Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ha az emberek többsége halogat...

Ha az emberek többsége halogatós, én miért nem vagyok az? Baj ez?

Figyelt kérdés

Persze én így érzem kényelmesnek az életemet (a legtöbbször, de nem mindig, lásd a vége), de azért irigylem azokat, akik tudnak lazítani, majd a végén nyomás alatt tolni egy hajrát.

Már nem az első iskolámat csinálom és a tanulásban sohasem voltam halogatós. Nem ritka nálam a hétről-hétre tanulás sem, de ha a számonkérés előtt is tanulok, akkor is általában inkább 5 napon kevesebbet, mint egy nap kora reggeltől késő estig. Automatikusan így csinálom, van, hogy utólag gondolom végig, hogy na már megint.

A beadandókat is elég hamar el szoktam kezdeni.

Ez nem jelenti azt, hogy még nem volt számonkérés, amire utolsó éjjel tanultam volna, mert azért nyilván de. Viszont ritkán.

Kirándulás előtti bepakolással, programok szervezésével is így vagyok. Idén többször is volt, hogy utolsó nap hatvanszor végiggondoltam, hogy tényleg nincs dolgom? Kerékpár rendben (Bringatúrák esetén)? Kaják megvéve? Minden bepakolva? Menetrendek csekkolva? És igen...

Nyáron munkahelyen rám volt bízva egy feladat (ez az első munkahely, ahol sokszor nekem kell priorizálnom, a saját munkámat szerveznem), és én már a kezdetektől fogva toltam, csináltam, leveleztem. Nem haladtam, mert a teamleaderek nem segítettek igazán. Majd az utolsó két héten ők is megnyomták, hajtottak engem is. Bár addigra sok dologgal készen voltam.

De akár például a karácsony is ilyesmi nálam (bár irtó kicsi a családunk).

Tanulásra visszatérve nem is szeretem, ha a tanulásról beszélgetnek emberek, mert az arról szól, ki hogyan halogatott. Én meg nem szoktam. :(

Egyedül a hivatalos ügyek intézését halogatom, mert a hivatalos ügyek minden fajtájától rosszul vagyok, akár online, akár személyesen.

Kérlek, ne érezzétek, hogy fényezem magam és ne bántsatok a kérdésem miatt.

Engem tényleg érdekelne engem a pszichológiai háttere illetve hogy mi a háttere ennek. Meg tényleg az, hogy ha az ember általában halogatós, én miért nem?

Egyébként nem mindig jó ez... Nyomás alatt nekem végem van, mint a botnak. Egyfelől engem nem motivál a határidő közelsége (akár ajándékok beszerzése, akár vizsgára tanulás, beadandózás, kétnapos utazás leszervezése, biliárd leszervezése), ugyanolyan lángon bírok csak égni, mint 2 héttel előtte. Másfelől magát a nyomást nem bírom, stressz alatt végem van.

2020. nov. 2. 23:26
 1/6 A kérdező kommentje:

Hihetetlen, hogy ez is ilyen hosszú lett. Bocsi... :(

Amúgy van bennem megfelelési kényszer, de azért nem mindenben, nem mindig... Mégis általában automatikusan nekikezdek annak, ami a feladatom.

2020. nov. 2. 23:27
 2/6 anonim ***** válasza:

Mert szeretned tokeletesen csinalni a dolgokat, azert. Ez igenis megfelelesi kenyszer, csak sajat magad szamara. Biztos veled is volt ugy hogy volt egy xar, unalmas toltelektargyad, vagy egy fontos, de olyan, amirol tudtad hogy azzal eletedben nem fogsz foglalkozni tobbet. Ezekre is gondolom akkor ugyanugy szoktal tanulni. Na itt a kulonbseg.

En mindig is lexartam a jegyeimet, sose szerettem tanulni. Sőt, utaltam. A legtobb targyra 1 napot keszultem a vizsgara, amire 2-3-at, ott arrol volt szo hogy szigoru volt a tanar, es nem akartam bukni. Oszinten, egyetlen egy olyan targyam nem volt a 3,5 ev alatt, amire leultem volna tanulni 5 nappal vizsga elott, mert annyira erdekelt, akar a targy, akar a jegy. Ugy voltam vele hogy tudok amit tudok, elfelejtek amit elfelejtek.

A masik pedig hogy a halogato fajtank stressz helyzetben produkal. Ergo ha nekem 5 nappal vizsga elott konyv ele kellett volna ulnom, 5 oldalt 3 óran kersztul bamultam volna, aztan pedig elbogtem volna magam es bebaxtam volna a jegyzetet a sarokba. Vizsga elott egy nappal viszont mar nem lehet halogatni, vagy tanulok a kettesert, vagy megbukok. Es ez volt a hajtoerom, meg a szakom 90%-anak is. Egy nap alatt befaltam egy jegyzetet, es altalaban harmasnal rosszabb jegyet nem kaptam. Nekem az is eleg volt. Egy munkahelyen ugyis mindenre betanitanak ha oda kerulsz, es tudjak hogy kezdo vagy. Onnantól meg fel fognak jonni a dolgok amiket tanultal.

2020. nov. 2. 23:40
 3/6 anonim ***** válasza:
Es amugy nem vagy ezzel egyedul. Nyilvan szaktol is fugg, orvosin vagy gyogyszereszetin nem lehet halogatni, mert kibuksz. De egy kevesbe tudasra, inkabb ismeretbovitesre alapozo szakon siman meg lehet ezt tenni. Ezert volt az hogy a mi szakunkon kb 20% volt azok aranya akik rendszeresen tanultak. Tehat vannak olyanok mindenhol amilyen te vagy, nem vagy kulonleges. Szakja valogatja hogy milyen aranyban.
2020. nov. 2. 23:43
 4/6 A kérdező kommentje:

Nemcsak a tanulásban vagyok ilyen.

Amúgy nem szeretek egy nap sokat foglalkozni egy dologgal, sokszor ez már motivál, hogy hamarabb kezdjem.

Volt egy OKJ, amit nagyon gyűlöltem. A tanfolyam szervezése se tetszett és a tananyag sem. Normális jegyzetünk se volt és kidolgozott tételek se igazán.

Nem létező férfi nemiszervem kivolt.

Ráadásul akkor volt forgalmi vizsgám is, amin megbuktam, 1,5 hónapra rá kaptam új időpontot. Ezen sírtam.

Kb 1 hetet ültem az összehadonászott jegyzetecskék felett. Igazán alig tudtam koncentrálni.

Viszont utolsó nap se tudtam koncentrálni és utolsó nap se haladtam szinte semmit.

Tehát rám ez az utolsó napos dolog nem hat.

Egy hármas azért meglett valahogy.

Egy baráti programot nem tökéletesen szeretek szervezni, hanem működőképesre. Tényleg.

Mégis sokszor utolsó nap már nincs teendőm.

2020. nov. 2. 23:49
 5/6 A kérdező kommentje:

De lusta se vagyok.

Simán edzek itthon rendszeresen, pedig ez állítólag keveseknek sikerült. Kikapcsolódni is aktívan szeretek, pl kreatív hobbik.

Rossz tulajdonságok magamról (mert úgyis sokan önfényezésnek fogják fel a kérdést majd):

Utálom az embereket, türelmetlen vagyok, kicsi az önbizalmam, nem jól kommunikálok, gyenge vagyok testileg, nincs egyensúlyérzékem, hamar leszek ideges. 😄

2020. nov. 2. 23:54
 6/6 anonim ***** válasza:

Szerintem ez szemelyisegfuggo. Kerdezo, ugy erzem, hogy ezt te problemakent eled meg. Pedig nem az :)

En is ilyen vagyok, es ennek csak az elonyet lattam, beleertve azt is, hogy szeretnek velem dolgozni, mert tudjak, hogy kesz lesz, amit vallaltam. De en tudok nyomas alatt is dolgozni.

Azert szeretek idoben nekifogni dolgoknak, mert akkor meg van idom polirozni, altalaban a vegen jonnek a tovabbi jo otletek. Meg en mindig tartottam attol, hogy valami kozbejon, ha utolso pillanatra hagyom. Egyetemen tanitok, es millioszor megkapom a hallgatoktol: beteg voltam, ezert nem keszult el; elszallt a gepem, elromlott a laptopom; ilyen-olyan csaladi tragedia tortent... Aki utolso pillanatra hagyja, vallalja annak felelosseget is, hogy esetleg becsuszik valami :)

2020. nov. 2. 23:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!