Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Szorongás, pánik, folyamatos...

Szorongás, pánik, folyamatos félelem?

Figyelt kérdés
Most lesz 10 éve, hogy elkezdődött nálam a pánikbetegség vagy szorongás vagy én nem is tudom mi. Az egésznek a lényege, hogy 2008-tól fél évente meghalt valaki a családban, Édesanyám is, ami eléggé megviselt, a mai napig nem tudok ezzel mit kezdeni, inkább próbálok is keveset gondolni rá és inkább megszoktam, hogy nincs már. Akkoriban volt egy olyan dolog is, hogy behívtak tanúskodni egy ügyben, ahol megfenyegettek, hogy egyetlen dolgot nem mondhatok el a rendőrségen, amit nem is mondtam el, de több évig szinte minden nap rettegésben éltem. 2010-ben volt egy nap, amikor a semmiből jött egy nagyon erős szédülésem, nagyon ijesztő volt, sosem éreztem se előtte, se azóta ilyet és másnaptól folyamatosan hánytam több mint 2 hónapig. Mindent kihánytam, a kaját, vizet, mindent. Sok olyan fizikai tünetem volt, amit akkor éreztem először, pl a mellkasi fájdalmat és elmentem éjszaka az ügyeletre, ahol egy nagyon fiatal orvos volt és azt mondta, hogy baj van a szívemmel, amit ki kell vizsgálni, ez elindított bennem valami nagyon nagy félelmet. Kivizsgáltak, az égvilágon semmi baja nem volt a szívemnek, olyan volt, amilyennek lennie kell, de évekig attól féltem, hogy baj van vele, amíg végre egy orvos elmagyarázta, hogy miért alaptalan a félelmem, azóta ettől már nem is félek. De megmaradt a betegségektől való félelem. Olyan ember lettem, aki minden aprósággal elmegy orvoshoz, ami még oké, csak ugye amíg nem nyugtat meg egy orvos, nagyon beparáztatom magam. És nem tanulok az egészből. Az elmúlt 10 évben kb 100-szor voltam orvosnál, hogy itt fáj, ott fáj, ehhez kapcsolódik egy csomó irreális félelem is. Régebben észrevettem, hogy ha valami így vagy úgy történik, apróságokra gondolok, akkor rossz napon lesz, ami szépen be is épült az elmémbe, így van egy kényszerességem is. Vagy pl az, hogy ha valami nem tökéletes, akkor nem ér semmit. Kb fél éve szeretnék megcsinálni pár apróságot, egy-két excel táblázatot a hobbimhoz, de állandóan úgy érzem, hogy valamit rosszul írtam le és hiába olvasom el tízszer úgy érzem nem jó és a végén hagyom is. 4 pszichológusnál jártam, de nem éreztem úgy, hogy tudnának segíteni. Tudom, hogy van valami gát bennem, de sosem arra koncentráltak, hanem arra, hogy na, ne félj, menj és csináld ezt meg azt, de pont ez az, hogy valami visszatart. Most is pl pánikolok, hogy nem vagyok-e beteg, nincs kedvem csinálni semmit, fáj itt, fáj ott, alig várom, hogy este legyen és tudjak filmeket nézni. Munkám sincs jelenleg, elküldtek a koronavírus miatt, de nem is bánom, mert ha rosszul vagyok, nem tudnék bent magammal mit kezdeni. Na, innen hogyan kéne tovább? Hogy oldjam ezt meg? Mit kell csinálni?

2020. júl. 9. 17:40
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nekem ez jott be: az agyam at akar bacccni, banalis helyzetekrol hiteti el velem, hogy felelmetesek, es bepanikoltat. Valamint onbizalom ugy lehet csak, ha falatonkent sikerelmenyt szerzunk, azt meg csak a parák legyozesevel lehet.

Erdemes meghekkelni az agyad ugy is, hogy este, felalomban gondolsz a paraidra. Miert? Mert ellazult allapotban nem lehet szorongani, tehat szep lassan megtanulja az agyad, hogy egy-egy adott para nem is para.

Remelem ertheto volt valamennyire.

+1: a kedv-nincskedv szerint letezni, (ha ez nem felelembol vagy depiböl tortenik igy) = lustasag. Valamint mindig az elso 5 perc es az elso 100 meter a nehez. Testmozgas is csodakat tesz, emeli a jokedvert felelos hormonokat es csokkenti a kortizolt -az a stressz felelose.

Egeszseget kivanok :)

2020. júl. 9. 18:03
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Először is őszinte részvétem neked!

Lett egy negatív élményed a pánikkal (ha nem több), ami kiváltott belőled egy hipochondriát. Én is hipochonder vagyok, tudom milyen ez. Jól írja az első. az agyadat kell átverni. A legjobb, de tudom egyben legnehezbb dolog, hogy kívülről, reálisan szemléld a helyzeted, bármiféle elfogultság nélkül. Meg fogod látni, hogy felnagyítod a dolgaid. Nekem néha kell egy ilyen kitisztult látásmód, mikor megviágosodom, hogy jóég most komolyan ettől parázom? De engem sokszor barátaim rántanak ki ebből, akik jól tudják az vagyok. Olyan reálisan az arcomba vágják már kioktatva, hogy rájövök hülyeséget csinálok. Kívülről látják rajtad, ha csak parázol.

Próbálj magnéziumot, B vitamin komplexet szedni, citromfű tea nekem nagyon jó, macskagyökér is csak büdi kicsit :D levendula olaj illatosítónak. És a kulcs: foglald le magad, de 100%-osan. Olvass, írj, rajzolj, amit éppen szeretsz. Ne légy egyedül, keresd fel a barátaidat, tereljék el a figyelmed! Ne pazarold el ilyenekre az időd nagyon megfogod bánni! Legvégső esetben, sosem szégyen a pszichológus.

2020. júl. 9. 21:00
 3/4 anonim ***** válasza:
Ja és még valami: értékeld ami megvan, de minden apróságot. Tudom ez fura megközelítés, de hidd el, van akinek ennél is sokkal rosszabb sajnos.. Mit meg nem adna azért, hogy a helyedben lehessen. Ne láss drasztikusan semmit, ki kell törni ebből a burokból amiben bent vagy gondolatban, és akkor tudsz körbenézni és realizálni, hogy igazából semmi baj nincsen, csak a fejedben él az egész. Remélem ez segít.
2020. júl. 9. 21:02
 4/4 anonim ***** válasza:
Annyi minden történt veled, hogy ez valóban nagyon sok. Egy pszichoterápia, egy segítő beszélgetés vagy egy mentális csoportban való részvétel sokat tudna oldani a szorongásokon és a félelmeken. A Callforhelp, telefonos, lelki vonal többek között ezért is van. Szeretettel ajánlom 12 óra és este 20 óra között. Hívd bátran...segítünk, meghallgatunk. 06-1 700-47-88. Sok erőt, bátorságot kívánok. Lépj magadért!
2020. júl. 10. 08:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!