Borderline-os ember miért ragaszkodik olyan emberhez, akiről a létező legrosszabb véleménye van?
Ismerek egy borderline-ost, aki foggal-körömmel ragaszkodik két olyan emberhez is, akikről a legrosszabb véleménye van. Az egyik a volt pasija, a másik egy barát. Utálja őket, lenézi őket, és meg van róla győződve, hogy ez a két ember őt folyamatosan bántalmazza, megalázza, miattuk depressziós, miattuk van romokban az élete. (Másoknak szidja őket folyamatosan, szemtől szembe viszont általában a hízelgés megy, időnként gyalázkodós dührohamokkal.)
Arra a felvetésre viszont, hogy akkor inkább ne tartsák többé a kapcsolatot, jön a zokogás, könyörgés, öngyilkossággal fenyegetőzés.
Én vagyok az egyik ember, akihez a bordi így ragaszkodik. Mi a legjobb stratégia ilyen esetben? Végleges szakítás, telefon letilt stb.?
Betegségbelátása az illetőnek egyáltalán nincs, meg van róla győződve, hogy ő a korrektség és a kedvesség arkangyala a sztoriban. Azzal, hogy tudjuk, hogy a hátunk mögött mikkel gyaláz minket, még nem szembesítettük.
13-as, én is így gondoltam. Nagyon bele vagyok ebbe fáradva, de nem akarom én is elhagyni egy ilyen helyzetben. Bementem viszont hozzá a kórházba, és szembesítettem azzal, hogy tudom, miket mond másnak rólam. Nagyon kiborult, de nem tagadott semmit, és azt mondta, higgyem el, hogy ezek csak félelmek, hangulatok, de a szíve mélyén nem gondol rólam ilyeneket. Megígértettem vele, hogy őszintén beszél majd a szakemberekkel ezekről a gondolatairól, és megpróbálja feldolgozni őket. Meg azt is mondtam, hogy ez az ő feladata lesz, én nem fordulok el végleg tőle, de azért hátrébb lépek pár lépést, hogy tisztázza ezeket magában. Megígérte, hogy igyekszik, meglátjuk majd, mi lesz belőle...
14-es, ne haragudj, de te nem igazán vágod ezeket a dolgokat. Fel se merül nála, hogy zárt osztályra tegyék, ahhoz sokkal több kell. "Megfelelő pszichoterápiás ellátás"-t az állami intézményekben meg nagyon kevés beteg kap ma Magyarországon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!