Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi segített, amikor nagyon...

Mi segített, amikor nagyon lent volt az önbizalmad és az önértékelésed?

Figyelt kérdés

Szakemberhez van időpontom. Személyes tapasztalatokra vagyok kíváncsi, hogy mi volt az a szokás, vagy gondolat, bármi apró dolog, ami neked használt hasonló időkben.

Nekem mostanság nagyon lent van az önbizalmam, semmire nem látom magam alkalmasnak, annyira, hogy bele se kezdek...

2021. febr. 12. 12:19
 1/6 anonim ***** válasza:
80%

Korábbi sikerélményeimet próbálom felidézni, diplomázás, sportteljesítmény, ilyesmi. Igyekszem összeszedni, milyen bókokat kaptam.

De a legjobb egy jó baráti beszélgetés vagy családtaggal egy kis lelkizés.

2021. febr. 12. 12:37
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Pszichoterápia. Egy elfogulatlan idegennel. Barát, család nem ilyen.
2021. febr. 12. 12:45
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Fejben eldöntöttem.
2021. febr. 12. 12:55
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Őszintén nekem az segített a legtöbbet, mikor elkezdtem megérteni, hogy honnan indult ki ez az érzés, és miért... Ehhez pedig nekem is kellett pszichoterápia (sématerápia). Igazából elég nehéz szerintem szembenézni ezekkel a dolgokkal, többször is abbahagytam a terápiát, mert túl fájdalmas volt. Akkor jól jött, hogy vannak ilyen előadások/videók youtube-on. Nyilván nem pótolja a szakembert, de néha könnyebb volt így, hogy nem kérdezgetett senki, nem kellett beszélnem, csak hallgattam és próbáltam elemezni a saját gondolkodásom/viselkedésem. De egyébként van néhány inkább átmeneti segítséget jelentő módszer - valami hobbi, amit szeretsz csinálni, és van "kézzelfogható" eredménye, és segíti az emberekkel való kapcsolattartást/megismerkedést: edzés/túrázás, sütés-főzés, lakásrendezés/felújítás/DIY, zenélés/írás, vagy lehet akár egy számítógépes játék, amiben megismerkedhetsz másokkal stb. Igazából bármi, ami kicsit felfrissíti a mindennapjaidat, aktív részvételt igényel, emberekhez kapcsol, természetben/kinti levegőn végezhető. Ha vannak régi barátságaid, akkor olyan közös időtöltés, ami kicsit a másik önbizalom-erősítésére irányul: vicces közös sztorik felidézése, olyan sztorik felidézése, amikor kiálltatok egymásért, amik összekovácsoltak stb. A magány/egyedüllét is eléggé hozzáadhat sajnos az önbizalomhiányhoz, nem csak az, ha direkten leszóltak/kritizáltak...Valakinek segít az is, ha listát ír, hogy aznap mit csinál meg, nem kell nagy dolgoknak lenni, de ki lehet pipálni a nap végén, ez motiválhat. Vagy esténként leírni az adott napban a jó dolgokat. Ez nyilván nem közvetlenül önbizalom-építő, de az általános jóléted javulhat. De mindenkinek más segít...:)
2021. febr. 12. 13:44
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Úgy nem lesz önbizalmad, ha nem kezdesz bele semmibe, hiszen így sikerélményed sincs. Tűzz ki célokat, azokat pedig bontsd fel kisebbekre.

Továbbá a kudarcot is meg kell tanulni kezelni, mert természetesen nem sikerülhet mindig minden (elsőre). Javaslom Almási Kitti Bátran élni című könyvét (az előadásai is jók, vannak fent YouTube-on).

2021. febr. 12. 17:38
 6/6 anonim ***** válasza:
69%
csernus
2021. febr. 14. 22:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!