Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Meddig tart az olanzapin(parna...

Róbert dávid kérdése:

Meddig tart az olanzapin(parnassan) megvonás?

Figyelt kérdés
Tehát 2 hónapig szedtem ezt a gyógyszert,és 5 mg nál úgy döntöttem le teszem,csak kizárolag azért is mert szedek mellete még két féle antipszchiotikumot Reagila,Amitrex. Nem szerettem volna hogy legyen bármiféle bajom,esetleg korházba kerülni tőle.Azóta nyugtalanságom van,estéként verejtékezek,hallucinálok kicsit,nehezen megy az alvás. Mennyi idő,hány nap mire ezek elmúlnak? 29/F

2020. dec. 10. 07:44
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
100%
Ez atípusos második generációs antipszichotikum mely a központi idegrendszerre hat, így az elvonási tünetek hónapokig tarthatnak. Legyél türelmes! Ez az út hosszú lesz, és nehéz.
2020. dec. 10. 08:50
 2/33 anonim ***** válasza:
Én Olanzapint szedtem hónapokig de egyik napról a másikra el tudtam hagyni gond nélkül. Semmit nem éreztem. Mondjuk akkor sem amikor szedtem azért is hagytam abba mert javult tőle a helyzetem, azt se tudom hogy miért kaptam mert szertralint szedek meg frontint meg CBD olajat ezekkel nagyon jól vagyok. A dokim mindig másik gyógyszert protezsál nekem mint ami használ. Fejébe vette hogy bipoláris vagyok pedig nem vagyok az kicsit sem. Unipoláris depresszióm van, generalizált szorongásom, agora fóbia, szociális fóbia, Tourette szindróma, pánikbetegség, obszesszív kompulzív zavar, egyéb meghatározott személyiség zavar.
2020. dec. 10. 09:50
 3/33 anonim ***** válasza:
100%
Turtles! Te vagy a ritka kivétel. Jó hogy Neked ennyire könnyen ment! 😊
2020. dec. 10. 10:03
 4/33 anonim ***** válasza:
Igen, szerencsére könnyen ment. Viszont azt elismerem hogy frontint azt nem tudom elhagyni, mert utazáshoz vagy ha feszült vagyok, vagy nyaralni megyünk, tudom hogy ez furcsa, vagy ha sok ember van körülöttem akkor muszáj. Alváshoz is kell. Szóval az valószínűleg gondot okozna.
2020. dec. 10. 10:07
 5/33 anonim ***** válasza:
29%
1 kérdés, orvos mondta, hogy hagyd abba? Vagy ez megint az önkéntes pszichiáter szakkör itt?
2020. dec. 10. 11:25
 6/33 anonim ***** válasza:
100%
Itt semmilyen "önkéntes pszichiáter szakkör" nincs. A Kérdezőnek senki sem javasolta, hogy saját kútfőből támadó ötlete alapján hagyja abba a gyógyszer szedését. Feltett egy kérdést amire választ adtunk.
2020. dec. 10. 11:30
 7/33 anonim ***** válasza:

6

És lehet 1 kérdésem? Miért lehet azt látni ebben a témakörben, hogy felelősen válaszolni jóformán 10%-nak sem sikerül?

Van itt mindig 1-2 önjelölt pszichiáter\pszichológus, mellette 2-3 Szabó Péter, 1-2 drogos, ilyesmik. De a valódi segítség általában elmarad.

Segítek értelmezni a helyzetet

A szimpátia, és a segítség nem ugyan az.

X rosszúl van ezért, és azért, öngyilkos gondolatai vannak

Ha én erre azt mondom, hogy "megértelek, szerintem többet kéne mozognod \ emberek közé menned \ meditállj \ én is voltam ilyen helyzetben, és nekem ez meg az" na az nem segítség. Ez szimpátia csupán, és annak, bár van helye a segítség folyamatában, nem egy ilyen helyzetben, és nem így.

Ez esetben nem az a segítség, ha a hülyeséget segítjük. Az pont az ellentétje. A kérdést meglehet neki válaszolni, ellenben segíteni a hülyeség megvalósítását segíteni őrültség, és, bár biztosan nagyon jót tesz az egónak, a kérdezőnek nem.

2020. dec. 10. 11:36
 8/33 anonim ***** válasza:

Az 1-es,és a 6-os válaszoló vagyok.

Én szigorúan a feltett kérdésére reagáltam, máskor is ezt teszem. Diagnózist sem állapítok meg, terápiát sem javaslok.

A "hülyeség megvalósításáról" az a véleményem, hogy ha a Kérdező nem akarja betartani a gyógyszerszedésre vonatkozó utasításokat, akkor a gyk-n leírt válaszok sem fogják eltántorítani, pedig mi orvosok se vagyunk. Szerinted, ha nem hallgat egy szakemberre, akkor majd mi meg tudjuk győzni?

Ezen kívül feltételezem, hogy felnőtt, cselekvőképességében nem korlátozott emberrel beszélgetek aki ismeri a felelősség fogalmát, és tudomásul veszi a következmények elfogadásának szükségszerűségét.

Abban meg csak reménykedek, hogy a válaszomban adott, klinikailag vizsgált elvonásos tünetek ideje elveszi a kedvét.

Ami a szimpátiát, és a segítséget illeti, a Kérdező egyiket sem kért, konkrét kérdéssel állt elő. Amennyiben úgy érzed, hogy Te hasznos, és számára kivitelezhető megoldásokkal tudsz előállni, akkor írj Neki privát levelet.

2020. dec. 10. 11:58
 9/33 anonim ***** válasza:

8

továbbra is fenntartom azt az álláspontom, hogy ez a témakör speciális, itt életekkel játszunk. Mindannyian tudjuk, hogy mivel jár az, ha egy pszichotikus beteg neki áll gyógyszereket csökkentgetni azért, mert szerinte 3 az sok, elég lesz a 2 is!

Ilyenkor minden felelős embernek kutya kötelessége nem pártolni a hülyeséget semmilyen formában. Ha a kérdés olyan irányú, ami a hülyeséget segíti, akkor megtagadom a válaszadást, és figyelmeztetem arra, hogy amit tesz az baromság. Ez a segítség.

Válaszadási kötelezettségem nincs, nem célom, és senkinek sem lenne az a célja, hogy mindig, minden körülmény között választ adjon a feltett kérdésre. Ez nem a ki-mit-tud, hanem a mentális egészség témakör, ahol mindig, minden körülmény között egymás segítése lenne a feladat.

A drogosnak sem fogom megválaszolni azon kérdését, hogy miképp tud otthon metamphetminet szintetizálni.

Újfent elmondom, felelősséggel tartozik mindenki a másikért, ha interakcióba lép vele. Itt azt kéne lássam, hogy a lehető legjobban próbálva mindenki elirányítja az orvosához. Lelehet tenni az olanzapinet, de majd az orvos tudja, hogy ez miképp lehetséges, ha lehetséges, és tájékoztatni fogja a miképpről. De itt, ilyet nem tehet senki. Tudni kell azt, hogy mikor válaszolhatok a kérdésre, és mikor nem. Ez estben én azt gondolom, hogy etikátlan bármi mást írni, mint megkérdezni, hogy ugyan miért, és ki mondta, hogy ezt kell tennie?

Persze más ezt hétköznapi emberként, és más segítőként nézni.

2020. dec. 10. 12:11
 10/33 anonim ***** válasza:

Értem amit írsz, és egyetértek vele.

De azt nem értem, hogy -bár a válaszom mellőzte a felelőtlen gyógyszerelhagyásra történő bíztatást, és szűkszavúan valós tényt közölt- részedről miért ez a felém irányuló vehemens dorgálás? Mellesleg mggyőződésem, hogy önmagától nem fogja tudni letenni az adott gyógyszert, nem sok ilyet láttam.

2020. dec. 10. 12:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!