Melyik a legjobb antidepresszáns szerintetek?
Olyat mondjatok aminek viszonylag kevés mellékhatása van és hamar hat.
Escitilt,sertralint,Yarocent már próbáltam de azok nem váltak be. Esetleg valami mást tudtok ajánlani?
Mivel egyszerre egy több diagnózist is írtál (amit csak később olvastam), ami nagyobbrészt nem is depresszió, hanem szorongásos megbetegedések, ezért nyilván ahhoz próbálja igazítani az orvos. Ő sem tud más tenni, mint kipróbál fokozatosan veled más szereket, ha valami "nem válik be". De ilyen esetben azt sem lehet tudni már, hogy akkor tényleg a gyógyszernek volt olyan mellékhatása, vagy csak valami más miatt érezted magad akkor rosszul. Az biztos, hogy össze vissza szedni mindent, az nem vezet jóhoz. Ő megpróbálta a kíméletesebb antidepresszánsokkal, de ha nem nem megy, akkor nyomatja a durva benzót (rivotril), amitől leszedálódsz. Az sokkal rosszabb hosszú távon, mint bármilyen antidepresszáns amit írtál.
A kiút tényleg az lenne, ha elmennél normális pszichoterapeutához, és lenne letisztult diagnózisod és a probléma gyökerével foglalkoznának. Ezzel az összevissza gyógyszeres kezeléssel csak rosszabb lesz így hosszú távon.
De már annyi dolgot szedtél, és hirtelen megszakítottál, hogy így már nagyon nehéz követni hogy mi mitől van. Az antidepresszánsoktól felfutáskor és lefutáskor is kellemetlen paradox tüneteket produkálhatsz, főleg a lefutáskor az elvonási tünetek miatt. De az is lehet, hogy pl. a sertralin esetén nem attól volt olyan rossz állapotod, hanem csak kitört rajtad a pánikroham, a gyógyszer pedig még nem hatott eléggé. Megszakítottad és akkor még rosszabb lesz az elvonás miatt. A Yarocen esetén sem zárható ki, hogy attól függetlenül lett pánikrohamod, akár a sertralin elvonása alatt. Ezek a dolog, ahogy írtam késve lassan hatnak, 1-2 hét minimum amíg valami történik és utána is több hét kell amíg eltűnik a hatásuk ha leállsz velük.
De feltéve hogy szorongásos betegségben szenvedsz (de tiszta diagnózist nem írtál, mert volt benne depresszióról is szó, ami lehet komorbid és a szorongástól alakul ki, de akkor is a szorongással kell először foglalkozni), és arra még ezek az SSRI-k meg a mirtazapine (Yarocen) a legkíméletesebb hosszú távú megoldások.
A benzók (alprazolam - Frontin/Xanax/Helex és a klonazepam - Rivotril) sokkal keményebb cuccok, főleg az utóbbi. Ezektől érdemes inkább félni. Gyorsan leszedálnak, de ezeknek olyan elvonási tüneteik vannak rendszeres használat után, ami poklok-pokla lehet. Azért írt már Rivotrilt, mert nem tud mit kezdeni veled és ez a "kussolj el végre" gyógyszer ha más már nem működik. Pedig tényleg megpróbálták a kíméletesebb módon az SSRI-kkel. Sok orvos már azonnal Xanaxal meg Rivotrillal kezdi egy szorongásgyanús betegnél. Na az az igazi hanyagság és leszarom hozzáállás.
Tehát jobb lenne a Rivotrilig nem eljutnod. Helyette mondtam, hogy alaposabb diagnózis (hogy most akkor tényleg szorongás a fő probléma vagy depresszió) és pszichoterápia. Gyógyszeresen meg kiürülni teljesen egy két hétig és kibírni amíg kitisztulsz és utána próbálkozni sorban újabb kíméletesebb megoldásokkal. Ha szorongás a fő gond, akkor pl. buspiron-t (Spitomin) 1-2 hét alatt felépíteni. Aztán még lehet a trazodone-t(Trittico) megpróbálni, ami szintén antidepresszáns, szintén több hét amíg felépül és ez egyben szedál is és segít az alvásban. Közben meg alprazolamot (Xanax, Frontin), de csak úgy, hogy akkor szedjél be, ha éppen valami nagyon rossz rohamod van. Ha ez sok (4-5) hét után nem válik be, akkor mehet az Olwexya, ha a Trittico megint kiürült kb. 2 hét alatt. De Rivotrilt tényleg kerüld el szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!