Van itt olyan, aki volt már depressziós?
Hogy sikerült kijönnötök a gödörből?
Mert én úgy érzem, hogy nincs senkim, magányos vagyok és csak egy ölelésre vágyok, sokkal többet segítene, mint bármi más..
Bipol depire kell a gyógyszer. Télen közepes vagy súlyos depresszióm van, nyáron hipománban túl vidám, túl energikus vagyok, hadarok stb.
Nem több a gondom télen, nem kevesebb nyáron.
Kevert fázis bármikor lehet.
Ezekkel pszichoterapeuta nem sokat tud kezdeni. Nem tud mit kezdeni azzal, hogy télen alig van erőm járni, gondolkodnom kell azon, hogy hogyan kell járni. Mondanom kell, hogy jobb láb emel, előrerak. Bal emel, előrerak. Monitor bekapcsoláshoz is gondolkodni kell és magamban mondani, h jobb kar emel, gombot megnyom. Ez megy reggel 10-11-ig. Tavasszal, több napos vagy hetes napfényes időszakban spontán múlik. Futok, rohanok.
Ez nem reakció gondra, életmódra, amit meg kell oldani.
Hipománnal mit kezd egy pszichológus? Tanít valamit, amitől elszomorodok vagy fáradékonyabb leszek?
Egyéb problémáimra jó a terápia.
Az évben mindig ugyanabban az évszakban jelentkező depresszió általában biokémiai.
Statisztika szerint a szezonálisból leggyakoribb az őszi és tavaszi kezdetű. Ezt követi a téli. Nyári a legritkább.
Valamilyen konkrét gondhoz köthető (magány, válás, trauma, szegénység, túlhajszoltság stb) tartós rossz kedvvel pszichológushoz érdemes menni. Okozhat fáradékonyságot, passzivitást, de olyat nem, hogy nem tud vki 200 m-t sétálni (úgy érzi összeesik) stb.
A pszichiáterek gyakran nem járnak utána, h endogén vagy exogén a depresszió...esetleg keveredik a kettő.
Csak a gondok okozta mélypontoknál éreztem gödörben magam. A probléma megoldásától elmúlt.
Télen nem gödörben érzem magam. Sokszor kedvem is lenne valamihez, de felkelni, járni is alig tudok. Ezt napfényhiány okozza. Három dolgot javasolt az orvosom gyógyszer mellé. Ha süt a nap, menjek napra. Vegyek fényterápiás lámpát. Tartsak ki tavaszig.
10
Olyan orvoshoz járok, akinek terapeuta képzettsége is van.
Így minden tünetem azzal kezeli, ami arra a legjobb. Akkor és arra ad gyógyszert, amire feltétlenül kell. Minden mást terápiásan közelít meg.
Hipomán, kevert ellen megelőzésképpen egész évben gyógyszer.
Enyhe, közepes depire: nem ad gyógyszert.
Súlyos depire: gyógyszer, de csak addig, amíg muszály.
Erős szorongásra vagy komoly alvásgondra: gyógyszer, amíg feltétlenül szükséges.
Szorongást párhuzamosan terápiával is "kezeli"
Minden más: terápia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!