Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért ül csendben a terapeutám...

Miért ül csendben a terapeutám és miért mindig csak én beszélek?

Figyelt kérdés

Evy féléve járok terápiára, úgy érzem, nem tudunk kapcsolódni egymáshoz, mert csendben van. Bármit mondok, ő nem kérdez, csak nagyon ritkán. Elmondtam neki, hogy zavar és arra sem reagált, hanem csak nézett rám addig, ameddig a kellemetlen csend miatt ismét meg nem szólaltam. Az elég fura volt. Más is tapasztalt már ilyet?

A végén viszont kedves és mindig mondja, hogy vár következő alkalommal.

2020. nov. 23. 23:29
1 2 3 4 5
 21/48 anonim ***** válasza:
82%

Láthatólag ez kellemetlen neked és ezt el is mondtad neki. A jó pszichológus, akinek kellő empátiája van, ilyenkor nem ragaszkodik a tankönyvekben tanultakhoz, hanem úgy alakítja a terápiát, hogy jobb legyen neked.

Én is voltam annó ilyennél, 17ezer ft/alkalom és csak nézett, komolyan egy darab tanácsot nem kaptam, pedig azért mentem hogy a szorongásommal kezdjünk valamit és a pánikszerű rohamokkal.

Ha fél év alatt sincs javulás hagyd ott.

2020. nov. 24. 09:47
 22/48 anonim ***** válasza:
18%

21

Akkor bízzuk már a szakemberre, hogy mit lát jónak, rendben?

Ugyan ezt csináltam én is, rinyáltam, mikor a doki nem megértően reagált arra, ami egyébként életem tragédiája, hanem "seggbe rugdosott", hogy engedjem el. Sírva mentem haza minden alkalommal. Aztán ott hagytam a picsába... 2évvel később pedig rájöttem, hogy nélküle ma is sírnék, beragadva.

A fotel pszichológusok mindig mindent jobban tudnak, de szerintem egyezzünk ki abban, hogy pár mondatból nem tudjuk a kérdező milyen állapotban van, ellenben egy tanult szakember ezek szerint elég jól ismeri, és így látja jónak. Bízni kéne bennük, ők objektíven látják, szakértelemmel. Kérdező nem halotta még eleget, hogy "sajnálom"?? Fizet azért, hogy sajnálják? Nem azért, hogy gyógyuljon?!

Fél év alatt nincs javulás hagyja ott?

Idézem a terapeutám újra "A többség fél év alatt addig sem jut el, hogy igazán megnyíljon"

Nem azt jelenti a megnyílás előttük, hogy elmondom mi történt. Az alap

2020. nov. 24. 09:54
 23/48 anonim ***** válasza:
75%
A tanult szakember vagy jó, vagy rossz. Attól, hogy képzettsége van, még lehet rossz, mert azt ő úgy alkalmazza, ahogy akarja. Ha a kliens nem érzi magát jól, és semmilyen reakciót nem kap, akkor rossz. A jó pszichológus láthatóan figyel, amit hallott, azt értelmezően visszajelzi, kérdez, óvatosan terel. Hol olvastál te olyat, hogy a kérdező sajnálatot vár? A kötelező empátiahiány pedig kifejezetten hazugság! Az analízis lehet, hogy nem ilyen, de afölött már közel 100 éve el is járt az idő, sokkal korszerűbb és gyorsabb módszerek vannak.
2020. nov. 24. 10:05
 24/48 anonim ***** válasza:
29%

23

1. A szakember nem attól lesz rossz, hogy gykn valaki nem tetszését fejezi ki, igen hamar szokták is mondani a szakemberek, hogy "utálni fog az elején, és ez így van jól"

2. Ha a kliens nem érzi jól magát? A kliens mondja el neki mi bántja, ne itt rinyáljon.

3. Valószinüleg pontosan azt teszi, csak kérdező a tipikus erőszaknak kitett áldozat, aki mindenkitől a "jajj de sajnálom, igazságtalan a világ" szólamot várja, és pontosan ez nem segít rajtuk.

4. Nem empátiahiányt mondtam, hanem kizárását, ha szükséges.

5. Akkor menj, és kezeld te a kérdezőt, ha ennyire kened-vágod

2020. nov. 24. 10:16
 25/48 anonim ***** válasza:
77%

22-es: nagyon naív vagy. Már bocs de ezt hogy bambán néznek rád, akárki meg tudja tenni.

Ez egy szolgáltatás, mentális ‘egészségügyi’ segítségnyújtás.

Fél év alatt rengeteg pénz megy erre,és ha a páciensnek mégsem jó ez a vonal akkor nem jó.

Szerinted meddig járjon, 5évig?

Ez Magyarország, magyar fizetésekkel,nem az USA...

Úgy gondolom hogy több mint fél év rendszeres terápia alatt kicsit jobbnak kéne éreznie az egészet, de egyre szarabb.

Velem is ez volt, nem volt elég,hogy rosszul vagyok, még azt is éreztem hogy a terapeutát sem érdeklem,csak fizetek...

2020. nov. 24. 10:17
 26/48 anonim ***** válasza:

Ja és én sem azt vártam hogy dédelgessenek és nyalogassák a sebeim.

Útmutatót, feladatokat, gyakorlatokat vártam, hogy könnyebb legyen az életvezetés.

2020. nov. 24. 10:19
 27/48 anonim ***** válasza:
43%

25

Látod, ezért ne okoskodj! Fél év alatt általában rosszabbul szokták érezni magukat a PTSD-sek, mert feljön a sok szar...

Ah istenem, falra hányt borsó...

2020. nov. 24. 10:21
 28/48 anonim ***** válasza:
69%

És te pszichológus vagy?

Semmilyen terápia nem annyi hogy xy beszél 0 visszajelzés nélkül, miközben feszeng.

A lelki sérült embereknek pont nem az a jó, ha még a terapeuta is leszarja őket.

Nyilván más ha valaki azért megy, hogy valakinek elmondja a bosszúságait, de akkor nem érezné az egészet hatástalannak, mint a kérdező.

Fogadd már el.

2020. nov. 24. 10:26
 29/48 anonim ***** válasza:
18%

28

Nem, nem vagyok. Szociális munkás vagyok, és sok beteggel foglalkoztam már. Az egyik legtipikusabb hiba, amit az emberek elkövetnek az az, hogy azt hiszik azonnal, vagy rövid időn belül lesz javulás. Egyik nagy igaz mondás amit a pszichológusok mondanak a következő:

Legalább fele annyi idő javulást elérni, mint amennyi ideje a probléma fennáll. Mit gondoltok, de tényleg??

Tömve vagytok hibás sémákkal, borzlalmas kognitív torzításokkal. És azt hiszitek, hogy a baj annyi, hogy "Hát kedves XY megerőszakoltak 2008.-ban, mikor xy éves voltam!" "Ohh, sajnálom, ez borzalmas!"

Nem! Nekem egyébként tök mindegy, azt csináltok, amit akartok! Te is, ő is!

Neked kellene felfognod, hogy a pszichoanalízis nem arról szól, hogy a beteg sémáit erősítik... De mint mondtam, falra hányt borsó.

2020. nov. 24. 10:34
 30/48 anonim ***** válasza:
64%

Mi meg azt mondtuk hogy nem pátyolgatás kell, hanem valami jelzés hogy ott van agyilag.

Nem gépek vagyunk,ezt szociális munkás létedre tudhatnád.

Visszajelzés nélkül akár a falnak is dumálhatunk, innentől akár lehet nemtudom milyen zseniálisan megkomponált a mósszer,ha a páciens nem érzi úgy hogy egy élő emberhez beszél,szar az egész.

2020. nov. 24. 10:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!