy csomó más hétköznapi témában is. Nem lehetetlen a segítségük nélkül is eredményesen élni, de nagyon sok minden van, amiben elképesztő segítséget tud jelenteni, ha egy megfelelően képzett szakember segít rendezni a gondolatokat. Ha pedig tudod, hogy komolyabb problémáid is vannak, akkor pláne nagyon sokat tud segíteni egy szakember.
Sajnos ahogy a szüleiddel kapcsolatban is sejted, a magyar társadalom jelentős része nem érti a pszichológia működését, jelentőségét és félre értelmezi, megszólja, azokat, akik pszichológushoz fordulnak. Emiatt szerintem is jobb ötlet nem beszélni róla másoknak, főleg, ha sejthető, hogy rosszul reagálnak. Megváltozhat a viszonyotok és akár elvehetik a kedved is tőle, hogy segítséget kérj, pedig rászorulnál. Lehet, hogy jó szándékkal teszik, de egyáltalán nem biztos, hogy igazuk is van benne, nem csak jobban akarják tudni nálad.
Egyáltalán nem mindenhol 15 ezer a heti díj. Vannak olcsóbban dolgozó pszichológusok is, bár általában az első pár alkalom drágább szokott lenni valamivel a későbbieknél. Hallottam már 5-7 ezres óradíjakról is, de a 10-15 közötti általánosabb, a 15 viszont inkább a felső kategória. A közép mezőny valahol 10-12 körül van inkább.
Ha még a szüleid tartanak el, akkor nem nagyon van más lehetőséged, mint hogy vagy tőlük kérsz rá pénzt (esetleg valamilyen más néven, pl. valamilyen személyiség fejlesztő, egyéb tréningként hivatkozva rá), vagy a tőlük egyéb dolgokra kapott pénzből spórolod össze. Esetleg kereshetsz valamilyen diák, vagy akár rendes, de kisebb időtartamú, vagy alkalmibb munkát is, amiből már ki tudod magadnak gazdálkodni.
Úgy tudom, létezik TB támogatott pszichológus is, de hogy pontosan hogyan működik és hol, milyen módon érhető el, azt nem tudom megmondani. Talán a háziorvos tud beutalni, ami viszont szintén nem annyira ideális, ha ugyanaz a háziorvosod, mint a szüleidnek.
Talán érdemes lehet a helyi rendelő intézetnél, vagy kórházban érdeklődni, hogy TB támogatott pszichológushoz milyen módon tudsz bejutni. Olvastam itt GYK-n olyan választ, ami szerint pszichiáterhez kell elmenni és ő tud beutalni pszichológushoz, ha indokoltnak tartja.
Nem kizárt, hogy a magyar egészségügy így működik, bár szerintem inkább fordítva logikus, hogy ha a pszichológus indokoltnak tartja, hogy a problémáddal ne csak pszichoterápiában foglalkozzanak, akkor elküld pszichiátriára, ahol már akár gyógyszeres kezelést is kapsz, mert a problémádon úgy lehet csak változtatni.
Menj a háziorvoshoz , ő ad beutalót orvoshoz.
Aztán időközönként járnod kell.
Ez tb.támogatott.
Pszihológushoz járni nem panaszkodás , hanem elkezdeni a kezelést.
Egyben megkeresni a bajt , és elindulni a megoldás felé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!