Egy pszichológus/pszichiáternek elvileg nyilván egy nagyon stabil embernek kell lennie, hogy várjuk el, hogy megértsen egy mentális beteget?
Az a kulcsszó, hogy elvileg.
Hallottál Marsha Linehanról? Pszichológus, aki a borderline kezelésére, gyógyítására használt dialektikus viselkedésterápiát dolgozta ki.
Fiatalkorában maga is a borderline tüneteitől szenvedett.
Ott van Sam Vaknin is, aki nem szakember ugyan, de nárcisztikus. Ő a nárcisztikus szakirodalmon illetve a cold terápián dolgozik tudtommal jelenleg is.
Egyrészt megtanulják az egyetemen a tüneteit, kezelését, stb, másrészt meg a pszichiáter is ember, simán lehetett depressziós vmikor az életében. De pl a skizofréniát sem kell átélnie, hogy a betegét jól tudja kezelni. Mondok egy egyszerűbb példát: az orvosnak nem kell eltörni a lábát, hogy elhiggye fáj a sérültnek, és csökkentse annak fájdalmát.
Minden szakmában vannak profik és kóklerek is. Sok pszichológusnál voltam, mindkét végletet megtapasztaltam. Az egyik olyan volt, mintha a szomszéddal beszélgettem volna az időjárásról. De olyan is volt, akit szájtátva hallgattam, mert hatalmas dumája, humora, és bölcsessége volt. Mint ahogy nem mindegy, hogy az alkesz Józska burkolja a konyhát, vagy egy országosan elismert mester, ugyanúgy érdemes megválogatni a lelkünket kezelő szakembert is. Ja, még 1! Egy ismert professzor mondta, hogy az egyetemen is vannak szorgalmas, jó tanulók, és olyanok is, akik ketesekkel bukdácsolnak át, be sem járnak az órára. Egy ilyen "szakember" nem fogja kitenni a rendelő falára, hogy " Végigbuliztam az egyetemi éveimet, nem értek a szakmához, és csak a pénzért csinálom!!!"
Pont ezért érzem úgy, hogy csak egy olyan szakember lenne hiteles, aki tudja, hogy milyen a mely depresszió illetve a különböző személyiségzavarokkal élni, de az ilyen emberekből nyilván nem nagyon lesz orvos, paradox helyzet... Bár annak ellenére, hogy eddig rengeteg rossz tapasztalatot olvastam mar itt is, eddig azzal nyugtatgattam magam, hogyha valaki elvégezte az egyetemet es évek óta dolgozik, akkor csak nem lehet olyan rossz, de az első élményem pszichológussal annyira rossz volt, hogy el sem hittem mi történik.
Saját magamból kiindulva, ahogy mar mondtam, amíg nem tapasztaltam meg a klinikai depressziót es nem kezdtek rajtam kijönni a személyiségzavar tünetei, halvány fogalmam sem volt arról, hogy ez milyen lehet.
Azért egy labtorest nem lehet hasonlítani egy mentális betegséghez, azt elég latni ahhoz, hogy komolyan vegyek, míg a mentális betegségeket szinte mindeki elbagatellizalja.
En csak azt nem értem, hogy az ilyen totál amatőr “szakemberek”, mint akibe sajnos nekem is sikerült belefutnom, hogy dolgozhatnak ilyen régóta. Nekem eszem ágában sem lenne meg egyszer elmenni hozza, pedig azt mondta, hogy van aki mar 10! eve hozza jár...
Épp hogy az ilyen emberekből lesz orvos. Az orvosin tanulok, és mindenkinek van valami baja, és mindenkit a saját baja érdekel a legjobban, ezért azzal akarnak a későbbiekben is foglalkozni. Szóval elég sok ilyen orvos van, persze nem választhatsz ez alapján pszichiátert, mert nem ezt fogják reklámozni.
Sőt én veled ellentétben inkább ezt nem tartom "hitelesnek", mert hogy akar engem meggyógyítani valaki, aki ugyanezzel a problémával küzd?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!