Meddig tartanak az antidepresszáns megvonási tünetek?
Enyhe szorongásos-depressziós zavarral pszichiáterhez fordultam tavaly december közepén. Ugyanazt a gyógyszert írta föl, amit évekkel korábban szedtem súlyos depresszióra: Escitilt és hozzá az első időkben Frontint. Annak idején nekem kiválóan hatott az Escitil, most viszont hetekkel a szedés után is sokkal-sokkal rosszabbul voltam tőle: égett a bőröm, fokozottan feszült, ideges és sírós lettem tőle, és hevesen dobogott a szívem. Már megbántam, hogy enyhe tünetekkel pszichiáterhez fordultam, mert azóta minden rosszabb. Az Escitil belehúzott az igazi szorongásba és depresszióba, és hiába hagytam el egy hete, azóta is fennállnak a sokkal rosszabb tüneteim, amik gyógyszerszedés előtt nem voltak. Csak kb. két hónapig szedtem az Escitilt, majd szép lassan, fokozatosan csökkentve, felezve, két-három hét alatt elhagytam. Napi 2-szer 1 Frontint még mindig szedek, de a pszichiáter azt mondta, hogy most már azt is kezdjem el csökkenteni, különben erős függőséget fog nálam okozni.
Pont ma voltam a pszichiáternél kontrollon, és elmondtam neki, hogy hiába hagytam el egy hete az Escitilt, azóta is rosszul vagyok, sokkal rosszabbul, mint a gyógyszerszedés előtt. Mondtam neki, hogy valószínűleg még a megvonásos tüneteket érezhetem. Erre ő meglepő módon azt válaszolta, hogy megvonásos tünetekről itt, az én esetemben maximum még egy hétig lehet szó, mivel csak két hónapig szedtem a gyógyszert. Nyilván ő a szakember, én csak annyit tudok mondani, hogy mióta képbe került az Escitil, azóta jóval rosszabbul vagyok, mint előtte, és hiába hagytam el, ez az állapot továbbra is fennáll. Vagy netán arról lenne szó, hogy rászorongtam arra, hogy a gyógyszer rosszabb állapotba kerített, és pszichésen produkálok megvonásos tüneteket? Az tény, hogy mivel jóval rosszabbul lettem az Escitiltől, a gyógyszerszedés ideje alatt kialakult bennem egy állandó félelem magától a szorongástól és a depressziótól. Fogalmam sincs, hogy ezt az Escitil hozta-e létre bennem, vagy én hoztam létre magamnak. Tény, hogy hiába hagytam el, azóta is ugyanolyan rosszul vagyok, mint amikor szedtem. Minden pillanatban attól félek, hogy szorongani fogok, vagy hogy el fog romlani a hangulatom. Ez a fajta félelem gyógyszerszedés előtt nem volt, a gyógyszerszedés alatt szerzett rosszullétek alakították ki bennem.
Tehát a gyógyszer nemcsak hogy nem segített, hanem ezek szerint kialakított bennem egy újabb fajta szorongást. Vagy egyszerűen csak a megvonásos tünetekről lenne szó? Teljesen össze vagyok zavarodva, nem tudom, mit gondoljak. Az antidepresszáns tönkretett lelkileg, szeretném visszakapni a gyógyszerszedés előtti jóval enyhébb szornogásos-depressziós zavaromat.
Nektek mi a véleményetek erről? Főleg azokhoz szólna a kérdésem, akik hozzám hasonlóan csak rövid ideig szedtek ilyen gyógyszert, mivel nem hatott, és le kellett tenniük. Létezik az ilyenkor, hogy legyenek megvonásos tünetek, és ha igen, kb. meddig tartanak?
Ezt értem, de ha a felírt gyógyszer nem vált be, akkor le kell cserélni. Szerintem. Írod, hogy a másik orvos meg azt mondta.... ez a másik orvos szintén pszichiáter?
Tudod, és is szedtem antidepit, 6 hónapig, és amikor az orvos utasítására letettem, semmiféle megvonási tünetem nem volt. Ettől sem, meg a hozzászedett rivotriltól sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!