Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi van a mai fiatalokkal...

Mi van a mai fiatalokkal 20-25 évesekkel? Munkahelyi tapasztalataitok?

Figyelt kérdés
Azt vettem észre a munkahelyemen, hogy nagyon sok fiatal, új belépő nagyon szótlan, magába forduló és teljesen mindegy hogy milyen végzettségű, lehet az mérnök, vagy technikus, vagy szakmunkás. Végzettségtől független, nagy részük félénk, bizonytalan. Mitől ilyenek? Volt egy mérnök srác nem rég végzett és egész nap senkihez nem szólt, csak elvégezte a munkáját, ebédkor behabzsolta az ebédjét, senkire nem nézett és munka után haza ment, pár nap után kilépett. Olyan volt mint aki meg volna sértődve vagy nem tudom, nem mondott senkinek semmit, a vezetőségnek sem, így fogalma sincs senkinek miért lépett ki. Most is van egy 24 év körüli fiatal, aki úgy jár, kel, mint aki szégyelné magát Lesütött fejjel és alig mer bárkire nézni ha ránézel lesüti a fejét, mindig dörzsöli a kezét. Nem egy ilyen fiatal jött már és nem értem mi ez? Nem nehéz a munka, bárkit betanítanak, a műszakvezető segítőkész, rendes, türelmes, ne lehet rá rosszat mondani, nem kiabál senkivel, nem lenéző senkivel, szóval tényleg nem értem mi van a mai fiatalokkal? Miért ennyire nyuszik? Ti mit tapasztaltok a munkahelyeteken?

2021. ápr. 22. 11:24
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Nem azért nem érted, mert hülye vagy (ezt nem mondta senki...), hanem mert te egyszerűen nem úgy nőttél fel, nem úgy szocializálódtál, nem úgy nevelkedtél, nem úgy élsz stb., mint az említett korosztály. Ez szimpla generációs kérdés. Nyilván a te korosztályodnak is megvoltak és megvannak a maga nehézségei, de ezeket nem lehet összehasonlítani egy másik korosztály nehézségeivel. Ég és föld. Emiatt nem érted, mert te teljesen mást éltél át és tapasztaltál meg. Másrészt pedig pont nem ennek a generációnak hibája az, hogy olyan közegben, társadalomban stb. nőttek fel, amilyenben...
2021. ápr. 22. 19:08
 12/24 A kérdező kommentje:
Hát igen a 40+osok, meg az 50 +osok nevelték ki a ti korosztályotokat, elég rosszul sikerült, tisztelet a kivételnek, mert azért vannak nagyszerű fiatalok is, nem csak a negatívumokat tapasztalom ez tény. Viszont innentől már a ti felelőségetek is a téma valahol. Mert így ilyen viselkedéssel magatoknak ártotok még többet, mert ki fognak közösíteni, pont azért mert nem értenek, vagy tartani fognak tőletek. Érted? Búval baxottan hogyan akartok bármit is kezdeni az életetekkel? Most úgy őszintén!
2021. ápr. 22. 19:17
 13/24 anonim ***** válasza:
Én befejeztem a veled való beszélgetést. Ha szerinted valakinek a saját döntése, hogy “búval baxott” (mintha erről lenne szó....), akkor szerintem nincs értelme további vitának, mert alapjaiban nem érted az egészet.
2021. ápr. 22. 19:43
 14/24 A kérdező kommentje:
Akkor miért nem kezeltetitek magatokat? Nah mindegy a ti életetek. Van egy kollégám, aki cukorbeteg. Xarul van, hol ez, hol az fáj neki, végig szenvedi a napot, de orvoshoz nem megy, ha otthon is marad szabadnapot irat ki magának, hogyne kelljen orvoshoz mennie. Viszont így nem javul semmit az állapota, mert nem csak a cukrával vannak a gondok, nem csinál magáért semmit csak szenved és nyafog, hogy mije fáj. Ez ugyan az kb. A helyett hogy elmenne orvoshoz és beállíttatná a gyógyszereit,meg csinálna egy diétát, áhh dehogy is inkább szenved. Mindenki magáért felelős, valahol az első hozzászoló beletrafált, ezért pontoztátok le, mert fáj az igazság. Önsajnáltatás egyszerűbb, meg az úgy sem értetek minket duma. Háát, ti tudjátok! ha így jó, hát legyen.
2021. ápr. 22. 19:55
 15/24 A kérdező kommentje:
Amúgy sok minden fejben dől el, gondolom ez is fúj egy gondolat, nem te, ti vagytok bármiért is a ludasok, hanem mindenki más. :) Ok! Én is így gondoltam 20 évesen, aztán rájöttem sok mindent kur.vára rosszul gondolok. Sok sikert az élethez!
2021. ápr. 22. 19:59
 16/24 anonim ***** válasza:
95%

Búval b.szottságnak sok féle okai lehetnek

Saját tapasztalatból azt tudom mondani, hogy túl nagy elvárásokat állítottam magam elé, túl hajszoltam magam, kompenzálva az iskolás kori éveket, megtettem minden tőlem telhetőt, de ez nem volt elég arra, hogy beilleszkedjek sokszor, és amikor valaki egyfajta viselkedést mutat felém akkor arra nem reálok jól, nem azért mert nem tudom, hogy ezt nem kéne, hanem mert reflexszerűen jön az elzárkózás

Tudom milyen az olyanokkal vagy körbe zárva akiknek teljesen más értékeik vannak, és te ebben nem akarsz részt venni mert látod, hogy csak a halálba visz, nem azért mert rossz ember vagy egyéb, csak mert más értékei vannak

Visszatérve a cukorbeteg kollégádra, nos megint csak saját tapasztalat, kb 15 év önkisérletezés után, reflux, meg minden lótúróval küzködtem kisebb korom óta..hát persze, hogy rájöttem idők során, hogy az alvás,diéta, fejbeni hozzáállás és a szociális befolyások megfelelő kezelése, és ha a belőlük való örömszerzés nincs meg akkor ezek a testi problémák sosem fognak elmúlni, sőt csak rosszabbak lesznek Lehet menni az orvoshoz tüneti kezelésre, de annak mi az értelme?

Ha egy olyan közegben vagyok huzamosabb ideig, ahol érzem ezeket az érzelmi erős kilengéseket akkor megőrülök, a szobatársam múltkor le autistázott, mert a viselkedésem tuti beteges..

Ez a tovább kell meni dolog akkor működik amikor az embernek van miértje, a nagy házra való gyűjtés az általában nem elég. Amikor a körülötted lévőket látod, hogy az ő miértjük téged nem vonz, ami téged vonz az meg őket nem érdekli, és akkor lehet beszélgetni az időjárásról, meg, hogy jól vannak e a gyerekek

Neked mi a miérted?

2021. ápr. 22. 20:28
 17/24 anonim ***** válasza:
54%

Meg is fognak szűnni az ilyen jelleggel működő munkahelyek, amint többségbe kerül a legújabb nemzedék, ezt már én látom előre. Azok a munkahelyek, aminek energiái 70%-ban nem a munkáról szólnak, hanem egymás lesegetéséről, faggatásáról, izélgetéséről, kötelező szociális létről, művileg kitalált csapatépítésekről és mindenféle 6aszogatásokról. Megy egész nap a magánéletfeltárás, mint valami fodrászatban, ugye? Mégis mit lesed te azt a szerencsétlen gyereket, mit csinál? És milyen alapon? Nehogy már beleálljál, mert nem lett két hét alatt a társaság közepe. Ahhoz is joga van, hogy sose legyen az. Állítólag nem arra lett felvéve.

Valamikor azt mondták, a gépesítés és a villamosítás után a "jó életszínvonal" fenntartásához elég lesz tizede annyit munkahelyen lenni. Ezt mondták akkor is, amikor az Optima írógépeket lecserélték zúgó számítógép dobozokra, ahol egy CTRL+V kiváltja egy gépírónő egész napi munkáját. Ehhez képest a munkahelyen töltött idő valahogy mindig és mindig ugyanannyi marad... Miért is? - Teszi fel magának minden ember előbb-utóbb a kérdést. Mert a világot uraló, vezető, berendező "társasági" embertípusnak (más nem fog a ranglétrán sehová se elkönyökölni) muszáj a nyolc óra társasági marcangolódás, különben becsavarodna a magányában a négy fal között, amitől valójában végtelenül retteg. Ezért akkor is fognak munkát teremteni, amikor a robotok már szinte mindent elvégeznek. Műmunkát együtt levés ürügyén, hogy hasznosnak hihessék magukat. A távmunkát is rég meg lehetett volna szervezni járvány nélkül is már vagy húsz éve rengeteg ágazatban, sőt már a mechanika korában is, ha nagyon akarták volna. Nem akarták.

Pedig lassan mégiscsak elmennek a történelem szemétdombjára a világukkal azok, akik belekényszerítettek ebbe a társadalmi létbe mindenkit, fenntartották a saját igényeikre szabott (majd megmagyarzott) rémuralmukat a szociofób, introvertált emberek felett. Minden feltétel adott hozzá, hogy rengeteg féle munka kiválóan el legyen végezve egymás közt böfögés nélkül is. Ráadásul a nem társasági emberek hatékonyabban dolgoznak úgy, ha nem áll valaki a hátuk mögött, és nem bámulják, és "méregetik" hatan minden irányból. Ugyanis mindenki hatékonyabban dolgozik, ha nem áll szorongás alatt. Ők társaságban az alatt állnak.

Minden bizonyal alig várták, hogy ilyen kérdező (aki még ilyenkor is rajtuk agyal) és egyes válaszoló féle marhakedves embertípusok között tölthessék az életüket. Szerencséjükre nekik már nem kell majd. Az internet már lehetőséget ad rá nekik, hogy megszervezzék a saját munkahelyeiket, rendszerüket, világukat, életüket, ami már nem úgy fog működni, mint Mancikáéknál a titkárság hatvannyolcban.

Az szép! Meg se mertek szólalni még, de már a képükbe van vágva, hogy "mit képzelnek a kis elkényeztetettek" - Hát ehhez gratulálok...

Nekem meg az az örömöm, hogy kezd most már végre lecserélődni a világ ilyen fiatalokra. Jellemzően nekem szoktak aztán először megnyílni, mert valahogy én meg tudom találni velük a hangot.

2021. ápr. 22. 20:46
 18/24 A kérdező kommentje:

Mindenkinek idővel el kell döntenie mit akar az életétől, elfogadnia a lehetőségeit. 20on évesen én is nagyon rá voltam görcsölve az élet dolgaira, párkapcsolat, munka legyen, ez kell, az kell, le vagyok maradva, nem értettem az okokat. Egyszerűen el kell fogadni, hogy oda tartozol a társadalomban ahová, nem tudsz több lenni, a média hazudik, akkor is hazudott, ma is hazudik. Az élj a mának, élj magadért, törődj magaddal, a megérdemled (pozitív értelemben), ez mind vakítás, hazugság. Az élet sajnos másról szól. Sokan úgy gondolják első munkahelyen majd fizetnek neki nettó 500 ezret, ez nem jön össze befordul, azt hiszi depressziós és elkezd minden féle bogyót szedni, amivel leszedálja magát, az élete félre csúszik, vagy elkezd inni, vagy akár mit csinálni, mert nem jön össze amit akart, pedig küzdött érte. Igen, csalódunk sok mindenben, mert hiába való volt a munka, erőbefektetés, de nem voltunk elég nyitott szemmel, hogy meglássuk az egy olyan álom, amit nem lehet elérni, mert mondjuk bele kellett volna születni, vagy nincsenek meg hozzá az adott képességeink. Ettől nem szabadna úgy befordulni hogy mindenkit ellökünk magunktól. Ezek a saját tapasztalataink idősebb fejjel rájön az ember akkor már valahol késő, de belenyugszol, kompromisszumot kötsz magaddal és az élettel. Így hogy sok mindent már lexarok és nem stresszelem magam, sokkal jobb az életem. Minden területen. Csak sajnálom az új generációt, hogy ebben az állapotban vannak, vagy legalább is gonodolom hogy ez fájhat nekik, rá vannak stresszelve az életre és tök feleslegesen és ezt komolyan mondom.

Nekem a miértem? Mert élni akarok és ha máshogy nem is de a legjobbat kihozni ebből az egészből akár hogy is alakult, kicsit jól érezni magam. Tán ennyi. Nincsenek már nagy vágyaim és nem is bánom már hogy úgy alakult ahogy. Az ember idővel fejlődik, tanul, tapasztal, változik. Ti is fogtok. Csak furcsa kicsit így látni a 20+ évesek egy részét, hogy olyanok még mint akik gyerekek, bizonytalanok, félénkek, nem bíznak magukban, nem tudnak határozottak lenni, holott okosak. Hogy jutott el ide a világ? Amikor fejlődni kéne.

2021. ápr. 22. 21:01
 19/24 A kérdező kommentje:
17es te mi a xarol beszélsz? Semmi ilyen nincs amiről te beszélsz, nem érdekel engem senki élete, de baxki munkatársak vagyunk., hogy lehet úgy valakivel dolgozni, hogy egy muknyit nem lehet vele kommunikálni? Órákon át kussban lenni. Én introveltált vagyok, de ez nem azt jelenti, hogy 10-12 órán keresztül kussban vagyok, szeretek beszélgetni, hülyéskedni és a beszélgetés nem arról szól, hogy kibeszéljük a másikat, meg kifaggatjuk, lexarom az életét, nem érdekel. Tényleg nem érted mit írtam le? Termelés folyik nem traccs parti, de attól még lehet beszélgetni kicsit, meg hülyüleni munka közben, nem az élettőrténeteinket beszéljük egymásnak, mrt az senkit nem érdekel... :o Lol Ember! Gratulálok hozzád is!
2021. ápr. 22. 21:06
 20/24 A kérdező kommentje:
Amúgy meg kedves 17es! Pont azért teszem itt fel a kérdést, mert nem őt akarom erről vagy bármiről is kérdezni, mert egy jó étvágy kívánástól is zavarba jön. Meg amúgy nem tartozik rám persze, és miért ne gondolkozhatnék azon mitől ilyenek a fiatalok egy része? Azon, hogy mitől válik valaki ilyenné? Azért írtam ide, mert itt vannak olyanok akik talán tudnak rá írni okot, persze ez csak találgatás. Én kérek elnézést, hogy az ember agyában megfogalmazódik a kérdés, amiért kérdés... Nem akarom őt meg senkit sem háborgatni, sem lesegetni, de ha ott van akkor nem tudod nem észrevenni. Te nagyon furán gondolkozol, társas lényeknek vagyunk teremtve, nem magunknak, ezt vágod ugye? De mindegy is, majd megszokom idővel az ilyen embereket, aztán majd észre sem veszem őket, lehet az lesz a legjobb és azokkal foglalkozom csak akikkel érdemes. igazatok van!
2021. ápr. 22. 21:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!