Anyám a mindenem, hogy éljem túl az elvesztését?
Figyelt kérdés
Úgy tűnik, hogy ez valami ragályos kór a környezetemben, harmincasok zuhannak mélydepresszióba a veszteségüktől. Van erre valami gyógymód?2020. szept. 21. 17:05
11/12 anonim válasza:
Nekem már két éve ment el Anyám mégis nehéz erről beszélni. A fájdalom enyhült, a hiányérzet megmaradt, azt hiszem míg élek ez meg fog maradni. Azt, hogy ki milyen intenzitással és mélyen éli meg anyja elvesztését nem lehet egy mércével mérni. Vannak érzékenyebb (én pl. ilyen vagyok) vagy kevésbé érzékeny (de nem érzéketlen) emberek, akik jobban, gyorsabban átmennek a gyászfolyamaton. Az anyával való viszonyon is múlik ez, hiszen, ha őszinte bizalmi kapcsolat volt, akkor sokkal nehezebb. Az sem mindegy, hogy idősen, hosszú betegség után, neki is szinte megváltásként érkezik a halál vagy hirtelen, viszonylag fiatalom megy el. Számomra a legnehezebb az, hogy egy "világ tűnt el" az ő távozásával, közös emlékek, közös témák elmúltak, azok már sohasem térnek vissza. Talán nem erre kell koncentrálni, hanem arra, hogy mindig érkeznek újabb impulzusok, ami miatt érdemes élni. Az elengedés akkor fog megvalósulni, amikor pl. Te is Anya/Apa, aztán nagyszülő leszel. Lesznek élményeid családtagjaiddal, barátaiddal, ki fog alakulni egy új "világ",új emlékek, melyben Édesanyád már nem élő szereplő lesz, csak egy távoli emlék. Sok erőt az elengedéshez.
12/12 A kérdező kommentje:
Sajnos az illető egyre súlyosabb állapotban van, de ezt önmagának nem vallja be. Minden bajáért a külvilágot hibáztatja, mindenkire mérges, állandóan beleszólna mások életébe, megmagyarázza hogy ki miért hülye. Az édesanyja halála előtt sem volt egy békés ember, de azóta egyre frusztráltabb és mérgezőbb.
2021. ápr. 9. 12:36
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!