Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Súlyos OCD esetén kaphat...

Súlyos OCD esetén kaphat felmentést az illető a koronavírus oltástól?

Figyelt kérdés

Az illető nem hajlandó beoltatni magát, 18 éves kora óta szorongásoldókat szed az extrém OCD-je miatt, ami így valamennyire szinten tartható. Amikor beteg, és orvoshoz kell menni, akkor súlyosabbak a tünetei, napokig hány, nem eszik, nem kel fel az ágyból. Egyszer olyan súlyos volt a helyzet, amikor nem akarta bevenni a gyógyszert (mert gyógyszerfóbiája van), hogy rá kellett kényszeríteni, és emiatt annyira rosszul lett, hogy majdnem kórházba kellett vinni, megijedtünk, hogy pszichotikus rohama lett. Az oltásról szó sem lehet, hallani sem akar ról. A betegség titokban van tartva, így a háziorvos sem tud róla. Nyilván hamarosan el kell mondani, ugyanakkor először itt érdeklődnék, hogy kaphat-e ilyen esetben felmentést súlyos pszichés betegségre hivatkozva? Ha jól tudom, az autisták kaphatnak felmentést, rájuk nem vonatkozik a kötelező maszkhordás sem.

A kérdés nem vicc, és a rosszindulatú hozzászólók kíméljenek!

Köszönök minden választ!

2021. dec. 6. 11:04
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Még azt elfelejtettem, és valószínűleg innen a félreértés, hogy a betegség egy spektrumon helyezkedik el, van enyhe, közepes és nagyon súlyos megjelenése. Akik enyhébb OCD-ben szenvednek, azok a fóbiáikon, félelmeiken valamennyire uralkodni tudnak és nem esnek akkora pánikba. Akiknél közepesen súlyos, ott már nehezebb kezelni az OCD-s tüneteket, a nagyon súlyos esetek pedig akár kórházi kezelésre is szorulhatnak.
2021. dec. 6. 17:22
 12/21 anonim ***** válasza:
Nem tudom rosszul. Mivel nálam is vannak ilyen gondok. Ha tudatosan odafigyelek és kenyszeritem magam akkor meg tudom állni hogy ne csináljam a hülyeségeket. Csak szorongast érzek miatta. De az hogy panikrohama legyen valakinek nagyon durva.... És azt még mindig nem tudjuk hogy is lett diagnosztizalva.
2021. dec. 6. 22:02
 13/21 A kérdező kommentje:
12: egy pszichiáter talán jobban tudja, mint te, nemde? Nagyon sokan szenvednek OCD-ben, az egyik leggyakoribb mentális betegség, de a nagyon súlyos esetek ritkábban jelennek meg. Ha tudsz angolul, akkor utánaolvasol annak, amit bemásoltam, ott feketén fehéren leírja, hogy ezekben az esetekben gyakori a pánikroham és a kórházba kerülés is.
2021. dec. 6. 22:48
 14/21 A kérdező kommentje:
Nem tudom, miért is kellene magyarázkodnom, vagy hogy mi közöd van hozzá, de úgy lett diagnosztizálva, hogy pszichiáterre szorult. A beszélgetéstől nem fél, a gyógyszertől viszont fóbiája van.
2021. dec. 6. 22:50
 15/21 anonim ***** válasza:

"Amikor beteg, és orvoshoz kell menni, akkor súlyosabbak a tünetei, napokig hány, nem eszik, nem kel fel az ágyból"

Egyszer ezt írod, aztán azt hogy a pszichiatertol nem félt.

Különben meg nem tudom mit vergodsz, még csak elenyeszo munkakörben kötelező az oltás.

2021. dec. 7. 07:29
 16/21 A kérdező kommentje:
15: igen, mert a betegségre gyógyszert fog kapni, és már a gondolattól is rosszul van. A pszichiáterrel beszélget, nem kórházi környezetben van, hanem magánrendelőben.
2021. dec. 7. 08:45
 17/21 A kérdező kommentje:
Jövőre végez a tanárképzőn…
2021. dec. 7. 08:47
 18/21 anonim ***** válasza:

Egy ilyen embernek semmi keresnivalója a tanári pályán. Ha a foglalkozás egészségügyi orvos erre rájön, akkor nem kapja meg az egészségügyileg alkalmas minősítést és nem taníthat.

Az oltás alól nem kaphat felmentést.

2021. dec. 7. 09:30
 19/21 A kérdező kommentje:
18: a mentális betegségek nem kizáró ok. Vannak, amik igen, az OCD viszont nem ilyen, hiszen nem ön és közveszélyes, el tudja látni a feladatait, felelőssegteljes, intelligens felnőtt ember. A hétköznapi életben pedig senki sem tudná megmondani, hogy súlyos gyógyszerfóbiája van, ami csak akkor jön elő, ha rákényszerül.
2021. dec. 7. 09:55
 20/21 A kérdező kommentje:

Amúgy meg:

“It is illegal to discriminate against someone because of a medical condition, including OCD. For example, if you are otherwise qualified for the position, you cannot be denied employment simply because you have OCD.”

2021. dec. 7. 09:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!